Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Giveaway /

Win ‘Seeker’: the next big thing voor YA’s!

door Lindy de Jong 2 reacties
'Seeker' van Arwen Elys Dayton, een YA-boek dat vergeleken wordt met 'The Hunger Games' en 'Divergent' en waarvan de filmrechten al zijn verkocht. Grote woorden, maar ook een mooie belofte die weleens waargemaakt kan worden. Waarom? Hebban YA legt uit. Of: win en oordeel zelf!


In tegenstelling tot de bovengenoemde titels is Seeker echter geen dystopisch verhaal. Hoewel ook dit boek een sterk vrouwelijk hoofdpersonage kent en een liefdesdriehoek niet ontbreekt, is Seeker uniek. Het verhaal speelt dertig tot vijftig jaar in de toekomst en is een combinatie tussen Fantasy en Sci-fi, met invloeden van historische fictie, steampunk en epische Japanse verhalen.  

In Seeker speelt de auteur met de snaartheorie: als er inderdaad meerdere dimensies bestaan, hoe kom je daar dan terecht? Met die inspirerende gedachten in het achterhoofd verzon Arwen Elys Dayton een wereld waarin Zoekers worden opgeleid om de wereld beter en eerlijker te maken, door bijvoorbeeld landen van hun tirannieke leiders te ontdoen of onterecht beschuldigde gevangenen te bevrijden. Dit alles in het bezit van een feilloze vechttechniek, bijzondere wapens (zoals het ‘zweepzwaard’ en de ‘ontwrichter’), het vermogen om door dimensies te reizen en een grote metafysische kennis. Maar dan blijkt dat de vaardigheden van hoofdpersonages Quin, Shinobu en John helemaal niet voor een nobel doel zullen worden ingezet…  

Coming-of-age
Hoewel een groot gedeelte van het boek is gebouwd op spanning en avontuur, is Seeker in de basis dus een coming-of-age-verhaal. Quin, Shinobu en John moeten leren omgaan met het feit dat alles wat hen tijdens hun jeugd verteld is, een leugen is geweest. Hoe leef je als je je eigen wereld opnieuw moet uitvinden? Als je familie je jarenlang heeft voorgelogen? Vanuit wisselende perspectieven beschrijft Arwen hoe de jongeren daar op hun eigen manier mee omgaan.  

Ondanks dat de setting dus niet alledaags is, zijn de gevoelens van de personages dat zeker wel. Herkenbaar en af en toe frustrerend zelfs. De personages zijn, op een paar karakters na, niet volkomen goed of slecht. Ze maken keuzes - soms goede, soms slechte - ingegeven door het moment en waarop soms spijt en schuldgevoel volgt.  

Ook schuwt Elys Dayton volwassen onderwerpen als posttraumatische stress, drugsgebruik en (huiselijk) geweld niet. Daarover zegt ze

‘Ik ben nooit begonnen met de gedachte een bepaalde boodschap over te brengen, maar ik denk wel dat het boek een thema heeft, namelijk verraad en de gevolgen daarvan. Verraden worden door iemand van wie je werkelijk houdt en die je vertrouwt, verandert je leven op een diepgaande en onverwachte manier. Een groot deel van Seeker is op dat idee gebaseerd.’  

Film 
Net als The Hunger Games en Divergent zal Seeker over een tijdje in de bioscoop te bewonderen zijn. De filmrechten werden bijna op hetzelfde moment verkocht als het manuscript zelf. Niet zo gek, want naast het feit dat het verhaal diepgaande thema’s raakt die niet alleen voor jongvolwassenen herkenbaar zullen zijn, is het boek erg beeldend geschreven. De film zal dan ook een visueel spektakel opleveren.  

Voor het schrijven van haar boeken doet Arwen dan ook veel onderzoek. Zo reisde ze voor Seeker af naar Schotland en Hongkong, twee plaatsen waar grote delen van het het verhaal zich afspelen. Over de keuze voor Schotland vertelt ze:

‘Ik was verliefd geworden op het gevoel van tijdloosheid op het platteland. Op het moment dat je de stad verlaat, krijg je het gevoel dat je Schotland meemaakt zoals het honderden jaren geleden was, en zoals het in de toekomst nog zal zijn. Die tijdloosheid is perfect voor dit verhaal, waarin verleden en toekomst met elkaar verweven worden.'   

Hongkong daarentegen ‘bevindt zich aan het andere einde van het spectrum van de Schotse Hooglanden. Het is een drukke, dynamische, altijd-veranderende stad die al futuristisch aandoet. Het vereist niet veel verbeelding om het lichtelijk in de toekomst te plaatsen, zoals ik in Seeker doe. Ik houd van de mix van Oost en West in Hongkong, de mensenmassa’s, de waanzinnige markten met vreemde voorwerpen en de interactie van de stad met de oceaan. Het is de ideale setting voor Seeker.’  

Hier kun je meer lezen over Arwen’s avonturen in Schotland en Hongkong.  

Arwen 
Een bekende naam, zeg je? Klopt, want de schrijfster werd door haar ouders vernoemd naar de Elfenprinses uit The Lord of the Rings. Een perfecte naam, zegt ze zelf, ‘voor als ik schrijfster wilde worden (en dat wilde ik heel graag).’ Inmiddels schrijft ze het vervolg op Seeker, Traveler, dat in 2016 wordt verwacht.   

Meer weten over Arwen? Surf naar haar website.
Ook kun je haar volgen op Twitter en Instagram onder de naam @arwenelysdayton.    

Win
Inmiddels benieuwd geworden naar Seeker? Van uitgeverij Van Goor mag Hebban Young Adult maar liefst 10 exemplaren verloten! Klik op het Giveaway-kader rechts van dit artikel om kans te maken op het boek.      

Lees hier het eerste hoofdstuk van Seeker



Over de auteur

Lindy de Jong

832 volgers
470 boeken
7 favoriet


Reacties op: Win ‘Seeker’: the next big thing voor YA’s!

 

Gerelateerd

Over

Arwen Elys Dayton

Arwen Elys Dayton

Arwen Elys Dayton is een Amerikaanse YA-schrijfster. Voor haar verhalen doet ze ...