Wat te lezen na ... Netflix-sensatie The Queen's Gambit
Wanneer Beth Harmon op achtjarige leeftijd naar een weeshuis wordt gestuurd, ontdekt ze al snel twee manieren om aan haar omgeving te ontsnappen, hoe vluchtig ook: het schaakspel en de groene pilletjes die aan alle kinderen uitgedeeld worden om ze rustig te houden. Al snel wordt duidelijk dat Beth een wonderbaarlijk schaaktalent heeft, en terwijl ze naar de top van de Amerikaanse schaakranglijst stijgt weet ze een nieuw leven voor zichzelf op te bouwen. Maar ze kan haar drang tot zelfvernietiging nooit helemaal overwinnen. Er staat voor Beth meer op het spel dan alleen winnen en verliezen.
Een schaaknovelle
Gerrit Krol
Natuurlijk kan een schaakroman als lees verder-tip niet ontbreken. P.C. Hooftprijs-winnaar Gerrit Krol situeert zijn Een schaaknovelle in de jaren 50, het tijdperk waarin ook A Queen's Gambit zich afspeelt. Het verhaal draait om de Nederlander Gijs Kaasschieter, die in 1955 op het punt staat het wereldkampioenschap schaken te winnen, maar op de dag van de beslissende partij naar Cuba vlucht. Wat volgt is een terugblik op de tijd die aan die beslissing vooraf ging.
Wij zijn de wolven
Evie Wyld
In The Queen's Gambit moet Beth zich staande zien te houden in een mannenwereld. In Wij zijn de wolven van Evie Wyld moeten drie generaties vrouwen hetzelfde doen. Het duistere Schotland is het decor voor het verhaal, waarin de lezer drie vrouwen volgt wiens wereld bepaald wordt door mannen: Sarah, die begin achttiende eeuw vlucht om dat zij beschuldigd wordt een heks te zijn, Ruth – die na de Tweede Wereldoorlog moet wennen aan een nieuw thuis en echtgenoot, en Vivian, die zestig jaar later op zoek gaat naar haar familiegeschiedenis. Een verhaal over woede, liefde, misbruik en compassie.
Gouden jaren
Annegreet van Bergen
Ook zo gecharmeerd van de sfeervolle jaren 50 en 60 als decor van The Queen's Gambit? De omgangsvormen, de outfits, de (ouderwetse) rolpatronen? In Gouden jaren beschijft Annegreet van Bergen dit tijdperk in de lage landen. In woord en beeld schetst ze de ongekende naoorlogse groei en ontwikkeling en laat ze zien hoe anders het leven er destijds uit zag.
Het huis voor ongewenste meisjes
Joanna Goodman
In The Queen's Gambit moet Beth zich zien te redden in een weeshuis, waar de kinderen onder controle worden gehouden met groene kalmeringspilletjes. In Het huis voor ongewenste meisjes schetst Joanna Goodman een ingrijpend beeld van de misstanden in de Canadese weeshuizen van de jaren 50 en 60. Een ongewenst meisje komt in een door nonnen gerund tehuis terecht. Een wetswijziging bepaalt dat een psychiatrisch ziekenhuis meer subsidie ontvangt dan een weeshuis – met grote gevolgen: om dat geld op te strijken verklaart de kerk de kinderen in hun zorg tot geestelijk gehandicapten.
Enders Game
Orson Scott Card
Beth is een echt wonderkind, dat al op jonge leeftijd beseft iets te kunnen dat bijna niemand haar nadoet. Alles in haar leven draait om schaken, en om nóg beter te worden in het spel. Diezelfde tunnelvisie en vroege openbaring van zijn grote talenten heeft Ender in Orson Scott Cards Enders Game. Hij wordt al op jonge leeftijd overgebracht naar een trainingsfaciliteit, waar hij moet opboksen tegen trainees die groter en sterker zijn dan hij, maar niet per se slimmer. Zijn onuitputbare motivatie doet sterk denken aan die van Beth, en hoewel Ender een ander soort spel speelt, is Enders Game niet minder spannend dan The Queen's Gambit.