Dossier /
VrijdagVraag: kan een verhaal zonder plot, thema en moraal?
In het boek Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction? (verschijnt half juni 2015 bij Atlas Contact) wordt gesteld: "De plot is eigenlijk een heel vreemd verschijnsel, vooral omdat we in het echte leven niet of nauwelijks van tevoren bedachte plots aantreffen. Mensen en groeperingen hebben weliswaar plannen, doelen en vooruitzichten, maar dat is niet hetzelfde als een plot. Irrationele acties kunnen de uitkomst van een plan immers volledig in de war sturen. Fouten en beslissingen op grond van verkeerde informatie komen regelmatig voor, waardoor gebeurtenissen een wending nemen die niet rationeel is, niet gepland en soms zelfs niet causaal te verklaren."
Auteur Eisso Post schreef gisteren in zijn Gastcolumn Leugens! over de betekenis van mythen, sprookjes en verhalen. Als je dingen die mensen elkaar vertellen beschouwt als een manier van informatieoverdracht, dan zijn veel verhalen zoals wij die kennen eigenlijk leugens. En waar komt die moraal in veel verhalen eigenlijk vandaan?
Het echte leven heeft geen plot, thema of moraal. Waarom vinden we dat dan wel belangrijk in verhalen en boeken? Daarom stellen we deze VrijdagVraag:
Moet elk verhaal een plot, thema en moraal hebben om goed te kunnen zijn?
Graag horen we jullie mening in het reactievak hieronder. Waarom wel of niet? En zijn er uitzonderingen? Graag onderbouwd en met voorbeelden. We zijn heel benieuwd!