Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Wat te lezen na ... American Gods

door Hebban Crew 19 reacties
Voor al die kijkers van de Amazon Prime Video-serie American Gods waarvan net bekend is geworden dat er geen plannen zijn voor een vierde seizoen, hebben we een handvol leestips. We willen niet dat je in een diep, zwart gat valt en gaan proberen je te voorzien van een nieuwe goddelijke bron van verhalen.

Na drie jaar in de gevangenis kijkt Shadow uit naar de ­hereniging met Laura, zijn grote liefde. Maar vlak voor hun weerzien komt Laura om bij een auto-ongeluk. ­Shadow heeft nu niets meer om voor te leven en op goed geluk accepteert hij een baan van de raadselachtige Mr. Wednesday, die meer over hem lijkt te weten dan hijzelf.

Ze maken een roadtrip door Amerika, waarbij Shadow tal van excentrieke figuren ontmoet, met wie hij op mysterieuze wijze verbonden blijkt. Shadow komt erachter dat iedereen geheimen heeft, zelfs zijn Laura. Hij ontdekt ook dat de alledaagse realiteit niet de enige werkelijkheid is, of zelfs maar de belangrijkste. Er dreigt een oorlog om de ziel van Amerika, een oorlog waarin dromen, legenden en mythen een grote rol spelen. En Shadow zit ­ermiddenin.

Noorse goden

Neil Gaiman

Als je denkt: dit is dezelfde auteur als die van Amerikaans goden (die je natuurlijk al gelezen hebt, voor of na de serie), dus ik weet wel ongeveer hoe hij schrijft... think again! Neil Gaiman is een bijzonder veelzijdig auteur, die zich per boek een andere stem aanmeet. Waar hij in American Gods zo strak en helder mogelijk schrijft (zoals hij zelf zegt in een interview 'zo Amerikaans mogelijk'), zo vangt hij in Noorse goden juist de bloemrijke, soms hyperbole stijl van de mythologie. Thor is opschepperig en bruut, Loki sluw en gemeen en eigenlijk elke god, reus en ander wezen heeft vooral mankementen aan hun karakter. Geen wonder dat Mr. Wednesday in American Gods zo'n doortrapt figuur lijkt te zijn.

Het oog van de wereld

Robert Jordan

Dit is een dubbele tip, want je kunt niet alleen starten aan deze epische fantasyserie van veertien vuistdikke boeken (!), je kunt ook vooruitkijken naar een, naar verwachting, geweldige nieuwe Prime Video-serie gebaseerd op deze serie, met actrice Rosamund Pike als Moiraine Damodred. Het is nog onduidelijk wanneer de eerste afleveringen van The Wheel of Time te zien zijn, dus je hebt alle tijd om te gaan lezen. Begin met Het oog van de wereld en laat je meeslepen door auteur Robert Jordan in zijn omvangrijke wereld vol magie, vriendschap, liefde en een schijnbaar onontkoombaar lot.

Kleingoderij

Terry Pratchett

Dit is weliswaar het dertiende deel van de 'Schijfwereld-serie', maar toch is het goed los te lezen (al moet je je wel een klein beetje inlezen over hoe de Schijfwereld in elkaar zit), omdat dit verhaal zich afspeelt in een andere uithoek van de wereld dan de eerdere delen. Net als in American Gods leven goden op de Schijfwereld van geloof (het is dan ook geen toeval dat Neil Gaiman en Terry Pratchett samen Good Omens/ Hoge omens schreven, nog een boek dat succesvol verseried is). De Grote God Om is er tot zijn schrik achter gekomen dat zijn volgelingen nog wel in de Kerk van Om komen, maar niet meer specifiek in hem geloven... daardoor is hij al jaren gevangen in de vorm van een klein schildpadje. Pas als hij zijn enige gelovige tegen het lijf loopt (die het bijna niet kan geloven dat die schildpad zijn Grote God is, wat weer een existentiele crisis ten gevolge heeft), lijken de kansen te keren voor deze kleine god. Een briljant en humoristisch verhaal over geloof, religieuze instellingen en de menselijke aard.

Mythos

Stephen Fry

Alleskunner Stephen Fry heeft niet alleen comedy gemaakt (samen met Hugh Laurie bijvoorbeeld) en in films gespeeld (onder andere in The Hobbit), hij is ook een begenadigd schrijver (van humor tot sciencefiction en van non-fictie tot mythologie). Mythos, Helden en Troje zijn hervertellingen van de oude Griekse mythologieën. Fry brengt de goden, helden en krijgers van de Griekse oudheid tot leven in een modern jasje.

Zonderling

Laini Taylor

Ook voor de Young Adult-lezer is er leven na American Gods in de vorm van het tweeluik Zonderling en Muze. Hebban-recensent Eva had amper genoeg aan vijf sterren: 'Het lezen van Zonderling is een ontsnapping aan de realiteit. Struinend door de gangen van de Grote Bibliotheek, rijdend op een spectraal door de woestijn, of meedromend met Lazlo en Sarai, je stapt een wereld in die je niet meer wilt verlaten. Laini Taylor schrijft beeldend en prachtig en meeslepend en weet je met haar eerste zin al vast te grijpen.'

De verloren held

Rick Riordan

Het is niet te hopen dat de jeugdige lezers onder ons American Gods te zien hebben gekregen, want de serie zit boordevol seks, vloeken, naakt, geweld en bloed. Maar we willen ze in deze lijst vol leestips rond goden niet overslaan. De verloren held is het eerste boek in de reeks 'Helden van Olympus', een vervolgserie op 'Percy Jackson en de Olympiërs', maar met nieuwe helden en nieuwe avonturen. Deze boeken zijn geschikt voor lezers van 10 tot stiekem wel 100.



Over de auteur

Hebban Crew

2598 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Wat te lezen na ... American Gods

 

Gerelateerd