Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

Winternachten in Den Haag

door Debbie (Hebban Crew) 3 reacties
Van donderdag 14 tot en met zondag 17 januari 2016 vindt het 21e Winternachten Festival in Den Haag plaats. Het motto van deze editie is 'Hello Darkness', waarbinnen bekeken wordt hoe goed en kwaad in de 21e eeuw wordt gedefinieerd. Internationale en nationale schrijvers buigen zich over dit zeer relevante en actuele thema.

Een tjokvol programma van schrijvers, journalisten, denkers en dichters is in elkaar gezet en hier te vinden. De organisatie heeft schrijvers gezocht die zich bezig houden met het gezicht van het kwaad in onszelf en in de wereld van vandaag. Van oudsher zal het tijdens Winternachten niet puur en alleen gaan om boeken en voordrachten, maar ook om discussie en maatschappelijk engagement. Daarnaast is er aandacht voor film en muziek.

Het festival vindt plaats op met name twee lokaties: Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag, met een aantal 'outreach'-programma's in Theater Dakota in Escamp, Theater De Vaillant in de Schilderswijk en in het International Institute of Social Studies.

Hello Darkness

Goed en kwaad in de 21e eeuw. Hoe oordelen we erover, en in welke mate hangt het af van onze culturele, religieuze, politieke achtergrond? Schuilt het kwade vandaag in het niet-handelen, het wegkijken? Angst voor verandering, voor de ander en voor het onbekende is van alle tijden, in de samenleving, maar ook in de beslotenheid van intieme relaties.

Internationale auteurs

Adonis (Frankrijk/Syrië) is de belangrijkste dichter in het Arabische taalgebied. Op het festival ontvangt hij het eerste exemplaar van zijn voor het eerst in het Nederlands vertaalde bundel Wat blijft uit handen van burgemeester Aboutaleb, een groot liefhebber van zijn werk.

José Eduardo Agualusa (Portugal/Angola) woont en werkt in Portugal. Hij is geïnspireerd door de Poolse schrijver Ryszard Kapuściński en door het magisch realisme van Gabriel García Márquez. Hij schreef over de vrijheidsstrijd, onafhankelijkheid en de daarop volgende burgeroorlog in zijn geboorteland. Ook van hem nieuw vertaald werk op het festival, de roman Vergeten.

Tariq Ali (GB/Pakistan) is historicus, romanschrijver en televisie- en filmproducent en een van de belangrijke internationale stemmen op het gebied van wereldgeschiedenis en actualiteit. Hij maakt programma’s voor BBC Radio en schrijft voor weekbladen en kranten zoals The Guardian en The London Review of Books.

Alaa al Aswani (Egypte) oogstte succes met zijn roman Het Yacoubian, de taboedoorbrekende roman die heel wat stof deed opwaaien in de Arabische wereld. Ten tijde van het festival verschijnt zijn nieuwe roman De automobielclub van Caïro in het Nederlands.

Joanna Bator (Polen) won de Nike Prijs 2013, de meest prestigieuze Poolse literaire prijs voor Ciemno, prawie noc (het boek is nog niet vertaald). Haar stijl varieert van rechttoe-rechtaan verhalen vertellen en chatroom-geklets tot regelrechte horror. Op het festival is haar werk onderwerp van een jonge festivaltraditie: de Poolse vertaalwedstrijd.

Jung Chang (GB/China) werd wereldberoemd met Wilde zwanen - Drie dochters van China. Met haar echtgenoot, de Ierse historicus Jon Halliday, schreef ze een biografie van Mao Zedong en in 2013 verscheen The Empress Dowager Cixi, in het Nederlands vertaald als De keizerin. Jung Chang, zelf dissidente, houdt de Free the Word!-speech op de openingsavond van het festival.

Jennifer Clement (VS) is president van PEN International. Ze groeide op in Mexico-Stad en zij schreef drie romans, waaronder Prayers for the Stolen (in 2014 hier verschenen als Gebed voor de vermisten). Ze publiceerde tevens een aantal dichtbundels en de cultklassieker Widow Basquiat, over schilder en straatartiest Jean Michel Basquiat en het leven in New York begin jaren '80.

Slavenka Drakulić (Zweden/Kroatië) geeft in Alsof ik er niet ben (2000) een stem aan misbruikte vrouwen in de Balkanoorlog. In Ze zouden nog geen vlieg kwaad doen (2003) zoekt ze in de levensgeschiedenissen van oorlogsmisdadigers, voorgeleid voor het Joegoslavië Tribunaal, naar de aanleiding voor hun latere misdaden. 

György Dragomán (Hongarije) werd geboren in Roemenië en verhuisde op jonge leeftijd naar Hongarije. Met De witte koning, een indringende, maar ook humoristische schets van een jeugd achter het IJzeren Gordijn, won hij de Sándor Márai Prijs. In januari verschijnt zijn roman Vuurstapel in Nederlandse vertaling. 

Petina Gappah (Zimbabwe) brak meteen door met haar literaire debuut An Elegy for Easterly. Vlak voor het festival verschijnt haar roman Het boek van Memory in het Nederlands. Gappah is juriste en ze werkt in Genève als juridisch adviseur handelsrecht in ontwikkelingslanden.

Karl Ove Knausgård (Noorwegen) werd wereldberoemd met zijn autobiografische reeks Mijn strijd. In zes dikke boeken vertelt Knausgård over zijn leven en de relatie met zijn ouders en vrienden: vanaf Deel 1, Vader (2011, in het Nederlands) tot en met deel 6, Vrouw (najaar 2015). 

Michael Krüger (Duitsland) is schrijver, vertaler en uitgever. Hij was directeur van Carl Hanser Verlag en jurylid van de Petrarcaprijs voor Europese dichters. Thans is hij voorzitter van de Bayerischen Akademie der Schönen Künste. Als voorproefje van het Vlaams-Nederlands gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016 geeft hij op het Schrijversfeest (17 januari) zijn visie op de Staat van de Nederlandse letteren. 

Susan Neiman (Duitsland/VS) is filosoof, commentator, essayist en directeur van het Einstein Forum in Potsdam. Ze ontving in 2014 de Spinozalens, een tweejaarlijkse prijs voor een internationaal vermaard denker over ethiek en samenleving. Zij houdt dit jaar de Winternachten-lezing: Past Evils, Present Problems, waarin ze focust op de manier waarop naties omgaan met een problematisch verleden.

Andrej Koerkov (Rusland) groeide op in Kiev, waar hij onder andere Japans studeerde. Zijn romans werden in veel landen vertaald en ook verfilmd. In het Nederlands verscheen o.a. De laatste liefde van de president. In zijn werk beschrijft hij met ironische blik de vaak harde werkelijkheid in het nieuwe Rusland, met veel zwarte humor en surrealistische elementen.

Neel Mukherjee (GB/India) werd geboren in Calcutta. Hij studeerde in Cambridge en Oxford. Hij werd genomineerd voor de Man Booker Prize met The Lives of Others (De levens van anderen, januari): een eeuw Bengaalse geschiedenis via de wederwaardigheden van een familie in Calcutta.


Nederlandstalige auteurs

Ahmed Aboutaleb, Abdelkader Benali, Johan de Boose, Pieter Boskma, Hassnae Bouazza, Wim Brands, Job Cohen, Adriaan van Dis, Renate Dorrestein, Margot Dijkgraaf, Mira Feticu, Arjen Fortuin, Rodaan Al Galidi, Daan Heerma van Voss, Kristien Hemmerechts, Toine Heijmans, Bregje Hofstede, Geert van Istendael, Toef Jaeger, Stine Jensen, Herman Koch, Michel Krielaars, Anna Luyten, Geert Mak, Nelleke Noordervliet, Jamal Ouariachi, Connie Palmen, Arjan Peters, Ilja Leonard Pfeiffer, Marja Pruis, Jeroen van Rooij, Inge Schilperoord, Sheila Sitalsing, Lize Spit, Runa Svetlikova, P.F. Thomése, Manon Uphoff, Maud Vanhauwaert, Edward van de Vendel, Annelies Verbeke, Anna Woltz e.a.

Programma

donderdag 14 januari 2016 
20:00 Opening Night, met o.a. Free the Word!-speech van Jung Chang en uitreiking Oxfam Novib PEN Awards 

vrijdag 15 januari 2016
20:00 Friday Night Unlimited, een avond vol variatie met tientallen literaire programma's, muziek en film op vijf podia

zaterdag 16 januari 2016
11:00 Help, ik debuteer! Literaire brunch i.s.m. internetcommunity CLEEFT
14:00 Arabischtalige poëzie met Adonis (in Theater De Vaillant)
14:00 World Storytelling (in International Institute of Social Studies)
14:00 Wereldverhalen (in Theater Dakota)
14:30 Wim Brands interviewt Karl Ove Knausgård 
14:30 NRC Leesclub live: Lucifer van Connie Palmen
16:15 Leesclub Wim Brands over Vrouw van Karl Ove Knausgård 
16:15 Anna Luyten interviewt Connie Palmen 
20:00 Saturday Night Unlimited, een avond vol variatie met tientallen literaire programma's, muziek en film op vijf podia

zondag 17 januari 2016
10:00 live radiouitzending VPRO's OVT  
14:00 Schrijversfeest, met uitreiking Jan Campert-prijzen (o.a. Constantijn Huygens-oeuvreprijs voor Adriaan van Dis) 

(Bron: Writers Unlimited, foto: Florencia Muriel, ontwerp Eindeloos)



Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

1117 volgers
582 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Winternachten in Den Haag

 

Gerelateerd

Over

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgard is een Noorse schrijver en vertaler. Voor zijn debuut Ute av ...

Jung Chang

Jung Chang

Jung Chang promoveerde in 1982 op Taalwetenschap en was daarmee de eerste persoo...