Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

Wil ik lezen | De reis van Syntax Bosselman en meer verwachte boeken deze week

Wekelijks verschijnen er honderden nieuwe boeken. Elke week storten wij ons op die enorme lijst met verwachte boeken en selecteren we boeken waarvan we weten dat onze lezers erop zitten te wachten. Maar we laten ook gewoon lekker onze eigen smaak meewegen en vertellen je naar welk verwachte boek we zelf uitkijken. Veel plezier met deze aflevering van 'Wil ik lezen'.

Let op: het getal achter Wil ik lezen is het aantal lezers dat het boek wil lezen ten tijde van het schrijven van het artikel. Kijk voor de meest actuele stand altijd op de boekdetailpagina van het betreffende boek. 

De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam

Historisch jeugdboek van Arend van Dam over Nederland en de slaven 

Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we vandaag de dag om met dit lelijke stuk uit onze geschiedenis, dat niet meer uit te wissen valt? Arend van Dam besloot op zoek te gaan naar antwoorden op deze lastige vragen. Hij tekende de historische verhalen op waar hij tijdens zijn zoektocht op stuitte. Over tot slaaf gemaakten en slavenhandelaars, over helden en schurken. En over Syntax Bosselman, die in 1883 samen met 27 landgenoten vanuit Suriname naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling. Niet als eregast, zoals beloofd, maar om hem tentoon te stellen aan het Nederlandse publiek. 

Met De reis van Syntax Bosselman schreef Arend van Dam niet alleen een boek vol indrukwekkende geschiedenisverhalen, hij doet ook verslag van zijn zeer persoonlijke zoektocht naar de mensen achter de geschiedenis.

Bijzonderheden: Verrassende combinatie van feiten en fictie: naast geschiedenisverhalen doet Van Dam verslag van hoe hij te werk ging bij het schrijven van het boek. Prachtig vormgegeven met illustraties van Alex de Wolf en historisch fotomateriaal.

Categorie: Jeugd | Wil ik lezen: 1 | Verschijnt: rond 22 februari 2018  

Dorpspolitiek van Martijn Bolkestein en Meindert Fennema

Broeinesten voor intriges, zo worden gemeenteraden vaak gezien. 

Nog maar de helft van de Nederlanders komt opdagen bij verkiezingen, en alarmerend weinig inwoners hebben zin om zelf raadslid te worden. De lokale saamhorigheid die de dorpspolitiek ons bracht, verdwijnt. De lokale politicus is steeds minder bereikbaar voor de burger dan vroeger. Hoe komt dat toch, en hoe krijgen we de gemeentepolitiek weer op de rails?

Er heerst onvrede met de gevestigde orde en lokale partijen zijn in opmars. Tezamen krijgen die bijna evenveel stemmen als CDA, PvdA en VVD bij elkaar, maar toch leveren zij bijna nooit een burgemeester. In 85 procent van de gemeenten doen deze drie partijen dat. Kan dit zo doorgaan? Moet de burgemeester niet liever rechtstreeks worden gekozen?

In Dorpspolitiek gaan Martijn Bolkestein en Meindert Fennema in op het gekrakeel in de gemeenten en verkennen zij de toekomst van de lokale politiek. Ze maken een uitstapje naar het Engelse stadje Frome (Somerset), waar de lokale partij alle zetels heeft veroverd en de democratie heeft hervormd. In dit boek komen Bolkestein en Fennema met belangrijke oplossingen voor Nederland. Hierin lees je waarom de gemeenteraden meer ondersteuning moeten krijgen, waarom de opschaling van gemeenten moet stoppen en wat de voordelen zijn van een gekozen burgemeester. Onze lokale politiek verdient versteviging en vernieuwing.

Bijzonderheden:Martijn Bolkestein (1972) was lange tijd financieel manager voor Shell en was de afgelopen jaren fractievoorzitter van de VVD in Bloemendaal. Meindert Fennema (1946) is emeritus hoogleraar politieke theorie aan de UvA en oud-voorzitter van GroenLinks in Bloemendaal. 

Categorie: Mens & Maatschappij | Wil ik lezen: 1 | Verschijnt: rond 21 februari 2018

Dichter bij Meester Bart van Bart Ongering

Herinneringen aan school.

Voor deze bundel schreef Meester Bart nieuwe columns en gedichten over zijn leerlingen en zijn ervaringen in het onderwijs. Ook vroeg hij een aantal schrijvers en journalisten naar hun herinneringen aan school.

Naast de altijd treffende beschouwingen van Meester Bart, staan in de bundel daarom ook verrassend en bijzonder mooie bijdragen van James Worthy, René Kneyber, Clarice Gargard, Anke Laterveer, Sander de Hosson, Aya Sabi, Massih Hutak en Akwasi.

Bijzonderheden: Bart Ongering (1981), beter bekend als ‘Meester Bart’, is de populairste meester van Nederland. Afkomstig uit een echte onderwijsfamilie staat hij vanaf zijn 26ste voor de klas. Hij is vmbo-docent in Amsterdam en was columnist voor Trouw. Als geen ander weet hij de wereld om hem heen in rake zinnen te vatten door zijn scherpe observaties. Bart heeft meer dan 150.000 volgers op social media.

Categorie: Non-Fictie | Wil ik lezen: 2 | Verschijnt: rond 23 februari 2018

En dit willen jullie lezen

Wil ik lezen: 5

Wil ik lezen: 18

Wil ik lezen: 18

Wil ik lezen: 123

Let op: het getal achter Wil ik lezen is het aantal lezers dat het boek wil lezen ten tijde van het schrijven van het artikel. Kijk voor de meest actuele stand altijd op de boekdetailpagina van het betreffende boek. 



Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1173 volgers
599 boeken
26 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Wil ik lezen | De reis van Syntax Bosselman en meer verwachte boeken deze week