Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Voorjaarstitels om naar uit te kijken: Lebowski en Meridiaan

Omringd door pepernoten en kerstkransjes zitten we bij de redactie van Hebban met onze neus in de voorjaarscatalogi. De Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen hebben weer mooie, nieuwe titels voor ons in petto! We lichten alvast een mooie selectie titels voor je uit!

Op de Hebban verwachtpagina vind je nu al een groot aantal nog te verschijnen voorjaarstitels, maar de redactie zal de komende weken haar best doen opmerkelijke, veelbelovende titels uit de enorme stapels brochures uit te lichten. In deze aflevering aandacht voor niet te missen boeken die dit voorjaar verschijnen bij Lebowski publishers en Meridiaan Uitgevers.


LEBOWSKI PUBLISHERS


Anna van Niccolò Ammaniti

'Er zijn schrijvers van wie geen enkel boek teleurstelt. Schrijvers van wie je het jammer vindt dat je elke keer weer twee of drie jaar moet wachten totdat hun nieuwe boek uitkomt. Zo’n schrijver is Niccolò Ammaniti', zo schreef auteur Herman Koch op de website van Lebowski. Goed nieuws dus voor Koch en vele andere aanhangers van de Italiaanse Niccolò Ammaniti (1966), in januari verschijnt zijn nieuwe roman Anna. Met dit boek wordt het voorjaar vroeg en daverend ingeluid bij de uitgeverij.

Ammaniti kennen we onder andere van zijn bestseller Ik haal je op, ik neem je mee waar alleen in Nederland al 300.000 exemplaren van werden verkocht. Ook de daarop volgende romans werden enthousiast ontvangen en zijn boeken Ik ben niet bang en Ik en jij werden succesvol verfilmd.

In zijn nieuwe roman Anna schetst Ammaniti een wereld zonder volwassenen. Het Italiaanse eiland Sicilië is een mysterieus en vergeten eiland geworden, zonder elektriciteit, met wilde honden die je achtervolgen over lege snelwegen. Alle volwassenen zijn uitgeroeid door een virus en alleen de jeugd is overgebleven. De dertienjarige Anna probeert samen met haar achtjarige broertje Astor te overleven met behulp van het notitieboekje van hun moeder. In een troosteloos landschap zoekt het tweetal samen met hun hond een weg naar het vasteland, op zoek naar een nieuwe toekomst.

Bontebrug van Jonah Falke

'Bontebrug: het rooie dorp dat vergeten ligt tussen een paar weilanden aan de Duitse grens. Als je erover hoort is het nooit veel goeds. Er is geen trein, er komt zelden een bus en van wat er zich in de rest van het land afspeelt heeft men geen flauw benul.'

- Uit Bontebrug.

Slechts vierentwintig lentes jong is Jonah Falke (1991) en toch wist hij zich al te profileren als schilder en muzikant. In april debuteert hij met Bontebrug ook als schrijver, volgens Lebowski publishers 'hét grote debuut van dit voorjaar'. Bontebrug is een coming of age-roman over de clash tussen het platteland en de grote stad en gaat over de Achterhoekse Robert, die opgroeit met schuurfeesten, brommers en eindeloze luchten. Nu studeert hij aan de kunstacademie, onder de hoede van schildergod Josef Swartz. Robert moet kiezen: tussen de populieren van zijn geboortegrond en de lichtjes van de stad; tussen een onbezorgd leven en tomeloze ambitie; tussen een lange-afstandsrelatie met de mooie Brona en de minnares van zijn mentor.

'In groep acht van de basisschool besloten ze dat ik naar het VMBO moest: 'Dat is het beste voor hem.'
Je kunt je maar beter aan zo'n besluit overgeven. Het Seesink College was een paar kilometer van het rooie dorp verwijderd; een groot betonnen gebouw aan de rand van een iets groter gat in de Achterhoek en een andere wereld, een jungle. Het stond erom bekend dat het er een zootje was. al het tuig uit de Achterhoek ging erheen - meisjes in ontwikkeling, een soort van neonazi's, Turken en voor de rest vooral boeren. Achteraf ben ik blij dat ik daar gezegen heb. Het leek er op de echte wereld. Dat kun je van de Rietveld Academie niet zeggen.'


-Fragment uit Bontebrug.

Meer veelbelovende voorjaarstitels van Lebowski:

God is klein geschapen van Tim Foncke (roman, februari)
Schoonheid is een vloek van Eka Kurniawan (roman, maart)
De verzoening van R.A. Basart (roman, april)
Ik noem dit poëzie. van Erik Jan Harmens (verzamelde gedichten, maart)


MERIDIAAN UITGEVERS


De drie Maria's van Lluís Llach


'Downton Abbey meets Het huis met de geesten', zo kondigt Meridiaan De drie Maria's van protestzanger en auteur Lluís Llach (1948) aan. In Spanje en Catalonië werden 80.000 exemplaren van dit boek verkocht en Duitsland, Surhkamp, Italië en Marsilio kochten de vertaalrechten. In maart kunnen we de Nederlandse editie van deze historische whodunit verwachten, vertaald door Pieter Lamberts en Joan Garrit.

Uitgever Nelleke Geel verheugt zich enorm op deze roman:

'De drie Maria's is een uitermate onderhoudende en ook spannende roman over drie generaties vrouwen - alle drie Maria geheten - die een grote eigenzinnigheid aan de dag leggen en voortdurend ingaan tegen de heersende normen en waarden. Bij deze gedenkwaardige drie voegt zich nog een onvergetelijke vierde, de oude huishoudster Ursula die al die jaren in het grote huis, La Principal, van de familie heeft gewoond en die lief en leed heeft gedeeld met "haar" Maria's. Zij is ook de voornaamste bron van informatie voor de jonge inspecteur die een onopgeloste moordzaak heropent. Dat de auteur al jarenlang de bekendste protestzanger van Catalonië is met bovendien een wijngaard in het dorpje la Porrera, vind ik een intrigerend element in het geheel.'

Idris, hoeder van het licht van Anita Nair

Van Spanje gaan we door naar India. Het is 1659. In Malabar ontmoet handelsreiziger Idris zijn negenjarige zoon, die geboren is uit een vurige, maar korte liefdesrelatie. Om zo lang mogelijk in de buurt van zijn zoon te zijn biedt Idris zijn diensten aan aan diens oom. Hij krijgt een cruciale taak toebedeeld, Idris moet de jongen namelijk afleiden van zijn droom om krijger te worden. Dat doet Idris door zijn zoon mee te nemen op een lange reis naar het toenmalige Ceylon, de diamantmijnen van Golkonda en vele andere plekken in India.

De Indiase auteur Anita Nair (1966) brak in 2004 internationaal door met haar roman Damescoupé. Het boek werd in 25 landen vertaald en stond op vele bestsellerlijsten. Haar nieuwe roman Idris, hoeder van het licht, haalde in haar thuisland de shortlist van de Hindu Literary Prize 2014 en verschijnt in april bij Meridiaan Uitgevers. Voor dit boek deed Nair veel onderzoek. Alle historische details die ze in de roman beschrijft zijn op feiten gebaseerd en juist dát maakt de sprookjesachtige roman volgens lezers ijzersterk.

Leuk weetje: omdat het verhaal zich afspeelt in de tijd dat de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) vele havens in India bezat, spelen de 'Hollanders' ook een belangrijke rol in deze roman.


Meer Meridiaan-titels om je op te verheugen:

Winternabijheid van Mirna Funk (roman, februari)
De rekening van Jonas Karlsson (korte roman, april)
Het doel en de leegte van Paul Murray (roman, maart)
Paradijsvogel van Threes Anna (roman, mei)

Bekijk hier ook de veelbelovende boeken die dit voorjaar bij Uitgeverij Podium, Prometheus en Hollands Diep verschijnen.



Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Voorjaarstitels om naar uit te kijken: Lebowski en Meridiaan