Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Community /

Welke klassieker is jouw Moby Dick?

door Hebban Crew 544 reacties
Klassiekers zijn prachtige boeken om in de kast te zetten en zo nu en dan af te stoffen. Ze creëren een fantastische, intelligent uitziende boekenkast die zeker indruk zal maken op bezoek. Wat zeg je? Je kan ze ook lezen? Oh jeetje, maar daar hebben we dan wel je hulp bij nodig!

De ongelezen klassieker

De uitdrukking 'white whale' slaat op het op een ongezonde manier najagen van een onbereikbaar doel. Het komt uit Moby Dick van Herman Melville, waarin kapitein Achab bezeten raakt van de witte walvis die hem zijn been kostte. Hij wil het dier ten koste van alles vinden en offert alles om zich heen op in zijn obsessieve haat voor het dier.

Nu komt de term niet alleen úit een klassieker, een klassieker kan ook zomaar zelf een 'white whale' worden. Het boek Moby Dick, een beste pil van 640 bladzijden, kan een onhaalbaar doel lijken in veel lezerslevens.

De vraag

Klassiekers zijn niet zomaar klassiekers geworden. Iets in hun verhaal biedt ze een overlevingskracht waardoor ze decennia of zelfs eeuwen na publicatie nog standaard in boekwinkels staan en volop gelezen worden. En toch zijn het niet altijd de meest soepele leeservaringen. Zo'n klassieker kan soms best een ongelooflijke berg worden. Maar wel eentje die je moet en zal bedwingen. Wij zijn benieuwd welke klassieker jij heel graag nog eens wilt uitlezen, maar waarbij het tot nu toe nog niet heel goed lukt. Kortom: welk boek is jouw 'Moby Dick'?

Onder dit artikel vragen we liefhebbers van dat boek jou te helpen zien waarom het boek toch echt de moeite waard is (of niet?). Plezier blijft altijd het hoogste doel in lezen, maar soms mogen we best wat moeite doen en inzet tonen, zeker als we achteraf beloond worden met toch nog een geweldige, doch stevig bevochten leeservaring. Help elkaars witte walvissen vangen, help elkaar het licht zien!

Je mag voor klassiekers denken aan boeken van minimaal 50 jaar oud.

Crew getuigenverklaringen

Debbies 'Moby Dick' is Trots & vooroordeel van Jane Austen

Trots & vooroordeel van Jane Austen was mijn LEWA (Lees Eens Wat Anders) van 2022. Het was een klassieker en feelgood ineen, twee vliegen in een klap! Helaas ging april wel voorbij, maar het boek niet. Mijn leeslintje in de prachtige Perpetua-editie die ik van dit boek heb, bleef steken bij bladzijde 90, beschamend vroeg in het boek. Er resten me nog 250 bladzijden.

Austen is oud-collega Lindy's favoriete auteur, net als van zovelen. Maar ik kwam er niet door, elke bladzijde leek een heel boekwerk. De zinnen vond ik prachtig en de humor en maatschappijkritiek idem. Maar ze kletsen maar door en door en door!

En toch is dit boek eindeloos populair en geliefd. Reik me redenen aan om het opnieuw op te pakken. Liefhebbers, wat ga ik na bladzijde 90 vinden, waardoor het ook mijn favoriet gaat worden? Collega-blijven-stekers, zit jij ook op bladzijde 90 gevangen?

Redacteur Debbie heeft een voorkeur voor speculatieve fictie en korte verhalen, maar leest als breed geïnteresseerde lezer ook literaire fictie (als het maar weird is), non-fictie (als het maar op de kop zettend is), thrillers (als het maar origineel is), Young Adult (als het maar stoer is) en kinderboeken (als het maar knotsgek is).

Anouks 'Moby Dick' is Rebecca van Daphne du Maurier

Ik ben altijd benieuwd naar klassiekers, omdat ik graag wil weten wat de grondleggers zijn van een genre of hervertelling en natuurlijk omdat het niet voor niets klassiekers zijn geworden. Toch heb ik er niet altijd geweldige ervaringen mee. Jaren geleden las ik Peyton Place omdat het heel schokkend was. Ik vond dat niet echt. Ik las Shirley Jackson omdat ik de Netflix-serie The Haunting of Hill House geweldig eng vond. Had ik zeker niet met het boek. Ik ben dol op gothic horror (en Jane Austens satirische versie ervan, De abdij van Northanger), dus ik las een van de grootste klassiekers van het genre: The Mysteries of Udolpho van Ann Radcliffe. Nou. Ik kan me er nog steeds boos om maken hoe vaak die chick flauwviel en toen gered moest worden door een man die zo plat als karton geschreven werd, die het verhaal op het eind binnen kwam wandelen om met haar te trouwen.

Daarom begon ik al wat huiverig aan Rebecca van Daphne du Maurier, een klassieker vol spanning, geesten en een huis vol bewoners waar dingen niet zijn zoals ze horen te zijn. Vooral nu ik De enige die overbleef van Riley Sager aan het lezen ben, dat daar wel een beetje wat van weg heeft, denk ik weer aan dit boek. Toen ik hoorde dat ik mij van die spanning en ongelooflijke twists niet zoveel moest voorstellen, liep mijn zin om dit boek te lezen leeg als lucht uit een doorgeprikte ballon. Daarom legde ik het waarschijnlijk ook veel te snel aan de kant, want ik wilde actie, spanning, heftige gebeurtenissen en hoge emoties. Nu staart het me aan vanaf de boekenkast, nog steeds met een wens om gelezen te worden en af te maken waar ik aan begon. Kennen jullie dat? Dat je eerste, niet zo fijne ervaring, je ervan weerhoudt het weer te proberen? Toch wil ik Rebecca die kans geven. Overtuig me!

Redacteur Anouk leest zo'n beetje alles, maar heeft een duidelijke voorkeur voor fantasy, kinderboeken en 'queen of crime' Agatha Christie, die ze nooit onbenoemd kan laten.

Hebban vraagt:

Wat is jouw Moby Dick?



Over de auteur

Hebban Crew

2598 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Welke klassieker is jouw Moby Dick?

 

Gerelateerd