Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Dossier /

VrijdagVraag: De toekomst is voorbij

door Debbie 18 reacties
Woensdag was het 21 oktober 2015, de dag in de toekomst waar Marty McFly en Doc Brown met de DeLorean belanden als ze proberen problemen te verhelpen die in feite nog niet bestaan. Die toekomst is nu voorbij. Welke toekomsten hebben we nog meer ingehaald?

De Hebban Fantasy VrijdagVraag is terug, in een nieuw, futuristisch jasje. Althans dat wilden we, maar zoals de titel van deze VrijdagVraag luidt: de toekomst is voorbij, Future Day is verstreken. En zelfs Marty en Doc waren een beetje teleurgesteld over het ontbreken van vliegende auto's en hoverboards (en het bestaan van selfies), zoals te zien was in de show van Jimmy Kimmel.

De futuristische toestanden die de filmmakers in 1989 konden bedenken voor Back to the Future II zijn de afgelopen week tot in den treure behandeld in de media. Zo heeft de NRC een prachtige grafische voorstelling gemaakt van de uitvindingen die in 2015 zouden bestaan en gelooft Tweakers dat er nog heel veel zal worden uitgevonden, maar dat tijdreizen nooit mogelijk zal worden.

In eerdere VrijdagVragen kwam al aan de orde of technologie in sciencefiction aannemelijk gemaakt moet worden en vroegen we al eens wat jouw liefste wens zou zijn als je zelf mocht kiezen welke sf technologie werkelijkheid zou worden. Dit keer is het grimmiger: wat is er niet gekomen, dat wel beloofd is in boek (of films)?

Er is natuurlijk een aantal voor de hand liggende kandidaten (sommige zelfs met jaartal):

1984 van George Orwell: ondanks dat je zou kunnen beargumenteren dat we inmiddels wel degelijk een Big Brother-samenleving hebben, zo heftig als het in het fictieve 1984 wordt, is het bij ons (nog) niet. Hebbanrecensent Anne-Claire zegt: 'Alhoewel hij bepaald geen onzin schreef en dingen in zijn boek wel degelijk aan het uitkomen zijn, is de wereld die wordt geschetst in 1984 er toch ook weer niet echt van gekomen.' Nietemin een ontzettend goed en veelzeggend boek!

2001, 2010 van Arthur C. Clarke: was het maar waar, in 2001 naar Saturnus en in 2010 naar Jupiter. Maar gelukkig is HAL 9000 nog niet gerealiseerd en bestaat de Sovjet Unie niet meer. Hebban recensent Rob Weber: 'HAL is niet helemaal uitgekomen maar verder was Clarke eigenlijk iets te optimistisch in die boeken.'

De Foundation-serie van Isaac Asimov: de verre verre toekomst, maar ruimtereizen worden door mensen, bij wijze van spreken met pen en papier, uitgerekend, omdat computers nog niet tot de sf doorgedrongen waren. Hebbanrecensent Martijn Lindeboom: 'Ergens in de boeken wordt een heerser gepresenteerd die op een zwevende troon zit, als blijk van zijn macht. Niet alleen zweeft de troon, hij is ook omgeven door (zichtbare) radioactieve straling. Zelfs toen ik dat voor het eerst las in de jaren tachtig, was dat al achterhaald, maar kennelijk waren ten tijde van het schrijven de schadelijke gevolgen van straling nog niet bekend bij de auteur.'

Welke boeken ken je nog meer, die een toekomst beschrijven die niet uitgekomen is, of die nooit realiteit zal worden door de technologische vooruitgang die we inmiddels kennen? Laat het ons weten in het reactieveld onder dit artikel.

Voor inspiratie verwijzen we je graag naar bijvoorbeeld Wikipedia en Businessinsider, die beiden lijsten geven van  toekomstvoorspellende boeken. Maar als je het uit je hoofd kunt: more power to you!

Bekijk de vorige VrijdagVragen



Over de auteur

Debbie

1138 volgers
556 boeken
4 favoriet
Auteur


Reacties op: VrijdagVraag: De toekomst is voorbij