Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

9 Boekenweek-inhakers die je niet gemist mag hebben

Duitsland is het thema van de 81e Boekenweek. Heruitgaven, speciale edities en nieuwe titels worden ter gelegenheid hiervan op de markt gebracht. Welke titels mogen we volgens de uitgeverijen niet missen? Hebban dook in de voorjaarsbrochures om te kijken was sie darüber zu sagen hätte en selecteerde er negen. Boeken over Duitsland, met Duitsland als decor, of geschreven door Duitse auteurs.

Daar is hij weer van Timur Vermes

Verschenen bij De Bezige Bij.

'De bestseller uit Duitsland, hét boek voor de Boekenweek!', staat dikgedrukt in de catalogus van De Bezige Bij. Na een aantal non-fictieboeken debuteerde Timur Vermes (1967) in 2013 met zijn roman Er ist wieder da (Daar is hij weer ). In Duitsland werden er meer dan 400.000 exemplaren van dit boek verkocht en in 2015 werd het boek succesvol verfilmd.

Het verhaal speelt zich af in de zomer van 2011. Op een verlaten veld in Berlijn ontwaakt Adolf Hitler. Zonder oorlog, zonder partij en zonder zijn Eva. Hij dwaalt rond in een totaal onherkenbare stad en iedereen die hij aanspreekt ziet hem als een ironische imitator van de echte Adolf Hitler.

Faust van Johann Wolfgang Goethe

Verschenen bij Athenaeum.

Natuurlijk mag Goethe (1749-1832) niet ontbreken in een Boekenweek waarin Duitsland centraal staat. Zijn in 1790 verschenen Faust verscheen onlangs in een nieuw jasje bij Uitgeverij Athenaeum, vakkundig vertaald door Ard Posthuma. Faust bestaat uit twee delen, waarvan het eerste deel een vrije toneelbewerking is van de middeleeuwse legende over de historische arts, astroloog en magiër Johannes Faust, die zijn ziel aan de duivel verkoopt voor jeugd en succes. In het tweede deel van het boek worden de wederwaardigheden van de naar het goede strevende mens door Goethe op het toneel gebracht.

Voor wie het aandurft om het klassieke Faust te lezen heeft Hebban-recensent Victor de la Vieter een belangrijke tip: 'Lees het nawoord eerst. Je leert een hoop over de achtergronden en Ard Posthuma geeft meteen een samenvatting zodat je wat houvast hebt.' Victors recensie van Faust lees je hier.

Staalhelmen en curryworst van Jerker Spits

Verschenen bij Van Oorschot.

Van de mobiele telefoon van Merkel naar de Stasi, van de curryworst naar het hedendaagse Berlijn, van de gebroerders Grimm naar Rammstein, van Bach naar Kraftwerk: in Staalhelmen en curryworst etaleert germanist Jerker Spits (1977) de Duitse cultuurgeschiedenis in vijftien fenomenen.

Hoe kwam het dat de Kever van de nazi's een auto voor hippies werd? Dit boek laat zien hoe ontzettend boeiend de Duitse cultuurgeschiedenis al 2000 jaar lang is. De fraaie illustraties in het boek zijn gemaakt door Piet Paris.

Retour Berlin Ostbahnhof van Dolores Thijs 

Verschenen bij uitgeverij Marmer.

In dit boek tekent Dolores Thijs haar memoires op over de jeugdjaren die ze als puber doorbracht in de DDR. In 1956 werd haar vader, Maarten Thijs, met zijn gezin drie jaar lang in Oost-Berlijn gestationeerd, als westers correspondent voor de communistische media. De twaalfjarige Dolores werd blootgesteld aan de onbekende wereld van een communistisch land ten tijde van de Koude Oorlog.

Er werd veel gevergd van haar aanpassingsvermogen toen ze in een klas vol pestkoppen terecht kwam. Ook thuis liep het niet lekker, de politieke opvattingen van haar ouders stonden lijnrecht tegenover elkaar. Vader was communist en moeder niet, dat zorgde voor de nodige spanningen.

Retour Berlin Ostbahnhof is Dolores' relaas van de periode waarin ze in twee werelden leefde. Enerzijds de wereld van Goethe en Schiller, anderzijds die van de opkomende rock-'n-roll.

Alles klar van Sietse van der Hoek

Verschenen bij Balans.

Duitsland is weer hip in Nederland. Überhip zelfs, als we journalist Sietse van der Hoek (1943) moeten geloven. In Alles klar, Nederland- Duitsland van A tot Z laat hij zien hoe Nederland steeds meer 'verduitst'. Hoe we Duitsers navolgen in de economie, politiek, maar ook op het gebied van moraal, mode, smaak, uitgaan, voetbal en televisie.

Komt dat door de wonderbaarlijke opbloei van Berlijn na de val van De Muur? Of omdat de Duitse toerist in Nederland tegenwoordig anders is dan vroeger? Aan de hand van talloze voorbeelden schetst Van der Hoek de verduitsing. 

Winternabijheid van Mirna Funk

Verschenen bij Atlas Contact.

Met haar debuutroman Winternabijheid maakte de Duitse Mirna Funk (1981) veel indruk. Het boek won de Uwe Johnson- Förderpreis en Deutschland Radio bestempelde de roman als 'De radicaalste van de Duitstalige romans van derde generatie Joodse auteurs'.

Winternabijheid gaat over Lola. Vanwege de scheidingsproblemen van haar ouders groeit ze grotendeels op bij haar grootouders, die de Holocaust overleefden. Als er antisemitische grappen worden gemaakt en vrienden een foto van haar met Hitlersnorretje online zetten, wordt Lola verondersteld kalm te blijven. Maar ze vindt het ondoenlijk en laat het op een kort geding aankomen. Om wat afstand te creëren reist ze in de zomer van 2014 vanuit Berlijn naar Tel Aviv, waar de Gaza-oorlog in alle hevigheid is uitgebarsten. Vol woede, esprit en -ondanks alle nare gebeurtenissen- een ongebreideld enthousiasme gaat Lola op zoek naar een manier van leven die bij haar hoort. Ze vertegenwoordigt de stem van een jonge Joodse generatie en vertelt over het leven tussen Berlijn en Tel Aviv, tussen feesten en oorlog.

Vijf leden van ons boekverkoperspanel lazen Winternabijheid om te bepalen of de roman Hot or Not is. Benieuwd naar hun eindoordeel? Lees het artikel hier!

Duitse bruiloft van Pieter Waterdrinker

Verschenen bij Nijgh & Van Ditmar.

Ter gelegenheid van de Boekenweek bracht Nijgh & Van Ditmar een midprice editie uit van de internationaal bejubelde, filmische roman Duitse Bruiloft. In deze roman toont Pieter Waterdrinker (1961) de verhoudingen tussen het naoorlogse Nederland en Duitsland.

De oorlog ligt nog vers in ieders geheugen als Liza Bender in de jaren vijftig met haar ouders vanuit Keulen in een Nederlandse badplaats aankomt om in huwelijk te stappen met Ludo Bagman. Om zichzelf te bevrijden van haar beklemmende ouders heeft ze verzonnen dat ze zwanger is, terwijl haar aanstaande op de dag van de bruiloft lijdt aan syfilis. Een opera van moedwil en misverstand volgt. 

Regentonvariaties van Jan Wagner

Verschenen bij uitgeverij Podium.

In 2015 bestormde Jan Wagner (1971) de Duitse bestsellerlijsten met zijn dichtbundel Regentonvariaties. Als eerste dichter ooit won hij met dit boek de prestigieuze Preis der Leipziger Buchmesse, een unieke prestatie!

Bij Uitgeverij Podium verscheen begin deze maand de Nederlandse editie van de bundel, vertaald door Ria van Hengel. De gedichten van Wagner laten je anders naar de wereld kijken. Hij zoomt in, associeert en vergroot zodat je je blik verruimt.

 

 

Lotte in Weimar van Thomas Mann 

Verschenen bij De Arbeiderspers.

Uitgeverij De Arbeiderspers speelt op het thema van de Boekenweek in met een herziene vertaling van de magistrale romans van Thomas Mann (1875-1955). Lotte in Weimar wordt beschouwd als een van de belangrijkste en intiemste boeken van Mann, die in 1929 de Nobelprijs voor Literatuur won. Met dit meesterwerk hield Mann Duitsland een spiegel voor en probeerde hij tegenwicht te bieden aan de Duitse romantiek.

Weimar, 1816. In een deftig hotel arriveert Hofrätin Charlotte Kestner-Buff, een elegante dame op leeftijd. Het is dé Lotte waar Goethe zo hartstochtelijk verliefd op werd en waarover hij schrijft in zijn bekende debuutroman Die Leiden des jungen Werthers (Het lijden van de jonge Werther )Met haar komst naar Weimar brengt Charlotte de stad in rep en roer. Ze gebruikt een familiebezoek als excuus om die beroemde jeugdvriend op te zoeken. Maar als ze een paar dagen later bij hem te gast is volgt een ontnuchtering. 

 

We selecteerden 9 titels waarvan je moet weten dat ze er zijn, maar het is slechts een kleine greep uit het volledige aanbod van Boekenweek-inhakers. Klik op de knop hieronder voor meer boeken met het Boekenweekthema 'Duitsland':

Listmania: Boekenweek 2016: Was Ich noch zu sagen hätte 



Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 9 Boekenweek-inhakers die je niet gemist mag hebben