Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Voorjaarstitels om naar uit te kijken: YA (2)

door Lindy de Jong 2 reacties
2016 is begonnen en de Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen hebben gelukkig weer mooie, nieuwe titels voor ons in petto dit voorjaar! Vandaag een selectie van het beste op het gebied van YA fantasy, sci-fi en thrillers.

Op de Hebban verwachtpagina vind je nu al een groot aantal nog te verschijnen voorjaarstitels, maar de redactie zal de komende weken haar best doen opmerkelijke, veelbelovende titels uit de enorme stapels brochures uit te lichten. In deze aflevering aandacht voor niet te missen YA-boeken!

Volgend jaar zijn er binnen het YA-genre weer twee stromingen te onderscheiden. De contemporary fiction – ofwel moderne, realistische fictie – maar ook de dystopische en fantasyseries vinden weer ruim baan. Natuurlijk ontbreken ook de spannende boeken niet.

 

Futuristische werelden   

De toekomstroman heeft de afgelopen jaren vaste voet aan de grond gezet in het YA-genre. Toch worden de boeken met name geschreven door buitenlandse schrijvers. In 2016 verschijnt echter In Transit van de Nederlandse schrijfster Margaretha van Andel (februari, Lemniscaat). Daarin is het het jaar 2275. Rheyn B-71 en Levya C-35 zijn net klaar met hun studie en staan aan het begin van hun Bezinningsjaar. Een periode waarin de zouden moeten nadenken over hun toekomst, maar stiekem beschouwen ze het jaar als een lange vakantie. En dus besluiten ze een illegaal uitstapje te maken naar het reservaat van de raadselachtige ‘grauwers’, een sterk op mensen lijkende apensoort. Daar ontmoeten ze en grauwer die veel meer op hen lijkt dan ze ooit hadden kunnen denken en ontstaat een knagende twijfel aan de wereld waarin ze leven.   

Margaretha van Andel publiceerde vorig jaar nog haar young-adultroman Ik, waarin ze al voorzichtig speelde met het fantasygenre en het idee van parallelle werelden. In In Transit stort ze zich volledig op een futuristische wereld, maar verliest ze serieuze thema’s als (mede)menselijkheid niet uit het oog.  

Duizend stukjes van jou van Claudia Gray (januari, Harper Collins) heeft het idee van parallelle werelden volledig omarmd. In het eerste deel in de ‘Firebird’-serie – dat overigens alleen al een cover heeft waardoor het de boekhandel uit zal vliegen – is Marguerite de dochter van twee briljante wetenschappers. Zij ontwikkelen de ‘firebird’, een apparaat waarmee je door verschillende dimensies kunt reizen en in steeds een andere versie van je eigen leven terechtkomt. Maar dan wordt haar vader vermoord om deze uitvinding en gebruikt Marguerite de firebird om de vermoedelijke moordenaar te achtervolgen, vergezeld door een van haar vaders studenten.  

In Nederland is Claudia Gray nog niet zo bekend. Duizend stukjes van jou is het eerste in het Nederlands vertaalde werk van de auteur – haar bijdrage aan de bundel Blind date buiten beschouwing gelaten. Hoewel het boek officieel niet onder de toekomstroman geschaard mag worden – het speelt in onze tijd – komen futuristisch Londen en historisch Rusland voorbij in dit sci-fi-verhaal over het reizen door dimensies. Voor wie dat wat ingewikkeld in de oren klinkt: Claudia schuwt de romantiek niet in Duizend stukjes van jou.  

 

Nieuwe werelden om te ontdekken  

Hoewel de dystopieën het de laatste jaren wonnen op het vlak van bestsellers en boekverfilmingen, blijft ook Fantasy en Scifi nog altijd een populair genre onder YA-lezers. Twee gevestigde YA-auteurs komen in het voorjaar van 2016 met de eerste delen in nieuwe reeksen. Heel veel moois om je op te verheugen dus.  

Zo keert Veronica Rossi terug met Riders (mei, Van Goor), het eerste boek in de gelijknamige serie. Haar ‘Wereld zonder hemel’-trilogie werd eerder al in 25 landen uitgegeven. In haar nieuwe fantasyroman is de achttienjarige Gideon Blake commando in opleiding. Bij een van zijn eerste oefeningen valt hij uit een helikopter. Hij overleeft, maar het ongeluk blijkt geen toeval. Gideon ontdekt dat hij een incarnatie is van een van de legendarische ‘ruiters van de Apocalyps’. Het meisje Daryn is op zoek naar alle ruiters, om samen de wereld te kunnen redden: want die blijkt in groot gevaar te zijn.  

Ook Sarah J. Maas komt met een nieuwe serie. In 2012 debuteerde de schrijfster met de succesvolle YA Fantasy De glazen troon. Ook het vervolg De donkere kroon viel in de smaak bij lezers. In Hof van doorns en rozen (februari, Van Goor) wordt de negentienjarige Feyre naar het gevreesde feeënrijk ontvoerd door Tamlin, een magisch en dodelijk wezen, nadat zij een van de jachtregels heeft overtreden. Daar komt ze erachter dat het rijk niet zo slecht is al gedacht en ontwikkelt ze bovendien heftige gevoelens voor haar ontvoerder. Maar dan blijkt de feeënwereld in gevaar, en moet ze er alles aan doen om het rijk te redden.  

Het boek lijkt geïnspireerd op Belle & het beest, gecombineerd met een feeërieke wereld en passievolle liefdesscènes. Volgens buitenlandse recensies is Hof van doorns en rozen dan ook in te delen onder New Adult.  

Maar ook de in Nederland nog onbekende Amerikaanse schrijfster Yelena Black komt met een romantisch verhaal, gecombineerd met een vleugje paranormale fantasy. In Dans van schaduwen (april, Moon) – het eerste deel van een tweeluik – gaat Vanessa naar een exclusieve balletacademie. Dezelfde school waar haar zus eerder verdween. Hoewel zij haar liefde voor dansen en haar talent daarvoor volledig kwijt kan op de academie, heeft ze dus belangrijker zaken aan haar hoofd (naast de drie jongens die het op hol brengen). Dan wordt ze gevraagd om de hoofdrol te dansen in het stuk De Vuurvogel, maar welk demonisch gevaar daaraan kleeft beseft Vanessa niet…  

Yelena Black werd voor haar debuut geïnspireerd door haar interesse in occulte zaken en haar liefde voor ballet. In een interview vertelt ze dat ze bovendien opgroeide met klassieke muziek en altijd gefascineerd was door de legende rondom de Russische componist Stravinsky en de première van het stuk De Lentewijding, waar het publiek in opstand kwam a het horen van de eerste noten van het muziekstuk. Al deze zaken stopte ze in haar debuut. Het tweede deel Dans van vlammen verschijnt in het najaar in Nederlandse vertaling.     

 

Meer nieuwe werelden en verhalen om je op te verheugen

Rebel in de woestijn van Alwyn Hamilton (april, Luitingh Sijthoff, 13+)
Over een stoer meisje dat opgroeit in de woestijn, meedoet aan een schietwedstrijd en voor ze het weet op de vlucht is voor angstaanjagende djinns en gewelddadige bandieten.  

Rivalen van Alyson Noël (mei, Harper Collins)
Drie jongeren strijden om een grote geldprijs. Daarvoor moeten ze het hipste publiek en de populairste Hollywood-sterren naar clubs weet te lokken. Dan verdwijnt hun grote troef, filmster Madison.  

Witheet van Jennifer L. Armentrout (februari, Harper Collins)
Voor de zeventienjarige half-demon Layla kan met een enkele kus van haar lippen alles met een ziel doden. Nogal lastig als je al eeuwen smoorverliefd bent op een knappe jongen.  

Steenkoud van Jennifer L. Armentrout (mei, Harper Collins)
Het vervolg op Witheet verschijnt al twee maanden na het eerste deel!    

 

Terug naar een vertrouwde wereld   

De ijzerstrijder van Julie Kagawa (maart, Harper Collins)  
Het laatste deel in de populaire ‘Iron Fey’-serie. Neem afscheid van Ethan Chase…  

Spel van angst
 van Michael Grant (april, Harper Collins)
Het vervolg op De angstaanjager. Mara is nu zijn leerling moet wennen aan de vreselijke dingen waar ze getuige van is, maar ook aan haar gevoelens voor hem.  

Gevangene van Aimee Carter (april, Harper Collins)
Het vervolg op Marionet. Kitty is nog steeds in de macht van de familie Hart, maar wordt dan door hen beschuldigd van verraad. Haar straf: opsluiting in Elders…  

Zodiak 2: Dolende ster van Romina Russell (Karakter, maart)
Het tweede deel in de ‘Zodiak’-trilogie. Het is vijf jaar na Het dertiende huis, maar weer staat het evenwicht in het sterrenstelsel op het spel en is Rhoma Grace verantwoordelijk voor een goede afloop.    

 

Meer om naar uit te kijken in het voorjaar van 2016

Zout van de zee van Ruta Sepetys (maart, Luitingh Sijthoff, 15+) 
Een spannend en avontuurlijk verhaal dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Drie jongeren zijn aan het einde van de oorlog net als duizenden andere vluchtelingen op zoek naar de vrijheid: een voormalig cruiseschip dat hen in veiligheid moet brengen.  

Free run van Annemarie Bon (maart, Moon)
De identiteitsloze Ward (hij is nooit aangegeven bij de burgerlijke stand) gaat op zoek naar zijn biologische vader. Zijn passie voor freerunning houdt hem op de been.  

Zusje vermist van Sophie McKenzie (april, De Fontein, 12+)
Het vervolg op de jeugdthriller Vermist. Dit keer verdwijnt Madison, het zusje van Lauren – die in deel een zelf ontvoerd werd. Hebben de twee zaken met elkaar te maken?    


Bekijk ook de verwachte realistische YA-fictie in het voorjaar van 2016

 



Over de auteur

Lindy de Jong

833 volgers
464 boeken
7 favoriet


Reacties op: Voorjaarstitels om naar uit te kijken: YA (2)

 

Gerelateerd