Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Lezen /

Waarom is het niet erg dat we zoveel ongelezen boeken hebben?

door Hebban Crew 214 reacties
In de Week van het Vergeten Boek worden we keihard geconfronteerd met de vraag: 'Waarom heb ik zoveel ongelezen boeken?' Die paar boeken op een stapeltje waarvan we onszelf beloven het snel te lezen, worden al snel een hele boekenkast. Voor je het weet heb je meer ongelezen dan gelezen boeken thuis. Gelukkig is er hoopvol nieuws: al die ongelezen boeken zijn juist goed voor je!

Wij lezers doen er echt alles aan om ons gedrag goed te praten. De smoesjes lopen in de honderden, want niks voelt zo goed als een nieuw boek in handen hebben met die hoopvolle belofte gelezen te worden. Dat we daarvoor andere boeken onderop de stapel moeten laten belanden doen we niet expres. Toch staren ze ons vaak beschuldigend aan als we het leven in de weg laten zitten. We moeten werken, eten, slapen, het huishouden en boodschappen doen. Als we de tijd hadden, zouden we alleen maar zitten lezen. Dan zouden we nooit meer ongelezen boeken hebben. Toch?

Dat is niet helemaal waar. Onbewust houden we als veellezers die ongelezen boeken in stand. Er is zelfs een woord voor: Tsundoku. Een Japanse term voor het kopen van boeken om ze vervolgens ongelezen te laten bestaan. Het wordt geschreven met twee karakters; de een betekent 'opstapelen' (積) en de andere 'lezen' (読). Het mooie aan tsundoku is dat het niet wordt gezien als iets slechts. Daar gaan we graag in mee, dus Hebban zet de nieuwste excuses voor een volle ongelezen boekenkast voor je op een rij. 


Een gevoel van veiligheid

Stel dat er iets verschrikkelijks gebeurd, waardoor er geen boeken meer gedrukt worden. Alle boekhandels gaan failliet en er kan alleen nog maar op de zwarte markt voor torenhoge bedragen een boek worden gekocht. En je zult zien dat de enige betaalbare boeken die dan overblijven degenen zijn die je toch niet ging lezen. Ben je dan niet blij dat je voor minstens 3 jaar voorraad in je kast heb staan, van heerlijke boeken die je altijd-al-wilde-lezen-maar-nooit-geen-tijd-voor-had? Nu kan het.

Waar sommige mensen een voedselvoorraad aanleggen voor het mogelijke einde van de wereld, bouw jij een voorraad op voor je geest. Door jezelf te omringen met al deze ongelezen boeken zorg je ervoor dat je je altijd geborgen zult voelen. Denk er maar eens over na; als je gaat verhuizen is het eerste dat je doet om je thuis te voelen je boekenkasten weer inrichten. Zodra die staan heb jij je plek gevonden. En daarvoor heb je nu eenmaal heel veel boeken nodig. 

Beter ongelezen dan gelezen

De Libanees-Amerikaanse professor, filosoof en essayist Nassim Nicholas Taleb schreef in zijn boek De zwarte zwaan alles wat we weten over wat we niet weten. Daarbij haalt hij het voorbeeld van de Italiaanse auteur Umberto Eco aan (wiens boek De naam van de roos op nummer 1 stond als Hebbans meest vergeten boek in 2016, iets waar hij zelf waarschijnlijk genoegen aan zou beleven). Het komt erop neer dat je thuisbibliotheek juist zoveel mogelijk ongelezen boeken moet hebben, in plaats van gelezen boeken.

Uit deze boeken kun je namelijk nieuwe kennis halen, dingen die je nog niet weet die handig kunnen zijn voor de toekomst. Je thuisbibliotheek is daarmee je onderzoeksinstrument. Dat kun je letterlijk nemen, door zoveel mogelijk boeken te verzamelen over onderwerpen waar je nog niet in thuis bent, die je kunt pakken op het moment dat je de kennis nodig hebt. Maar je kunt het ook figuurlijk nemen; boeken zijn een studie in de menselijke natuur en een maatschappelijke spiegel. Wat dat betreft zijn alle boeklezers filosofie- en psychologiestudenten. 

Hoe meer boeken je niet kent, hoe groter de kennis die je nog kunt opdoen. Daarom groeit je stapel ongelezen boeken natuurlijk met de jaren; je wordt steeds slimmer, en hebt dus meer ongelezen boeken nodig om te weten wat je nog niet weet. Dus vul die thuisbibliotheek met alles dat je interessant lijkt (en misschien een paar boeken over praktische zaken die je vreselijk lijken, voor het geval dat).

Je boekenkast zegt iets over je

Je zult vast niet voor het eerst horen dat je boekenkast een uiting is van jouw persoonlijkheid. Je kiest immers de boeken die jou aanspreken, ook al heb je ze dan misschien nog niet gelezen. Sterker nog, de boeken die je vergeet zeggen ook iets over wie je bent. Misschien wilde je wel graag dat ene boek lezen, maar is het gewoon niets voor jou. Het is altijd leuk om mee te kunnen praten met anderen, maar je moet ook je grenzen kennen en plezier houden in het lezen. We kunnen nu eenmaal niet allemaal dol zijn op Harry Potter van J.K. RowlingTrots en vooroordeel van Jane Austen of De kleine vriend van Donna Tartt

Ongelezen boeken zijn het fijnst als ze een belofte zijn. 'Oh ja. Jou ga ik ook nog lezen.' Ze wachten geduldig op je en voor je ligt een zee van mogelijkheden. Zo lang jij je boekenkast ziet als een avontuur, is er helemaal niets mis met grote stapels ongelezen boeken. Het herinnert je aan alle dingen die je nog kunt leren, wat een teken is van ambitie, zelfinzicht en nieuwsgierigheid. Stuk voor stuk fijne eigenschappen die je laten slagen in het leven.

Controle over je leven

Dat je zo'n fijne, creatieve, ambitieuze geest bent die zich graag omringt met stapels ongelezen boeken, wil natuurlijk niet zeggen dat je je altijd zo heerlijk opgeruimd voelt. Ook daar kunnen al je boeken, gelezen en ongelezen, je bij helpen. Als het moment komt dat ongelezen boeken verwijtend gaan kijken, je nauwelijks-goed-voor-3-sterren boeken in de weg liggen en er chaos heerst in je boekenkasten. Soms komt een verhuizing dan wel handig uit, want het geeft je een excuus wat op te ruimen. Maar wat let je het nu al te doen? Je bent echt niet minder boekliefhebber omdat je ruimte maakt voor nieuwe dingen.

Als je er zo over nadenkt, kun je vrij bewust omgaan met het idee dat je boekenkast een verlengstuk is van jouzelf: kom uit voor wie je bent. Heb je vergeten boeken in je kast staan omdat je bij aanschaf eigenlijk al wist dat je ze niet echt wilde lezen, maar vond je dat het moest? Die kunnen eruit. Dat is immers niet wie je bent. Vul je boekenkast met boeken waar je naar uitkijkt, ook al duurt het een jaar voor je ze pakt. Die lees je uiteindelijk ook echt, en zo maak je ruimte voor nieuwe ongelezen boeken. Hou je boekenkast hoopvol in plaats van verwijtend.

Door je boekenkast in balans te brengen, doe je dat ook met jezelf. Ben je chaotisch en verlang je naar orde en rust? Deel je boeken dan op zo'n manier in dat het voor jou prettig is. Op kleur, zodat ze er oogstrelend bij staan. Op genre, zodat je alles bij elkaar hebt staan dat bij elkaar hoort. Op alfabetische volgorde, omdat je in één oogopslag wilt kunnen pakken wat je nodig hebt. Ook kun je van je huis een echte bibliotheek maken. Zet alle ongelezen boeken samen in een kast. Als je op zoek gaat naar nieuw leesvoer, kun je gewoon in je eigen huis naar de bibliotheek.


Wat is jouw meest gebruikte smoes om nog meer boeken te kopen?



Over de auteur

Hebban Crew

2618 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Waarom is het niet erg dat we zoveel ongelezen boeken hebben?

 

Hebban Spots

Het Vergeten Boeken Café

20 volgers

Al een aantal jaar besteden we aandacht aan de meest verstofte boeken in onze eigen boekenkast. Dat ene boek dat je vijf jaar geleden kocht en waar je zo naar uitkeek. Toch bleef het boek...