Win & recenseer een spannend boek uit de Thriller Top 10
In onze 'Een boek voor een recensie'-winacties doe je precies dat: je schrijft een recensie op Hebban over het boek dat je wint. Niet helemaal vrijblijvend winnen dus, en juist dát is er zo leuk aan. Veel lezers spelen met het idee eens een recensie te willen schrijven, maar vinden het toch erg spannend. Met zo'n stok achter de deur gaat het makkelijker en lees je zelfs beter. Door na te denken over wat je wilt zeggen over een boek, lees je het met meer aandacht.
Ga jij voor de horror van Stephen King of de politiethriller van Camilla Läckberg en Henrik Fexeus, de misdaadroman van A.J. Finn of de actiethriller van M.W. Craven? Als je straks jouw keuze hebt gemaakt, schrijf je je in voor de bijbehorende winactie die tijdens de Thriller Weken online gaat komen. Welk boek uit de Thriller Top 10 kies jij?
Anna O.
Matthew Blake, vertaald door Arthur Wevers
Anna Ogilvy was jong, ambitieus en had een mooie toekomst, tot ze vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden doodstak. Sinds die fatale nacht verkeert ze vanwege een zeldzame aandoening in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen. Als Anna tekenen van leven begint te vertonen, moet Prince zien te ontdekken wat er destijds is gebeurd.
Deze winactie vind je vanaf 3 juni zeven dagen lang op Hebban
Ik zal de sleutel vinden
Alex Ahndoril, vertaald door Edith Sybesma
Privédetective Julia Stark wordt ingehuurd door Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote familievergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede man, vastgebonden met een zak over zijn hoofd. Julia en haar ex-man Sidney, een politieagent, worden als gasten verwelkomd op het landgoed en ontmoeten de familieleden, die stuk voor stuk betrokken zouden kunnen zijn.
Deze winactie vind je vanaf 4 juni zeven dagen lang op Hebban
Terugkeer
Harlan Coben, vertaald door Annemarie Lodewijk en Jan Pott
Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden: in eerste instantie als rivalen en later als onverwachte zakenpartners. Drie jaar na het overlijden van Downing staan er ineens twee federale agenten in het kantoor van Myron Bolitar en eisen dat hij ze vertelt waar Greg Downing is. Hij blijkt nog te leven en is gezien op de plaats delict van een dubbele moord, wat hem tot de hoofdverdachte maakt.
Deze winactie vind je vanaf 5 juni zeven dagen lang op Hebban
Einde verhaal
A.J. Finn, vertaald door Eefje Bosch en Mechteld Jansen
Als groot liefhebber van thrillers correspondeert Nicky Hunter al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en tienerzoon twintig jaar geleden spoorloos verdwenen. Hij heeft nooit meer een interview gegeven of een boek geschreven, maar nodigt Nicky nu uit om zijn biografie te schrijven. Trapp vertelt haar dat hij ongeneeslijk ziek is en wil praten over zijn verleden. Toch geeft hij zijn geheimen niet zomaar prijs.
Deze winactie vind je vanaf 6 juni zeven dagen lang op Hebban
Bloedband
Jet van Vuuren
Barbara en haar ter adoptie afgestane dochter hebben elkaar na ruim dertig jaar teruggevonden en besluiten samen een detectivebureau te vinden. Ze krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Terwijl Barbara en Kim de onderste steen boven willen krijgen, duikt er nog een andere man op in hun leven: de oom van Kim, die heeft gezworen wraak te nemen op Barbara.
Deze winactie vind je vanaf 7 juni zeven dagen lang op Hebban
Illusie
Camilla Läckberg en Henrik Fexeus, vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga, Madeleine Kiers en Marit Kramer
De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Het skelet blijkt afkomstig te zijn van een hooggeplaatste financier. Het team van politie-inspecteur Mina Dabiri roept de hulp in van mentalist Vincent Walder om te helpen met de zaak. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?
Deze winactie vind je vanaf 10 juni zeven dagen lang op Hebban
Duistere zaken
Stephen King, vertaald door Annemarie Lodewijk
In deze verhalenbundel wordt het lang verborgen geheim van twee gelijknamige heren onderzocht en hoe zij aan hun vaardigheden kwamen, zet een korte en onverwachte psychische flits tientallen levens op zijn kop en schrijft de auteur een vervolg op Cujo. Ook ontdekt een zwijgzame Vietnamveteraan dat sommige uithoeken van het universum beter onontdekt kunnen blijven en stelt King de vraag of voorspellingen een voor- of nadeel zijn.
Deze winactie vind je vanaf 12 juni zeven dagen lang op Hebban
Jachtseizoen
M.W. Craven, vertaald door Dennis Keesmaat
Ben Koenig is al zes jaar op de vlucht, maar nu staat zijn gezicht op elk televisiescherm in het land. Koenigs oude baas heeft het voormalig hoofd van de Special Operations Group van de US Marshals opgespoord en wil dat hij een klus voor hem klaart – zijn verdwenen dochter opsporen. Koenig reist af naar Gauntlet, een stadje in de brandende hitte van de woestijn. De bewoners daar doen er alles aan om hun geheimen te beschermen.
Deze winactie vind je vanaf 14 juni zeven dagen lang op Hebban
Sensation Island
Thysia Huisman
Onderzoeksjournalist Puck gaat undercover bij het beruchte realityprogramma Sensation Island om te onderzoeken of de geruchten over manipulatie van kandidaten waar zijn. Dit seizoen moet het programma heftiger en spraakmakender worden dan ooit, maar ten koste van wat? Welke geheimen verbergt de charismatische presentator Dennis, en hoever gaat de snoeiharde uitvoerend producent Kat om te scoren?
Deze winactie vind je vanaf 17 juni zeven dagen lang op Hebban
Schuld
Jørn Lier Horst en Thomas Enger, vertaald door Corry van Bree
Alexander Blix is inmiddels uit de gevangenis. Ook al is hij vrijgesproken, zijn carrière in de misdaadbestrijding is voorbij. Maar de moordenaar van de jonge moeder Elisabeth Eie blijft Blix naar zijn volgende slachtoffers lokken. Journalist Emma Ramm is op haar beurt benaderd door het tienermeisje Carmen. Haar stiefvader is gearresteerd op verdenking van de moord op een jeugdvriend. Maar er is geen lichaam, noch zijn er andere verdachten.
Deze winactie vind je vanaf 19 juni zeven dagen lang op Hebban
Recenseertips
Vind je het schrijven van een recensie nog altijd een grote stap, maar wil je het toch eens proberen? Hieronder delen we zeven van onze recensietips. Je zult merken dat het helemaal niet zo eng is als het lijkt, en dat je met een paar handige stelregels een heel mooie recensie kunt schrijven die zich onderscheidt van de duizenden anderen. Hiermee maak je van jouw leeservaring een echte recensie!
LEES VERDER / Van leeservaring tot recensie
1.
Een korte en pakkende titel
Een recensie begint met een titel die niet alleen de lading dekt, maar ook de interesse wekt van de lezer. Geef niet de eindconclusie al volledig weg, zodat de recensie zelf niet meer gelezen hoeft te worden.
2.
Relevante informatie
Schets het plaatje aan het begin van je recensie in een lekker lopende, korte alinea: welk boek las je, wie zijn de auteur en eventuele vertalers of illustrators, heb je al meer van deze auteur gelezen (want dat kan je mening enorm beïnvloeden) en is het boek onderdeel van een serie of staat het op zichzelf? Je lezers komen zo in een gespreid bedje binnen en kunnen geïnformeerd aan de rest van je recensie beginnen. Of de auteur van lange wandelingen houdt en een te dikke kat heeft, dat is dan weer niet zo relevant voor de leeservaring.
3.
Onderbouw je mening
Veel lezers vertellen dat ze het een mooi boek vonden, de personages leuk vonden, de schrijfstijl fijn, et cetera, maar ze vertellen niet waaróm ze dit vinden. Voor lezers van een recensie is het van belang om te weten wat eraan schort of juist wat zo sterk is aan een boek om te kunnen bepalen of het de moeite waard is om op te pakken. We houden simpelweg niet allemaal van dezelfde dingen in boeken. Je weet waarom je vindt wat je vindt, je moet het alleen nog even opschrijven.
4.
Maak er geen samenvatting van
Heel veel recensieschrijvers vullen 90% van hun recensie met een korte of uitgebreide beschrijving van het verhaal, waarna ze afsluiten met een korte conclusie over hun leeservaring, terwijl we juist die leeservaring willen horen! Dat verhaal blijft wel hetzelfde en kun je (vooral op Hebban) direct terugvinden in de flaptekst op de boekpagina. Een goede stelregel is om maximaal 1/3e van je recensie te vullen met verhaalbeschrijving en de overige 2/3e met je mening over het boek.
5.
Ik!
Het is een van onze meest beruchte tips voor een betere recensie: niet 'ikken'. Je recensie is per definitie jouw mening, dus het is niet nodig extra te benadrukken dat jij het vindt. Door steeds 'ik' te gebruiken, leid je jouw lezer af en kunnen ze niet zo goed bepalen of ze het verhaal zelf goed zouden vinden. Focus daarom op de kwaliteit van het boek, alles wat er sterk aan is of juist een nadeel. Vermijdt dat ene kleine woordje en jouw recensie wordt er sterker van.
6.
Mis je niks?
Als je klaar bent met je recensie, loop het dan nog eens na op de meest relevante elementen die specifiek zijn voor het genre waarin het boek hoort. Bij een thriller vertel je natuurlijk wat je van de spanningsboog en -opbouw vindt. Heb je de setting aandacht gegeven? Heb je de personages goed besproken? En de plot goed beoordeeld, zónder spoilers weg te geven? Dit maakt je recensie completer en veel, veel sterker. Zo kun je ook beter bepalen hoeveel sterren het boek uiteindelijk van je krijgt.
7.
Slaap er een nachtje over
Het is best lastig om iets uit je hoofd helder op papier te krijgen. Jij weet alles al van het boek en wat je ervan vindt, maar staat het ook duidelijk genoeg op papier? Laat je recensie na het schrijven een nachtje liggen en probeer hem later door te lezen. Doe alsof je een andere lezer bent, die het boek nog niet kent. Is alles duidelijk? Natuurlijk is dit ook hét moment om je recensie goed na te kijken, want je mening komt minder sterk over door taal- en tikfouten. Extra uitdaging: spot al je clichéwoorden en schrap ze!