Nieuws /
Voorproefje Vegadutchie van Jolijn Pelgrum
Over Vegadutchie
Vegan is booming en dat komt door pioniers als Jolijn Pelgrum van Vegadutchie.nl. Met haar blog inspireert ze tienduizenden trouwe lezers om gezonder te eten en bewuste keuzes te maken. In Vegadutchie vind je vele verleidelijke foto's, herkenbare verhalen en praktische variatietips. Het kookboek bevat zowel spannende, nieuwe recepten als bijgewerkte toppers van het blog. Jolijn laat zien dat gezond eten niet alleen heel simpel, maar vooral ontzettend leuk en lekker is. Vegadutchie is 100% vegan, 100% relaxt, 100% genieten!
Jolijn Pelgrum over Vegadutchie
Mijn verhaal (p. 6-7)
“Gezond eten is meer dan het volgen van recepten, het is een levenslange ontdekkingsreis. Of je nu aan het begin staat van jouw ontdekkingsreis of al een doorgewinterde kok bent, je kunt dit boek gebruiken ter inspiratie of als houvast.”(…)
Jolijn ging zich steeds beter voelen, nadat ze gestopt was met het eten van dierlijke producten, zat lekker in haar vel en had meer energie dan ooit. “Dit zouden meer mensen moeten weten, dacht ik. En zo werd mijn blog Vegadutchie geboren. Met het blog wilde ik lezers inspireren met gezonde recepten en persoonlijke verhalen. Al gauw werd het bedenken van eigen recepten en schrijven van persoonlijke verhalen meer dan een hobby. Na een reis door Canada besloot ik al mijn tijd in het uitbouwen van Vegadutchie te steken. Ik volgde een opleiding tot healthcoach om mensen beter te kunnen begeleiden naar een gezondere levensstijl. Ook begon ik met het geven van workshops, het koken op yogaretreats en het hosten van vegan-etentjes.(…)
Voed jezelf met échte voeding, dan bouw je vanzelf aan een gezond lichaam dat op zijn natuurlijke gewicht komt en blijft. Ga niet te snel, rigoureuze veranderingen zijn moeilijk vol te houden.(…)
Losjes leven en luisteren naar je lichaam, daar gaat het om.
(…) Probeer goed aan te voelen waar je behoefte aan hebt.(…)
Ik wil je laten ervaren dat natuurlijk eten ervoor zorgt dat je je heerlijk voelt en je toegankelijke recepten aanreiken om zelf mee aan de slag te gaan. Verwacht dus geen gedetailleerde uiteenzetting over vitamines, mineralen en ‘superfoods’. De variatietips bij ieder gerecht inspireren je hopelijk om met een paar kleine aanpassingen van een gerecht iets totaal anders te maken. Voeg ook eens wat van jezelf toe en je zult zien hoe creatief je eigenlijk bent.
Maak koken leuk en uitdagend, en neem jezelf en eten vooral niet té serieus.”
Een recept uit Vegadutchie
Zomerse doperwtensoep (p. 100)
"Munt en doperwten, smaken die je lichaam wat verkoeling bieden tijdens de warmere maanden van het jaar. Deze kokossoep is romig, maar tegelijkertijd fris en kruidig. Wist je trouwens dat veel kruiden en smaakmakers je spijsvertering bevorderen? Gember, koriander, kaneel en ook de komijn in dit gerecht gooien als het ware wat hout op het vuur, waardoor er meer verteringsenzymen geproduceerd worden en de doorbloeding van je organen beter wordt.
Voor 2 personen
1 el kokosolie
1 ui, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
2 tl komijnpoeder
½ broccoli, in roosjes gesneden
200 ml biologische kokosmelk
250 ml groentebouillon
400 g doperwten, uit de vriezer
15 blaadjes (appel)munt peper
Verwarm de kokosolie en fruit ui, knoflook en komijnpoeder ongeveer drie minuutjes. Voeg de broccoli toe en bak die een minuutje mee. Schenk de kokosmelk erbij en voeg dan de bouillon en doperwten toe. Laat de soep op zacht vuur nog 10 minuten verwarmen. Voeg tot slot de munt toe en pureer de soep met een staafmixer. Voeg naar smaak peper toe.
Spinazie & dille
Een totaal ander soepje met slechts twee aanpassingen. Vervang de doperwten door spinazie en de munt door een hand dille."
www.vegadutchie.nl