Waumans & Victoria: Holland Sport van de literatuur
Eerst maar eens een korte introductie van beide heren, voor degenen onder ons die hen niet kennen. Een kleine Belg met twee dochters. Dat is Ivo Victoria. De in Antwerpen geboren auteur woont echter al zo’n vijftien jaar in Nederland, wat te merken is aan het verlies van de Vlaamse tongval, die na al die Nederlandse jaren heeft plaatsgemaakt voor een vederlicht accent. Victoria schreef al meerdere boeken, waaronder Gelukkig zijn we machteloos (2011) en Dieven van vuur (2014). Zijn nieuwste boek, Billie & Seb, wordt begin volgend jaar verwacht. En dan die lange Nederlander met twee zoons, ook wel Rob Waumans genoemd. Hij schreef onder andere Als je de stad binnenrijdt (2011) en De nacht van Lolita (2013). Waumans is momenteel met een nieuw boek bezig, maar zwijgt daarover in alle toonaarden. ‘Ik wil daar heel weinig over zeggen.’ Behalve dat het er naar uitziet dat het boek eind volgend jaar gepubliceerd wordt.
De mannen kenden elkaar van Twitter, kwamen elkaar op een verjaardag van een wederzijdse kennis tegen (‘misschien moeten we hier toch eens een beter verhaal van maken’) en voordat ze het wisten, hadden de ze het Groot Internationaal Literair Variété Spektakel bedacht. Een literair spektakel dat vooral in Amsterdam bekend is, omdat daar de roots liggen. ‘Maar we zijn al vrij snel buiten Amsterdam gaan optreden, maar dat was sporadisch,’ vertelt Waumans, onder het genot van een bokbiertje. ‘Dat waren unieke shows die we maar een keer speelden en daarna nooit meer. Nu doen we tours. Daar heeft iedereen meer aan, ook de auteurs.’ In hun show gaan de schrijvers op zoek naar het verhaal achter de schrijver en zijn boeken. Het geheel wordt ondersteund door one-woman-showband Milena Haverkamp.
Wat drijft een persoon?
Het begon zo’n vijf jaar geleden. Victoria en Waumans zaten in het café en hadden het erover ‘dat het misschien wel leuk zou zijn om iets te organiseren dat iets afweek van de literaire avondjes die er op dat moment waren. We wilden iets anders dan vragen aan de auteur waar z’n nieuwe boek over ging en het doen van een voordracht,’ zegt Waumans. Victoria vervolgt het gesprek waar Waumans stopt: ‘Ken je het programma Holland Sport? Zoiets wilden we maken, maar dan voor de literaire wereld. Het is een programma over sport waar heel veel niet sportliefhebbers naar keken, omdat het over meer ging dan alleen sport. Het ging erover wat een persoon drijft om iets te doen. We wilden de Holland Sport van de literatuur worden.’
Kutrecensie
Waumans: ‘We begonnen in een heel klein theater. We bedachten een paar rubriekjes en probeerden het schrijverschap van een andere kant te belichten. We willen vooral wegblijven van de klassieke manier van interviewen. Dat is van groot belang, want alle schrijvers zijn gepassioneerd over hun werk en willen daarover vertellen. Maar door een rubriek als Kutrecensie te bedenken, laat je de kwetsbaarheid van de schrijver zien. Het zorgt ervoor dat je sneller de diepte in gaat.’ Kutrecensie is de rubriek waarbij een… jawel… kutrecensie van zijn/haar boek aan de auteur wordt voorgelezen. Vandaaruit starten de heren het gesprek.
Lees verder pagina 2