#woensdagvoorleesdag | 'De koning en Niets' en de andere boekentips van april
Vaker voorlezen willen we allemaal. Het vinden van tijd en inspiratie schiet er echter nog weleens bij in. Om je het hele jaar door te blijven motiveren, organiseren Hebban en De Nationale Voorleesdagen samen #woensdagvoorleesdag en de Voorleeschallenge.
Elke woensdag wordt er in de Hebban Newsroom een voorleesboek getipt, van nieuwe prentenboeken die je niet mag missen tot klassiekers die op elke kinderboekenplank thuishoren. Naast een recensie van het boek vertellen we je voor welke leeftijd het voorgelezen kan worden en worden er tips en handvatten gegeven om van dit boek een speciaal voorleesmoment te maken. Voortaan is woensdag voorleesdag!
De voorleestips van april
Piet, de kat die wil weten wat hij wél mag eten
Yvonne Jagtenberg
Kat Piet wordt wakker met een knorrende maag. Als hij op het punt staat een vogel te bespringen, houdt die een overtuigend betoog over zijn belangrijke rol in de wereld en waarom hij absoluut niet opgegeten mag worden. Bij elke potentiële hap krijgt Piet hetzelfde te horen, maar hij wil gewoon weten wat hij WEL mag eten.
Uit de recensie
Het lijken eenvoudige tekeningen, met grote pennenstreken en ingekleurde vlakken, waarbij Jagtenberg soms een stukje zelfs gewoon niet inkleurt. Het hele boek ademt een sfeer van eigenzinnigheid en dat sluit alvast perfect aan bij de Kinderboekenweek van 2024.
Hoe lees je dit voor?
Kat Piet wordt steeds ongeduldiger en daar kun je heerlijk mee spelen. Met oudere kinderen kun je vragen om welke reden zij denken dat een bepaald dier niet door Piet opgegeten kan worden, en een gesprek beginnen over het belang van dieren voor de natuur. Wees er lekker eigenzinnig mee!
10 kleine uiltjes willen niet naar bed
Katja Alves en Andrea Stegmaier, vertaald door Annemarie Dragt
Mama Uil heeft haar tien kleine uiltjes teruggebracht naar het hol om lekker te gaan slapen. Maar dan blijkt dat ze per ongeluk een kleine vleermuis heeft meegenomen. Die moet ze snel terugbrengen naar zijn eigen moeder. Misschien kan jij mama uil helpen om de uiltjes in bed te leggen? Maar waar zijn ze nou toch gebleven, alle tien?
Uit de recensie
Het is niet altijd makkelijk om een goed verhaal voor het bedritueel te vinden, dat recht doet aan de energieboost die kinderen krijgen als ze net naar bed moeten, maar ze vervolgens ook tot rust en slaap kan manen. Vaak is het het een of het ander.
Hoe lees je dit voor?
Het mooie aan dit interactieve voorleesboek is dat je als voorlezer weinig creativiteit of inspiratie hoeft te hebben om toch ontzettend leuk voor te lezen. 10 kleine uiltjes willen niet naar bed vertelt je wat te doen, het enige dat je als voorlezer mee hoeft te brengen is je enthousiasme.
De koning en Niets
Olivier Tallec, vertaald door Marita Vermeulen
Dit is het verhaal van een koning die echt alles had: rupsfietsen, olifanten zonder slurf, schaatsen met karamelsmaak … Er was niets dat hij niet had. Behalve natuurlijk … Niets. Dus besloot hij om op zoek te gaan naar Niets. Vindt hij Niets in de bibliotheek, onder de microscoop, in de woestijn of aan de sterrenhemel?
Uit de recensie
Naast dat alles is De koning en het Niets gewoonweg een heerlijk prentenboek om te lezen. Het humorgehalte is hoog, het verhaal loopt vlot en heeft fijne illustraties, die niet al te druk zijn en daardoor des te meer impact hebben. Als je eenmaal een prentenboek van Olivier Tallec hebt gelezen, zul je een leven lang fan zijn.
Hoe lees je dit voor?
Stel tijdens het lezen al een heleboel vragen, bekijk samen de illustraties en vraag je op elke pagina af waar je Niets zou kunnen vinden. [...] Hierbij hoef je als voorlezer ook niet per se een sturende hand te hebben, het mooie aan filosoferen is dat je alle kanten op mag gaan.
De mooiste vis van de zee
Marcus Pfister, vertaald door Nannie Kuiper
Met zijn glinsterschubben is Regenboog de mooiste vis van de zee. Maar hij is ook de eenzaamste. Totdat hij zijn schubben weggeeft en daardoor veel vriendjes krijgt!
Uit de recensie
Leren delen is een centraal thema in het leven van jonge kinderen en een van de grote redenen waarom dit prentenboek een onverminderd succesnummer is. Het is leuk om te hebben en bewonderd te worden, maar als je het gaat uitdelen heb je er zelf natuurlijk minder van. Dat roept angst en zorgen op.
Hoe lees je dit voor?
Het allereerste dat je met dit prentenboek doet, is met je vingers over de prachtige schubben van Regenboog gaan. Over dit verhaal kun je heel wat vragen stellen [...]. Leren delen is nooit makkelijk, maar De mooiste vis van de zee laat zien dat je er liever, leuker, mooier én gelukkiger van wordt.
De Voorleeschallenge
De Voorleeschallenge helpt je om leuker en meer voor te lezen. Stel samen een doel in en zoek de boeken uit die op jullie Wil ik lezen-plank gaan komen. Start de voorpret en enthousiasmeer zowel jezelf als je kind. Door het voorgelezen boek vervolgens op 'Gelezen' te zetten, zien jullie de voortgangsbalk vooruit springen. Dat motiveert! Gebruik de boekentips van #woensdagvoorleesdag als extra voorleesinspiratie en vul je Voorleeschallenge met de mooiste (voor)leeservaringen.
Hoe werkt het?
Stap 1. Stel vast hoeveel boeken je dit jaar wilt voorlezen, vul het aantal in en klik op de knop 'Start je challenge'.
Stap 2. Zoek het boek dat je wilt (voor)lezen via de zoekbalk bovenin Hebban, plaats het op je Wil ik lezen-boekenplank en vink de Voorleeschallenge aan.
Stap 3. Heb je een boek voorgelezen? Zet het op Gelezen en het telt automatisch mee voor de Voorleeschallenge. Heb je spontaan een boek gepakt om voor te lezen? Zet het op Gelezen en vink in de pop-up de Voorleeschallenge aan.
Voorleestips voor 7+
Voorleestip
Vooral wanneer je nog niet zo bekend bent met voorlezen, kun je nogal huiverig zijn voor woorden als 'meerdere stemmetjes' en 'lekker losgaan'. Voorlezen lijkt in dat geval nogal een opgave, waarbij jij helemaal niet goed in je vel zit. Maak je vooral niet ongerust, voorlezen is iets waar je in groeit en waar je vanzelf comfortabel mee raakt. Heb je een kind naast je dat al gewend is aan voorlezen? Laat hen vertellen wat ze gewoonlijk doen en wat ze willen. Beginnen jij en je (voorlees)kind allebei net pas? Dan ontdekken jullie samen wat werkt. Het allerbelangrijkste aan voorlezen is dat je aandacht hebt voor het verhaal dat je leest en voor je (voorlees)kind. Laat zien dat jij het een interessant verhaal vindt, wees nieuwsgierig naar wat zich achter de volgende pagina bevindt en breng dat over. Dat is alles wat een voorleesverhaal écht nodig heeft. De rest is extra.