Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Wat leest je kind? Dit lees jij!

door Hebban Crew 5 reacties
Elk jaar worden er speciaal voor de Kinderboekenweek thematitels uitgekozen; in 2020 is het thema geschiedenis met als motto 'En toen?' Wil jij samen met je kind het plezier in lezen (her)ontdekken? Lees dan zelf ook mee! We tippen telkens één boek voor volwassenen bij een thematitel. Zo kunnen jullie samen delen in het leesplezier.

Zolang je boeken hebt, heb je geen tijdreismachine nodig. Het onderwerp geschiedenis is breed, leerzaam en vol avonturen – een van de redenen waarom er zo veel boeken over zijn geschreven voor zowel kinderen als volwassenen, van fictie tot non-fictie. Als je kind zo heerlijk zit te lezen is het bijzonder verleidelijk zelf ook meer over het onderwerp te ontdekken. Wie weet wat jullie straks allemaal te bespreken hebben?

De thematitels zijn ook verzameld op de website van de Kinderboekenweek en kun je hier vinden, samen met allerlei andere informatie over de Kinderboekenweek 2020.

Groep 1 & 2

Het hele soepzootje van Floor Bal, met illustraties van Sebastiaan van Doninck, geeft op kleuterniveau alle antwoorden over het ontstaan van het heelal en de aarde. Stap voor stap worden de belangrijkste ontwikkelingen uitgelegd in dit prentenboek. Wil jij daar zelf ook graag antwoorden over? Lees dan Een kleine geschiedenis van bijna alles van Bill Bryson. Toegegeven, daar ben je wel een stukje langer mee bezig dan je kind zal zijn met het prentenboek, maar het is hét boek voor liefhebbers van wetenschap en evolutie. Bryson sympathiseert met de alfa's onder ons, want hij legt op duidelijke wijze alle stappen uit en biedt mogelijkheden om wat al te diepgaande uitleg over te slaan. Een ideaal meeleesboek als je je kind op kleuterleeftijd al enthousiast wilt maken over dit onderwerp, want over een aantal jaar komen ze vanzelf bij je terug met moeilijkere vragen.


Meer thematitels voor deze leeftijdsgroep

Groep 3 & 4

De boekenreeks van Vos en Haas door Sylvia Vanden Heede, geïllustreerd door Thé Tjong-Khing, is niet meer weg te denken uit het leven van kinderen die leren lezen. Er zijn voorleesboeken van, AVI-boeken en samenleesboeken. In Het land van de Nijl reizen de twee vrienden af naar Egypte, op zoek naar mummies, piramides en farao's. Wil jij jezelf ook in Egypte wanen? Dan pak jij als meeleesboek Dood van een huistiran op van Agatha Christie. In dit moordmysterie ontmoet detective Hercule Poirot een disfunctionele familie met aan het hoofd een moeder die je niemand toewenst. Terwijl de familie een rondreis maakt door Egypte wordt ze bij de oude stad Petra vermoord. Christie had veel kennis van Egypte toen ze het boek schreef; acht jaar eerder trouwde ze met archeoloog Max Mallowan, die ze altijd vergezelde op zijn expedities.


Meer thematitels voor deze leeftijdsgroep

Groep 5 & 6

Selma Noort bewerkte het verhaal van Liesje, die de watersnoodramp van 1953 meemaakte, tot kinderboek. De overstroming zette grote delen van Zeeland onder water en vaagde huizen en soms zelfs hele gehuchten weg. In De zee kwam door de brievenbus worden de kinderen midden in de nacht wakker gemaakt; de dijken zijn doorgebroken en iedereen helpt mee om hun bezittingen naar boven te brengen voor het water komt. Als volwassene pak je als meeleesboek 1953 van Rik Launspach op. In deze roman vertelt hij het verhaal van de twee hoofdpersonages, met de watersnoodramp als achtergrond. De vernietigende kracht van het water wordt gecombineerd met de drijvende kracht van de liefde, en is een goede aanvulling op het verhaal dat je kind aan het lezen is.


Meer thematitels voor deze leeftijdsgroep

Groep 7 & 8

Joke van Leeuwen doet in Nu is vroeger later allerlei interessante weetjes uit de doeken over tijd. Weten honden bijvoorbeeld hoe laat het is, en waar is 10 oktober 1582 gebleven? Van Leeuwen gebruikt tekst en beeld om de geschiedenis van tijd te vertellen, want het is een onderwerp waarover we ons kunnen blijven verwonderen. Voor jezelf pak je dan Supersnel slow motion van Claudia Hammond op. Heb je ooit weleens geprobeerd een dag niet op de tijd te letten? Het is bijna onmogelijk, want het beheerst ons leven. Toch kan het ook in ons voordeel werken. Hammond gebruikt de laatste ontwikkelingen op het gebied van psychologie, neurologie en biologie om je meer te vertellen over het concept tijd, hoe het onderzocht wordt en welke testjes je kunt uitvoeren om te leren efficiënter om te gaan met onze eigen tijd. Een mooie manier om samen met een bijna ongrijpbaar concept om te gaan.


Meer thematitels voor deze leeftijdsgroep



Over de auteur

Hebban Crew

2598 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Wat leest je kind? Dit lees jij!

 

Gerelateerd