Listmania /
Voorjaarstitels om naar uit te kijken: De Bezige Bij en Querido
Op de Hebban verwachtpagina vind je nu al een groot aantal nog te verschijnen voorjaarstitels, maar de redactie zal de komende weken haar best doen opmerkelijke, veelbelovende titels uit de enorme stapels brochures uit te lichten. In deze aflevering aandacht voor niet te missen boeken die dit voorjaar verschijnen bij De Bezige Bij en Querido.
De Bezige Bij
Joël Dicker, Het boek van de Baltimores
In maart 2016 brengt De Bezige Bij de vertaling uit van Het boek van de Baltimores, de derde roman van de jonge Geneefse schrijver Joël Dicker. Twee jaar geleden veroorzaakte Dicker een wereldwijde buzz met De waarheid over de zaak Harry Quebert, dat diverse literaire prijzen won, in dertig landen werd vertaald en ook in Nederland ongekend populair was: het werd in januari 2014 gekozen tot boek van de maand bij De Wereld Draait Door en voerde tijdelijk de CPNB-bestsellerlijst aan.
In Het boek van de Baltimores is dezelfde hoofdpersoon aan het woord als in De waarheid over zaak Harry Quebert: Marcus Goldman, een telg uit een middenklassegezin in Montclair, die een grenzeloze bewondering koestert voor een welvarend gezin dat in een rijke buitenwijk van Baltimore woont. Marcus is degene die de geschiedenis van de twee families opschrijft, acht jaar nadat er een Drama heeft plaatsgevonden.
‘Dicker bevestigt zijn talent,’ luidt het oordeel in de Franse en Zwitserse pers, die de Franstalige editie, die eind september uitkwam, al hebben kunnen beoordelen. Het boek van de Baltimores belooft in ieder geval even spannend en verslavend te worden als De waarheid over zaak Harry Quebert.
Leon de Winter, Stad van de honden
Ook Leon de Winter komt met een nieuwe roman, die in mei 2016 zal verschijnen. In Stad van de honden wordt de hoofdrol gespeeld door Moshe Eisenmann, een neurochirurg — de beste van Israël — die ontdekt dat hij een grote hersentumor heeft. Na zijn operatie is hij een ander mens: niet alleen omdat hij beter en hoopvoller is, maar vooral ook omdat hij met honden blijkt te kunnen praten.
Wanneer hij zijn leven radicaal heeft omgegooid komt Eisenmann een zwerfhond tegen, een cynische reu zonder illusies over het Midden-Oosten. De twee worden vrienden, en ondernemen samen een zoektocht naar het heilig Tabernakel — met als doel: vrede tussen de joden en de Arabieren.
Meer veelbelovende voorjaarstitels van De Bezige Bij:
De wreedheid van Nicola Lagioia (roman, februari)
De geschiedenis van de bijen van Maja Lunde (roman, mei)
Querido
Carolina Trujillo, Vrije radicalen
‘Carolina Trujillo, Uruguay's grootste in de Nederlandse letteren’ — luidt de tekst op de website van Carolina Trujillo. Dat klopt waarschijnlijk, want zoveel Uruguayaans-Nederlandse schrijvers zijn er niet. Trujillo kwam op haar vijfde naar Nederland en schreef, na haar Spaanstalige romandebuut, drie boeken in het Nederlands. Toch blijft in die boeken altijd een vleugje Uruguay achter. Ook nu weer: in Trujillo’s vierde Nederlandstalige roman Vrije radicalen, die in mei zal verschijnen, is de hoofdrol weggelegd voor een Uruguayaan die in zijn kinderjaren naar Nederland is geëmigreerd. Hij is geslaagd in zijn werk, maar kampt in zijn persoonlijke leven met allerlei (irrationele) angsten.
Wanneer zijn angsten écht de spuigaten uit beginnen te lopen, besluit hij zijn jeugdvriend uit Uruguay, een rebelse vuurspuwer, te vragen om naar Nederland te komen en hem te helpen.
Molly Prentiss, Dinsdagnachten in 1980
In april verschijnt Dinsdagnachten in 1980, de debuutroman van de Amerikaanse schrijfster Molly Prentiss, een verhaal over drie mensen in de New Yorkse kunstscene in de jaren tachtig: een bekende recensent die het ene na het andere talent ontdekt, een veelbelovende jonge schilder die op de vlucht is voor de militaire dictatuur in Argentinië, en diens muze, een meisje dat het Amerikaanse platteland heeft verruild voor het bruisende Manhattan.
‘Molly Prentiss overtreft Rachel Kushner en Jennifer Egan: ze laat haar lezers de schoonheid en de troost van de kunst ervaren, maar confronteert hen ook met de harde realiteit,’ aldus Querido. Dat belooft in ieder geval wat — over een paar maanden kunnen we lezen of deze belofte waar wordt gemaakt.
Meer veelbelovende voorjaarstitels van Querido:
Een jeugd van Patrick Modiano (roman, april)
Onheilig van Roos van Rijswijk (roman, februari)
Mijn vaders dromen van Evald Flisar (roman, maart)