Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

Wie schrijft het Boekenweekgeschenk 2025?

door Hebban Crew 7 reacties
In 2025 vindt de 90e Boekenweek plaats. Voor deze extra feestelijke – en extra lange – week lanceert de CPNB een schrijfwedstrijd voor auteurs. De gelukkige winnaar mag zichzelf Boekenweekgeschenkauteur 2025 noemen. De wedstrijd werd tussen 1947 en 1961 enkele keren uitgeschreven en maakt volgend jaar eenmalig een grote terugkeer.

De eerste Boekenweek

Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de Uitgeversbond werd 15 november 1930 uitgeroepen tot Boekendag. Speciaal voor deze dag werd een boekje, De uitgever en zijn bedrijf van Johan Tersteeg, gepubliceerd en cadeaugegeven bij aankoop van een boek. Al snel groeide de Boekendag uit tot een heuse Boekenweek, die voor het eerst officieel gevierd werd in 1932. Daar hoorde ook het eerste officiële Boekenweekgeschenk bij, dat de toepasselijke naam Geschenk droeg, met daarin bijdragen van drieëndertig schrijvers.

Schrijfwedstrijd

In 1947 zette de CPNB voor het eerst een wedstrijd voor een novelle uit onder vijfenveertig schrijvers. De jury koos uit alle ingezonden manuscripten De ontmoeting. Het werd gepubliceerd zonder auteursnaam, want gedurende de Boekenweek konden lezers naar aanleiding van een lijstje met namen achterin het boek raden wie de schrijver was. Degenen die Antoon Coolen als antwoord hadden ingestuurd, hadden het goed ingeschat.

De schrijfwedstrijd bleek een groot succes. Tot en met 1952 werd elk jaar opnieuw een novellenwedstrijd georganiseerd en konden lezers opnieuw raden naar de identiteit van de auteur van het geschenk. Zo kregen lezers in 1948 Oeroeg van Hella S. Haasse cadeau, in 1949 Twee negerpopjes van Clare Lennart, in 1950 De zaak Beukenoot van Marianne Philips, in 1951 De porseleintafel van Olaf J. de Landell en in 1952 Insecten in plastic van Manuel van Loggem.

Ook in 1953 zette de CPNB deze traditie voort, maar de jury zag af van het kiezen van een winnaar vanwege gebrek aan kwaliteit. Misschien had het te maken met het feit dat het ongeluksgetal van dertien manuscripten ingestuurd was. Op het laatste moment werd een bundel met tien verhalen samengesteld door Anthonie Donker.

Een aantal jaar later kwam het Boekenweekgeschenk toch weer tot stand door middel van een schrijfwedstrijd. In 1957 won het manuscript De nacht der Girondijnen van Jacques Presser en in 1958 Het gehucht van August Defresne. De twee jaren daarna viel de wedstrijd weer in het water – helaas, de kwaliteit van de ingezonden manuscripten was opnieuw niet hoog genoeg – totdat in 1960 het format weer werd opgepakt. Elisabeth Keesing was de gelukkige winnaar met De zalenman. In 1961 schreef Agaath van Ree de novelle De onbekende uren. Zij was de tiende en tevens laatste winnaar van de novellenschrijfwedstrijd.

Boekenweekarchief

Ben je benieuwd naar een overzicht van alle Boekenweekgeschenken door de jaren heen? Bekijk het Boekenweekarchief!

Naar het archief

Terug van weggeweest

De 90e editie van het grootste boekenfeest van Nederland begint op woensdag 12 maart en duurt tot en met zondag 23 maart 2025 – een extra lang feest dus! Daarnaast is na al die jaren de novellenschrijfwedstrijd nieuw leven ingeblazen. Wie het Boekenweekgeschenk voor de 90e Boekenweek mag schrijven, wordt bepaald door middel van een schrijfwedstrijd.

'De Boekenweek is immaterieel cultureel erfgoed. De 90e editie vraagt dan ook om een bijzondere invulling. In een tijd waar het draait om afleiding en snelle clicks zetten we komend jaar juist het verhaal centraal. Om de grote waarde en het belang van het boek, ook – of beter: juist – in deze tijd te onderstrepen.' – Eveline Aendekerk, directeur CPNB

Auteurs die gepubliceerd zijn bij een uitgeverij die aangesloten is bij de GAU (Groep Algemene Uitgevers) kunnen meedoen met de wedstrijd. De jury ontvangt alle manuscripten anoniem en weet dus niet wie de schrijver noch de vertegenwoordigende uitgeverij is. Het beste manuscript uit alle inzendingen zal worden gekozen door een vakjury van lezers, oud-Boekenweekgeschenkschrijvers, recensenten en boekenvakkers.

'Als jury mogen we manuscripten lezen – zonder voorkennis over auteur of uitgever: alleen het verhaal telt. Wij hopen dat zoveel mogelijk bewonderde auteurs meedoen – en dat zijn er nogal wat, want er verschijnt veel prachtigs in Nederland. We verheugen ons op het samen ontdekken van het meest verrassende manuscript.' – Juryvoorzitter Rik van de Westelaken

Afbeelding: © Bas van Hattum, via CPNB

De jury

Naast voorzitter Rik van de Westelaken bestaat de jury uit Hanna Bervoets (auteur Boekenweekgeschenk 2021), Noah de Campos Neto (BookTokker), Tom Lanoye (auteur Boekenweekgeschenk 2012), Ernestine Comvalius (voormalig voorzitter Griffeljury), Lidewijde Paris (onder andere recensent voor MAX Nieuwsweekend), Tiziano Perez (voormalig directeur Nederlands Letterenfonds), Jan Peter Prenger (boekinkoper Libris Blz.) en Liesbeth Rasker (auteur en podcastmaker).

Boekenweek 2024

De 89ste Boekenweek wordt gevierd van 16 tot en met 24 maart. Het thema is 'Bij ons in de familie' en het Boekenweekgeschenk wordt daarom geschreven door de grootste schrijversfamilie van Nederland: de Chabotten.

Meer Boekenweek



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Wie schrijft het Boekenweekgeschenk 2025?

 

Gerelateerd