Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

White ink in print

Jurist Erik Vrij heeft het voor elkaar: de Engelstalige editie van zijn zakenthriller 'Witte Inkt' gaat er komen. Hij heeft daarvoor meer dan genoeg 'aandeelhouders' om zich heen verzameld.

Hij zal de Kerstdagen ongetwijfeld op vrolijke wijze hebben beleefd. Want Erik Vrij slaagde er op tijd in om genoeg participanten om zich heen te verzamelen om de publicatie van de Engelstalige editie van zijn thriller Witte Inkt mogelijk te maken.

Vrij had uiterlijk 18 december voor vierduizend euro aan toezeggingen binnen moeten hebben om de publicatie van minimaal duizend exemplaren van White Ink te realiseren. ''Het project is bijzonder goed verlopen'', laat hij weten. ''Ik heb 118 procent van het doelbedrag, 4745 euro bij elkaar van 101 personen uit 28 landen.''

Vrij maakte gebruik van de grootste crowdfundingsite ter wereld, Kickstarter.com, om geldschieters voor zijn boek, een mix van legal- en businessthriller, binnen te hengelen. Wie ten minste twintig euro doneert, ontvangt ergens in maart 2015 een exemplaar van White Ink uit een gelimiteerde oplage. Op de cover van 'de luxe paperback' staat de titel in reliëf afgedrukt. Bovendien wordt de naam van de donateur opgenomen in de lijst met dankbetuigingen. Vrij: ''White Ink heeft de laatste twee weken onafgebroken in de top 10 van 5600 fictiepublicatieprojecten gestaan, waarvan twee dagen op nr 1.''

Ruim een jaar geleden verscheen bij Sdu Uitgevers de Nederlandse versie van Vrijs thrillerdebuut Witte Inkt. Het verhaal, dat in de nabije toekomst speelt, gaat over ondernemersdilemma's, de wereld na de financiële crisis, botsende culturen en afhankelijkheid van technologie. Er is een oplichtingscomplot gaande bij het dan belangrijkste Nederlandse bedrijf. En dat bevindt zich op Marken. 

Volgens het boek, dat meestentijds is geschreven op een smartphone, viert Europa in 2028 tien jaar economische groei na de financiële crisis, dankzij de grootste Big Brother aller tijden: Euregist. De rechten en verplichtingen van elke Europeaan worden er geregistreerd; van contract tot snelheidsovertreding, van belasting tot testament. Een juridische technologiesector is in de slipstream van Euregist uit de grond geschoten: rights-management. Het bedrijf van de lompe miljardair Henk Vis domineert deze sector vanuit Marken en andere belastingvrije locaties in Europa en Dubai. 

Als de Amerikaanse president Anita Jones besluit een vergelijkbaar registratiesysteem in te voeren, slijpen bedrijven hun messen om deze reusachtige markt als eerste te veroveren. Henks laatste kans op succes in Amerika en daarmee op overleving, hangt af van de overname van een Amerikaanse bank op Bermuda. Kort voordat de overname moet zijn voltooid, botst Henk hard op cultuurverschillen en vetes tussen oud en nieuw geld binnen zijn directie. Een samenzwering in Dubai dreigt hem op zijn gevoeligste plek te raken. Zijn 'American dream' hangt aan een zijden draadje. Het bedrijf van Henk kan in één klap wereldmarktleider worden. Of failliet gaan, als de overname mislukt.

Volgens Vrij is het scenario een vergaande variant op wat nu al gebeurt op kleinere schaal: registratie van allerlei soorten rechten, aangepakte belastingontwijking, een tulpvormig eiland voor de Noordzeekust etc. ''Geforceerd futuristische technologie interesseert me niet, het bouwen van half-realistische luchtkastelen wel'', liet Vrij eerder op Crimezone weten. ''De mogelijkheid van het scenario hangt waarschijnlijk vooral af van de politieke haalbaarheid, wenselijkheid en complexiteit ervan. Privacy blijft een gevoelig punt, hoewel weinig mensen zouden hebben ingeschat dat nu een miljard wereldburgers hun lief en leed op sociale media delen: het went snel.''

Erik Vrij (1972) is sinds 1997 jurist bij de vermogensbeheer- en zakenbankdivisies van ING. Daarnaast had hij tijdens en na zijn studietijd diverse bestuursfuncties bij een internationale organisatie voor rechtenstudenten (ELSA) en oud-leden daarvan (ELS). Erik is getrouwd en woont in Amsterdam. Van Witte inkt zijn binnen een jaar zestienhonderd exemplaren verkocht. Zijn werkgever ING kocht een fors aantal in om als relatiegeschenk weg te geven.



Over de auteur

Hebban Crew

2564 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: White ink in print

 

Gerelateerd

Over

Erik Vrij

Erik Vrij

Erik Vrij (1972) heeft jarenlange ervaring als jurist bij de vermogensbehee...