Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Vooruitblik Zomer 2017 #1: ontroerende en meeslepende YA-romans

door Lindy de Jong 4 reacties
De lente is dan eindelijk in alle hevigheid opgebloeid, maar op de redactie is het al hoogzomer: de nieuwe catalogi zijn verschenen en de redactie ploegde de stapels door om je te voorzien van de eerste verwachtlijstjes. Vandaag aandacht voor veelbelovende YA-romans.


Veel contemporary YA-romans focussen ook komend seizoen op belangrijke maatschappelijke thema’s. Auteurs brengen diverse karakters tot leven, die moeten dealen met (mentale) ziektes, vooroordelen, moeilijke woon- en leefomstandigheden en tegelijkertijd bevestiging in liefde en vriendschappen zoeken. Het belooft dan ook een meeslepende zomer te worden met de volgende zes titels.         

Wie onlangs genoten heeft van De Kids of Appetite, kan zich nu vast verheugen op een nieuw verhaal van David Arnold. Hoewel, nieuw: Muggenland (juni, Blossom Books) is de vertaling van Arnolds debuut Mosquitoland. Het debuut werd lovend ontvangen en werd in meer dan tien landen vertaald, waartoe Nederland nu dus ook behoort. In het verhaal staat de wereld van Mim Malone op zijn kop. Zij is pas met haar vader en stiefmoeder verhuisd naar the middle of nowhere, ook wel Mississippi genoemd. Dan hoort ze dat haar moeder erg ziek is en Mim besluit op de bus naar het noorden te stappen, terug naar huis. Natuurlijk loopt de duizenden kilometers lange reis anders dan gepland en dus moet Mim, met behulp van haar bijzondere medereizigers, het verleden van haar familie onder ogen zien om weer vooruit te kunnen. Bijzondere personages (zie ook The Kids of Appetite) lijken zo wel Arnolds specialiteit te worden. Iets om naar uit te kijken, dus.    

Blind meisje

Eric Lindstrom kennen we van Wat jij niet ziet, een YA-roman over een blind meisje en met zijn nieuwe boek Mijn mooiste herinnering eindigt hier (september, Gottmer) brengt de schrijver opnieuw een bijzonder hoofdpersonage tot leven. In zijn tweede boek staat de zestienjarige Mel Hannigan centraal, een meisje dat moet leren omgaan met haar bipolaire stoornis. Uit zelfbescherming houdt ze haar vrienden op veilige afstand en ook verliefd worden is taboe. Maar natuurlijk kan ze die gevoelens, net als haar wisselende stemmingen, niet tegenhouden. Uit alle macht probeert ze de waarheid over haar ziekte verborgen te houden, bang dat haar vrienden haar in de steek zullen laten. Maar dan doet Mel iets heel stoms en moet ze de gevolgen – de veranderende relaties met haar omgeving – onder ogen zien.  

Jezelf terugvinden in de wildernis, letterlijk en figuurlijk – dat is wat de zeventienjarige Ingrid overkomt in Al het moois is niet verloren (juni, Best of YA). Ingrid is de dochter van een beroemde operazangeres en net zo getalenteerd. Ze wil enorm graag een prestigieuze zangopleiding volgen, maar dat mag pas als ze een drie weken durend zomerkamp in de natuur overleeft. Natuurlijk gaat ze op het voorstel in, maar dan blijken die weken veel heftiger dan verwacht: Ingrids medekampeerders zijn allemaal jongeren met grote problemen. Ingrid past daar helemaal niet tussen, vindt ze zelf, tot het survivalprogramma haar het tegenovergestelde duidelijk maakt. In het verhaal van schrijfster Danielle Younge-Ullman komt de lezer daar door de wisselingen tussen heden en verleden ook langzaam maar zeker achter.  

Pech

Jennifer E. Smith is zo’n auteur die steeds maar weer goedgelezen YA-boeken blijft afleveren. Haar nieuwste roman Het lot (juni, Q) zal daar vast geen uitzondering op zijn. Alice is net als haar beste vriend Teddy opgegroeid met heel wat pech: haar ouders overleden toen ze nog klein was, zijn vader verdween en liet zijn moeder met schulden achter. Het geluk lacht hen dus niet echt toe, maar toch houdt de stilletjes verliefde Alice hoop – vooral op een kans voor hen samen. Voor Teddy’s achttiende verjaardag koopt ze als grap een lottokaartje voor hem, dat bizar genoeg het winnende lot blijkt te zijn. Maar dan verandert alles, want waar hun pech de twee met elkaar verbond, lijkt de 140 miljoen ze steeds verder uit elkaar te drijven.     

Ook Subhi, het hoofdpersonage van de Australische Zana Fraillon, lijkt niet voor het geluk geboren te zijn. Met De wereld achter het hek (juli, Luitingh Sijthoff) kaart Fraillon het vluchtelingenthema aan en vertelt ze niet het verhaal van één persoon, maar dat van miljoenen – het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Subhi wordt geboren in een vluchtelingenkamp, waar hij in verschrikkelijke omstandigheden opgroeit. De enige lichtpuntjes in zijn leven zijn de verhalen die zijn moeder hem ’s avonds vertelt en die zijn verbeelding door de jaren heen steeds sterker maakt. Dan staat op een dag een meisje aan de andere kant van het prikkeldraad, die het dagboek van haar overleden moeder bij zich heeft maar het niet kan lezen. Subhi helpt haar de verhalen te ontrafelen en zo ontstaat een vriendschap die misschien wel tot vrijheid kan leiden.  

Vooroordelen

Ook Angie Thomas schreef een verhaal dat een belangrijk maatschappelijk thema voor het voetlicht brengt. In haar debuut The Hate U Give (mei, Moon) maakt de lezer kennis met de zestienjarige Starr Carter. Haar beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door de politie, hoewel hij geen wapen op zak had. ‘Vermoedelijk’ was hij een drugsdealer, is de verklaring. Starr doet haar best het verlies een plek te geven, maar dat is niet makkelijk in een samenleving waarin ongelijkheid hoogtij viert. Starr ziet het contrast tussen de armoedige buurt waarin ze woont en de goede school waar ze naartoe gaat, en merkt dat het steeds moeilijker is om in beide werelden te overleven… Dit YA-debuut lijkt een mooie aanleiding om eens goed na te denken over de vooroordelen van de huidige tijd.        

Houd Hebban in de gaten voor meer YA-verwachtlijsten: binnenkort zetten we ook nog de verwachte YA-thrillers, nieuwe YA-series en vervolgdelen en YA-feelgoodromans voor je op een rij! 



Over de auteur

Lindy de Jong

832 volgers
470 boeken
7 favoriet


Reacties op: Vooruitblik Zomer 2017 #1: ontroerende en meeslepende YA-romans

 

Gerelateerd