Waargebeurde boeken in de tweede helft van 2019
Persoonlijke drama's
Waar is mama? - Cathy Glass
23 januari, Boekerij
Dit is het persoonlijke en waargebeurde verhaal van Melody, die op achtjarige leeftijd wordt weggehaald bij haar alleenstaande drugsverslaafde moeder. Melody is kwaad dat ze niet thuis kan blijven wonen en in het pleeggezin van Cathy moet blijven, maar ze lijkt zich ook wel erg veel zorgen te maken om haar moeder – veel meer dan Cathy ooit heeft gezien. Amanda, Melody’s moeder, is ook boos en haalt tijdens hun afspraken een paar keer flink uit naar Cathy. Iets wat Cathy al eerder heeft meegemaakt met andere ouders, dus dat baart haar niet direct zorgen. Maar wanneer ze de verloren en kwetsbare blik op Amanda’s gezicht ziet, begint Cathy net zo bezorgd te worden als Melody. En wanneer Amanda een afspraak mist, wordt er aangenomen dat ze het gewoon vergeten is, maar niets is minder waar…
De weg naar huis - Katie Arnold
18 oktober, Luitingh-Sijthoff
Na het plotselinge verlies van haar vader ontdekt Katie Arnold dat het hardlopen haar helpt met het verwerken van het verdriet en de pijn. Jarenlang reisde ze de wereld over voor Outside Magazine, op zoek naar avontuur. Living on the edge was haar dagelijkse kost. Dit memoir gaat over de drie turbulente jaren die volgen op de dood van haar vader. Ze komt erachter dat veel van wat ze dacht over hem te weten, niet klopt. Wat volgt is een inspirerende ontdekkingsreis over de helende kracht van het hardlopen en de hervonden betekenis van het leven als je een dierbare bent kwijtgeraakt. De weg naar huis is een boek voor hardlopers, maar ook voor vrouwen die jongleren met werk, gezin en hun eigen behoeftes. Voor hen die een echtscheiding hebben meegemaakt, de dood van een geliefde hebben moeten verwerken, die weten wat het is om met angst te leven.
Wat je nooit zult weten - Nicole Chung
3 september, Querido
Nicole Chung werd maanden te vroeg geboren en vervolgens voor adoptie afgestaan door haar Koreaanse ouders. Ze groeide op in een liefhebbende witte familie, ervan overtuigd dat haar biologische ouders het ultieme offer hadden gebracht om haar een beter leven te geven. Met de jaren leerde Nicole leven met de vooroordelen die haar gezinsleden niet zagen en met de nooit-aflatende vragen over haar identiteit, van zichzelf en van haar omgeving. Tot ze zelf een kind verwachtte en de twijfel de kop opstak: was het mooie sprookje dat haar al die jaren werd verteld wel de hele waarheid? Teder en genuanceerd vertelt Nicole Chung over haar zoektocht naar de mensen die afstand van haar deden, over verrassende verbintenissen en over pijnlijke familiegeheimen. Wat je nooit zult weten is onmisbaar voor iedereen die zich ooit heeft afgevraagd: wat maakt je tot wie je bent?
Zeg me dat het je spijt, pappie - Walker & Watson-Brown
15 juli, Just Publishers
Dit is de waargebeurde geschiedenis van Caryn Walker en haar oudere zusje Jennifer. In Zeg me dat het je spijt, pappie vertelt Caryn hoe de beide meisjes lange jaren gruwelijk werden mishandeld en systhematisch misbruikt door hun wrede vader. De psychische gevolgen achtervolgen haar tot op de dag van vandaag. Ruim dertig jaar nadat de gruwelijkheden begonnen vindt Caryn eindelijk de kracht haar verhaal – en dat van haar overleden zus Jennifer – te vertellen. Ze klaagt haar vader aan. In de rechtbank komt Caryn uiteindelijk oog in oog te staan met de man die haar en Jenny zoveel jaren kwelde. Ze realiseert zich dat zij nu de sterkste is. Zij, als overlevende. Tegen alle verwachtingen in wint Caryn de rechtszaak. Caryns boek is een rollercoaster van emoties. Ze vertelt niet alleen over de mishandelingen die ze zelf moest ondergaan, maar ook over het afschuwelijke leven van haar oudere zusje. Niemand betuigde nadien enige spijt voor alle lichamelijke en geestelijke kwellingen. Caryn schreef dit taboedoorbrekende en moedige boek ter nagedachtenis aan Jenny, als een getuigenis voor het door hen beiden zo lang gedragen leed. Door zich in dit boek heel openhartig en kwetsbaar uit te spreken tracht Caryn de nachtmerrie van haar jeugd achter zich te laten. Ze hoopt dat haar boek vrouwen met soortgelijke ervaringen tot steun zal zijn en inspireert om zich, net als zij, uit te spreken.
Een jongensleven - Stephen Fry
22 augustus, Thomas Rap
Stephen Fry werd als zevenjarige jongen naar een kostschool gestuurd, 300 kilometer van zijn ouderlijk huis. Met flair en humor vertelt hij genadeloos eerlijk over deze roerige schoolperiode, waarin hij pesterijen en lijfstraffen doorstond, een eerste grote liefde kende, een zelfmoordpoging deed en in de gevangenis belandde. Ingrijpende en vormende jaren, waarna hij als achttienjarige jongeman de wereld opnieuw tegemoet trad, vastbesloten om zijn eigen weg te gaan. Een jongensleven is even hilarisch en krankzinnig als ontroerend en onweerstaanbaar.
De weg naar mezelf - Monsecour & Michels
23 augustus, Lannoo
'Transgender zijn zou in de samenleving van vandaag geen issue mogen zijn, maar dat is het jammer genoeg nog altijd wél. Ik hoop dat dit boek een debat kan opstarten en jonge meisjes en jongens zoals ik kan tonen dat we mogen dromen, doelen stellen en ambitie hebben.' Nora wordt geboren als Aaron. Al van kindsaf aan voelt ze dat ze niet in het juiste lichaam geboren is. Maar om de weg naar zichzelf te vinden moet ze heel wat obstakels overwinnen: zowel in de maatschappij als in zichzelf. Dit is haar eerlijke en ontroerende verhaal.
Dagboek van een kwijnend geheugen - Flavio Pagano
15 juli, Karakter Uitgevers
Dit is het waargebeurde verhaal van een moeder met alzheimer, die in haar nadagen, wanneer zij voelt dat haar einde nadert, aan haar kinderen en kleinkinderen door het bijhouden van een dagboek probeert ‘het geheim van het leven’ over te brengen. Maar in haar dagboekaantekeningen wordt zij ingehaald door haar ziekte: Alzheimer is meedogenloos. Haar zoon, Flavio Pagano, neemt de pen van zijn moeder over in een poging de gedachten van zijn moeder invulling te geven. Ondertussen zien hij en zijn excentrieke Napolitaanse familie zich voortdurend geconfronteerd met een vreselijk dilemma: moeten zij hun moeder toevertrouwen aan een verzorgingshuis of laten zij haar thuis wonen en staan zij haar zelf bij? Dagboek van een kwijnend geheugen draait om herinneringen en het geheugen, om het verliezen ervan en het continu zoeken naar het herkenbare. Het is aangrijpend geschreven en neemt de lezer mee in de oneindigheden. Een boek over liefde, over de grenzen daarvan en over het vermogen van liefde om zich te vernieuwen en zich te transformeren tot een vorm van liefde die verder gaat dan je voor mogelijk gehouden hebt. Dagboek van een kwijnend geheugen leest als een roman, en is een prachtig narratief verslag gewijd aan allen die dagelijks te maken krijgen met deze steeds vaker voorkomende realiteit, en die er tot in het diepst door gevormd worden. Voor allen die geloven dat liefde het enige is dat zin kan geven aan het leven.
In tijden van oorlog
Het verscholen dorp - Jeroen Thijssen
8 oktober, Nieuw Amsterdam
Midden in de bossen van de Veluwe, in de buurt van Vierhouten, overleefde een honderdtal joden de Tweede Wereldoorlog in barakken en hutten - met hulp van het verzet en dankzij het zwijgen van de lokale bevolking. Tonnen voedsel sleepte de ondergrondse naar het kamp, op fietsen over mulle zandpaden. Het bosleven was zwaar en primitief en het gevaar van ontdekking en deportatie legde grote druk op de onderduikers en hun helpers. Ruim anderhalf jaar lang bleef het dorp verborgen. Maar op 29 oktober 1944 ging het mis: twee SS'ers ontdekten het kamp. Een haastige ontruiming volgde en de meeste bewoners ontkwamen, op een achttal na. Zij moesten hun eigen graf graven en werden standrechtelijk geëxecuteerd, een zesjarig jongetje als laatste.
In het volle licht - Nelly Ben-Or
13 augustus, Omniboek
De Joodse Nelly Ben-Or vertelt in ‘In het volle licht’ hoe zij de Tweede Wereldoorlog wist te overleven, maar de verschrikkingen daarvan haar voor het leven hebben getekend. Nelly wordt geboren in Lviv in de jaren dertig. In 1941 wordt de Joodse bevolking afgezonderd in het getto van Lemberg, vanwaaruit de Joden gedeporteerd worden. Nelly wordt met haar moeder uit het getto gesmokkeld. Ze leeft dagelijks in angst ontdekt te worden. Tijdens deze periode ontdekt Nelly ondanks de verschrikkelijke omstandigheden haar grote muzikale talent. Ze weet met haar moeder en oudere zus de Holocaust te overleven, samen met 2.000 andere personen uit het getto. Een lot dat vele anderen niet beschoren was. Nelly Ben-Or geeft in ‘In het volle licht’ haar persoonlijke getuigenis van de verschrikkingen van de Holocaust.
Het dagboek van Renia Spiegel - Renia Spiegel
17 september, Harpercollins
Renia is een pubermeisje als alle anderen; ze schrijft graag, houdt een dagboek bij en maakt plezier. Maar het is 1939, en Renia is Joods. Met het uitbreken van de oorlog valt haar wereld uiteen. Ze ontvlucht bombardementen, ziet vrienden verdwijnen en moet in een getto gaan wonen. Maar ze wordt ook voor het eerst verliefd: een paar uur voor de nazi-inval in Polen krijgt ze haar eerste kus van Zygmunt. En het is Zygmunt die drie jaar later de laatste woorden in Renia’s dagboek moet optekenen: ‘Drie schoten. Het enige wat ik nog hoor zijn drie schoten.’ Pas zeventig jaar later wordt Renia’s dagboek herontdekt. Zygmunt, zelf Auschwitz-overlever, nam het mee naar Amerika, waar Renia’s zus en moeder wonen. Bang om de gruwelen op te rakelen, legden zij het in een kluis, waar het vele jaren vergeten werd. Tot nu.
Het Nederlandse meisje - Robert Matzen
12 september, The House of Books
Audrey Hepburn is nog altijd een van de meest geliefde Hollywoodsterren, maar geen enkele van de over haar geschreven biografieën beschrijft haar intense ervaringen tijdens de vijfjarige bezetting van Nederland. Tijdens de oorlog nam Hepburn deel aan het verzet, assisteerde ze dokters bij de Slag om Arnhem en maakte ze de Hongerwinter van 1944 door. Maar de oorlogsjaren brachten ook overwinningen mee: ze werd de beroemdste ballerina van Arnhem. Audrey's eigen herinneringen, interviews met bekenden, dagboeken en nieuw onderzoek werpen licht op deze onbekende periode uit haar leven.
Pleidooi voor leven - Denis Mukwege
30 juli, De Geus
In 1998, tijdens de tweede Congolese oorlog, opende gynaecoloog Denis Mukwege een ziekenhuis waar hij vrouwen behandelt die het slachtoffer zijn van gewelddadige verkrachtingen. Congolese milities hebben verkrachting en genitale verminking tot oorlogswapens gemaakt: niet alleen worden de vrouwen kapotgemaakt, ook familieverbanden en sociale en economische structuren worden vernietigd. Mukwege stelt deze misdaden aan de kaak, maar de Congolese regering blijft ze ontkennen. In 2006 informeerde hij in een toespraak voor de Verenigde Naties de internationale gemeenschap. Mukwege heeft meerdere moordaanslagen overleefd en wordt voortdurend beveiligd. Hij strijdt onvermoeibaar aan de zijde van de vrouwen om een einde te maken aan deze onaanvaardbare wreedheden. Pleidooi voor leven is het verslag daarvan. Tegelijkertijd is het boek een autobiografie: Mukwege vertelt hoe uit zijn achtergrond verklaarbaar is dat dit zijn levenspad werd. Op 5 oktober 2018 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede, samen met Nadia Murad Basee.
Topgun - Dan Pedersen
18 juli, Boekerij
De Vietnamoorlog betekende een aanslag op de Amerikaanse air force. Gevechtsvliegtuig na gevechtsvliegtuig werd uit de lucht geschoten – sneller en gruwelijker dan ooit tevoren. De jonge officier Dan Pedersen was vastbesloten het tij te keren. Met een klein budget maar met acht van de beste piloten van Amerika, besloot hij om een nieuwe generatie vliegers te trainen op een basis in Miramar: Topgun was geboren. Vijftig jaar later is de Fighter Weapons School – door de film beter bekend als Top Gun – een instituut. Voor het eerst vertelt Dan Pedersen zijn waargebeurde en meeslepende verhaal. Van de slagvelden van de Vietnamoorlog en het prille begin tot nu. Pedersen neemt de lezer mee op een unieke reis door een halve eeuw fascinerende vlieggeschiedenis.
Een leven in de sport
Leeuwenhart - Scharrenberg & Kasteel
15 juli, Just Publishers
Joop Leeuwenhart Kasteel is een legende in de vecht- en krachtsportwereld (1.4 miljoen beoefenaars) en internationaal bekend fitnessexpert. Dit is het het aangrijpende en inspirerende verhaal van het allerzwaarste gevecht van wereldkampioen freefight Kasteel: tegen een dodelijke ziekte. Een mollig, gepest scholiertje werkt zich op tot wereldkampioen in het keiharde freefight, succesvol personal trainer en acteur in films en tv-series. Joop Kasteel’s leven lijkt lange tijd over rozen te gaan. Totdat hij in maart 2015 te horen krijgt dat hij MDS heeft: een zeer kwaadaardig voorstadium van leukemie. Joop bereidt zich in stilte voor op een alles-of-niets-gevecht. Als ruim twee jaar later de leukemie zich openbaart, vecht Joop maandenlang een bijna onmenselijk zware strijd. En komt daar uiteindelijk winnend uit. Leeuwenhart vertelt over de wereld van de keiharde vechtsport en omgaan met angst en de pijn van verliezen – zowel in de ring als in het leven. Maar ook over de kracht van positief denken en het vermogen zelfs op de allerzwartste momenten energie te putten uit ogenschijnlijk kleine dingen.
Messi - Jordi Puntí
5 september, Thomas Rap
Sinds zijn aantreden op dertienjarige leeftijd bij de jeugdopleiding van FC Barcelona heeft Messi zijn geheel eigen speelstijl gecreëerd. Messi aan de bal is poëzie op het groene vlak. Met zijn wervelende spel heeft hij wereldwijd talloze mensen gelukkig gemaakt, maar niemand raakt zo in vervoering als de Catalaanse schrijver Jordi Puntí. In tweeëntwintig hoofdstukken analyseert Puntí de schoonheid en het genie van het spel van de Argentijn. Hij neemt ons mee naar de velden van weleer, de plekken waar Messi als jongetje leerde voetballen, en hij bezingt diens glansrijke loopbaan als internationale ster. Een voetbalboek zoals we dat nog niet eerder kenden, zo eigenzinnig en sprankelend als het spel van de kleine maestro zelf.
Jopie! Jopie! Jopie! - Fred van Slogteren
15 juli, Just Publishers
De biografie van Joop Zoetemelk, de beste Nederlandse wielrenner in de geschiedenis. ‘JOPIE, JOPIE, JOPIE !!!’ was de aanmoediging die tijdens zijn carrière zo vaak te horen was. Zoetemelk was enorm populair bij het gewone wielervolk. Hij werd bewonderd om zijn bijzondere talent en zijn aanstekelijke eenvoud. Jopie was van het volk, de gewone man van bier en patat die zijn sport destijds beleefde met het geluk die de overwinningen van Het Gouden Kwartet (Zoetemelk, Kuiper, Raas en Knetemann) hem bezorgden. Het aandeel van Joop daarin was bijzonder groot. Zoetemelk werd met voorsprong de beste Nederlandse wielrenner aller tijden. Of hij dat zal blijven ligt in de toekomst verborgen, maar het wordt een hele klus zijn talloze successen te overtreffen. Zoetemelks naam prijkt op alle erelijsten van grote en belangrijke wedstrijden. Hoogtepunten zijn de overwinningen in de Tour de France, het wereldkampioenschap op de weg bij de beroepsrenners en de Vuelta a España.
Naar het Hebban Reading Challenge-kanaal Doe mee! Download de XXL Checklist