Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Voorjaarstitels om naar uit te kijken: YA (1)

door Lindy de Jong 4 reacties
De kerstkransjes zijn achter de kiezen, de kerstcadeautjes uitgepakt, maar op de redactie van Hebban zitten we met onze neus in de voorjaarscatalogi. De Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen hebben in 2016 weer mooie, nieuwe titels voor ons in petto! Vandaag een selectie van het beste op het gebied van contemporary YA-fiction!

Op de Hebban verwachtpagina vind je nu al een groot aantal nog te verschijnen voorjaarstitels, maar de redactie zal de komende weken haar best doen opmerkelijke, veelbelovende titels uit de enorme stapels brochures uit te lichten. In deze aflevering aandacht voor niet te missen YA-boeken!

Volgend jaar zijn er binnen het YA-genre weer twee stromingen te onderscheiden. De contemporary fiction – ofwel realistische fictie – en ook de (dystopische) fantasyseries vinden weer ruim baan. In dit artikel lichten we de veelbelovende boeken uit die zich in een moderne setting afspelen.  

 

Jongen-jongen / meisje-meisje  

Met de uitgave van Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld van Becky Albertalli (februari, Blossom Books) wordt volgens de uitgeverij aan de roep om meer diversiteit in het Young Adult-genre beantwoord. Lezers hebben behoefte aan meer diversiteit in hoofdpersonages, niet alleen op het gebied van geaardheid, maar ook dat van religie en afkomst.  

Het boek draait om de zestienjarige, homoseksuele Simon. Hij vindt eigenlijk dat zijn geaardheid niemand wat aangaat. Maar dan valt een e-mail naar zijn online crush in verkeerde handen en is Simons geheim niet meer veilig. Hoewel hij op zijn manier uit de kast had willen komen, moet hij plotseling bedenken hoe hij het nieuws aan vrienden en familie zal vertellen. En waarom moet dat eigenlijk? Waarom zou hij zich moeten verantwoorden? Hij is toch niet anders dan anderen?  

Het boek wordt met twee verschillende covers uitgegeven. Het gaat immers om de inhoud, niet om de buitenkant!   In het buitenland werd deze roman én de vraag om meer diverse boeken juichend ontvangen. In Nederland zal Simon het gezicht worden van de online campagne #strijdvoordiversiteit. Wil je na het lezen dus méér? Gebruik de hashtag via je social media-kanalen.  

Of ga door met de nieuwe roman Carry On van Rainbow Rowell (april, Van Goor). De schrijfster van Eleanor en Park - winnaar van o.a. de Dioraphte Literatour Prijs – komt ook met een verhaal waarin een homoseksuele relatie ontstaat tussen de twee hoofdpersonen. Hoewel dit boek zich stiekem niet in een moderne setting afspeelt (een kostschool, tovenaars, vampiers en magie zijn maar enkele van de ingrediënten), is het thema wél contemporary.  

Simon Snow zit in zijn laatste jaar op de Watford School of Magicks en wil daarvan genieten, maar dan verdwijnt zijn kamergenoot (en vijand) Baz en zal hij tegen wil en dank toch op zoektocht moeten. Lezers van Rowell’s eerdere boek Fangirl herkennen de personages wellicht: zij waren deel van een fanfiction die in de roman verwerkt was. Nu hebben de personages hun eigen verhaal. Dat Rowell inspiratie haalde uit de Harry Potter-serie lijkt duidelijk, maar het thema dat ze aanhaalt maakt deze romance een uniek boek in het YA-landschap van nu.  

Ook Nederlandse schrijvers ontdekken de behoefte aan andersoortige liefdesrelaties in jeugdboeken. Zo verschijnt Altijd anders van Ingrid Kluvers (april, Moon). Zij was bijna zes jaar hoofdredacteur van het weekblad Tina en schreef voor iets jongere lezers een boek waarin hetzelfde thema wordt besproken. In het derde deel van haar serie met de zestienjarige Joop in de hoofdrol ontdekt haar hoofdpersonage dat ze op meisjes valt. Bovendien heeft ze zelf ook een bijzondere familie, met twee moeders en twee vaders. Als ze met haar zusje naar Parijs vertrekt, moet ze ook nog eens dealen met haar onbekende grootvader en het familiebedrijf runnen als haar oma een ongeluk krijgt.    

 

Dromen en doen  

In Daan & Nadia van Esther Walraven (februari, Van Goor) worstelen de hoofdpersonen dan misschien niet met hun geaardheid, maar ze hebben genoeg andere problemen om te handelen. Beiden dromen van een beter leven. Bij de altijd optimistische, zeventienjarige Daan wordt een hersentumor ontdekt en hij moet vechten tegen de dood. De depressieve, vijftienjarige Nadia wordt misbruikt en beschadigt zichzelf. Als zij in het ziekenhuis belandt, ontmoeten de twee elkaar en ontstaat een hechte band. Daan helpt Nadia het leven weer van de zonnige kant te bekijken, terwijl hij door haar leert accepteren dat het leven zich niet altijd van haar beste kant laat zien.    

Walraven schreef eerder kinderboeken, Daan & Nadia is haar YA-debuut dat volgens proeflezers geschikt is voor liefhebbers van The Fault in Our Stars van John Green.  

Voor Sara Zonneveldt komt in 2016 al een droom uit. Dit vijftienjarige schrijftalent debuteert dan met Dromen (april, Van Goor). Daarin heeft haar hoofdpersoon Lucy een grote wens: ze wil na haar middelbare school de wereld rondreizen om nieuwe mensen te leren kennen. Haar ouders hebben echter andere ideeën: zij moet later het familiecafé overnemen. Een van de vaste klanten, Jack, moet ook de droom van zijn vader waarmaken: als eerste én als jongste deelnemer de finish van de marathon van New York halen. Maar eerst moet hij nog een andere horde nemen: de aandacht vangen van Lucy. Stiekem laat hij briefjes voor haar achter, waarna Lucy erachter moet zien te komen wie haar geheime bewonderaar werkelijk is.  

Sara Zonneveldt trok de aandacht toen zij haar verhalen op schrijfplatform WattPadd publiceerde, waar ze 3800 volgers heeft. Zij is het eerste Nederlandse YA-talent dat via de online community ontdekt is en gepubliceerd wordt. Voor wie haar schrijfstijl vast wil ontdekken: tussen Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag plaatst Sara elke dag een update van een speciaal kerstverhaal, ‘Chris’.

 

Op roadtrip (en op zoek naar jezelf)

Ook de zeventienjarige hoofdpersoon McKenna in De afstand tussen jou en mij van Marina Gessner (april, Blossom Books) wil op reis. Nadat haar beste vriendin hun plan om Amerika te voet van noord naar zuid te doorkruisen afzegt, besluit zij om de tocht in haar eentje te maken – zonder haar ouders daarvan op de hoogte te stellen. Iedereen denkt dat de reis te zwaar voor haar is, maar ze is vastbesloten om hen het tegendeel te bewijzen. Onderweg leert ze Sam kennen, een mede-hiker, en samen besluiten ze zich buitende de gebaande paden te begeven… De reis dwingt haar belangrijke beslissingen te nemen en voor zichzelf op te komen.   


Volgens Kirkus Reviews biedt het boek mooi uitgewerkte personages, maar is het vooral de Appalachian Trail – en de avonturen die de tiener daar beleven - die de show steelt.  

Ook in In het spoor van de eclips van Bronagh Curran (maart, Gottmer, 12+) gaan de personages op roadtrip. De vijftienjarige Natt is nogal een kluns op sociaal gebied – hij heeft het zelfs zover weten te schoppen dat zijn ouders uit schaamte naar een ander dorp verhuizen. Daar leert hij de 65-jarige kluizenaar Milo kennen. Milo heeft ALS, maar wil graag de complete zonsverduistering in Kentucky zien. Nat besluit hem op reis te nemen en bizar genoeg wil de beauty van het dorp – Celeste – wel voor chauffeur spelen. De drie groeien tijdens de reis naar elkaar toe, maar het ongeluk ligt op de loer.  

In het spoor van de eclips is het debuut van deze Ierse schrijfster. Haar boek wordt vergeleken met het werk van John Green. Zelf zegt ze: ‘Ik schrijf verhalen over tieners, dus eigenlijk schrijf ik over mensen, maar dan met iets minder levenservaring, wat hun reis alleen maar interessanter maakt.’    

 

Nog meer realistische verhalen over mensen met minder levenservaring om naar uit te kijken:

Mij niet gezienMeg Rosoff (mei, LS) 
De eerste YA-roman van de bestsellerauteur van Hoe ik nu leef.  

Lola & the boy next doorStephanie Perkins (april, Van Goor)
Weer een heerlijk liefdesverhaal van de schrijfster van The French Kiss!  

Vertel me drie dingenJulie Buxbaum (mei, De Fontein, 13+) 
Ontroerend jeugdboek over Jessie, die moet omgaan met alle veranderingen in haar leven: een verhuizing, een nieuwe school en het verlies van haar moeder.  

Aan alle jongens van wie ik hieldJenny Han (april, Moon)
Ontroerend en grappig: Lara Jean schrijft brieven aan alle jongens op wie ze ooit heimelijk verliefd was. Maar dan komen die brieven onbedoeld bij haar onbeantwoorde liefdes terecht.

 



Over de auteur

Lindy de Jong

834 volgers
470 boeken
7 favoriet


Reacties op: Voorjaarstitels om naar uit te kijken: YA (1)

 

Gerelateerd