Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

#woensdagvoorleesdag | 'Donderkopje' en de andere boekentips van mei

door Hebban Crew 2 reacties
Voorlezen zorgt voor een goede taalontwikkeling, meer empathie én een leven lang leesplezier. Doe mee met de Voorleeschallenge en ontdek elke woensdag een nieuw getipt prentenboek voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Eens per maand zetten we alle tips van #woensdagvoorleesdag op een rij en lichten we vier boeken uit voor oudere kinderen vanaf 7 jaar die nog altijd graag voorgelezen worden.

Vaker voorlezen willen we allemaal. Het vinden van tijd en inspiratie schiet er echter nog weleens bij in. Om je het hele jaar door te blijven motiveren, organiseren Hebban en De Nationale Voorleesdagen samen #woensdagvoorleesdag en de Voorleeschallenge.

Elke woensdag wordt er in de Hebban Newsroom een voorleesboek getipt, van nieuwe prentenboeken die je niet mag missen tot klassiekers die op elke kinderboekenplank thuishoren. Naast een recensie van het boek vertellen we je voor welke leeftijd het voorgelezen kan worden en worden er tips en handvatten gegeven om van dit boek een speciaal voorleesmoment te maken. Voortaan is woensdag voorleesdag!

De voorleestips van mei

Thuis

Mark Janssen

Thuis is het verhaal van Moon – een ruimtewezen dat de aarde bezoekt. Een meisje dat hem ziet landen, leidt hem rond door haar thuis: de aarde. Het is dan ook niet zo vreemd dat Moon, nadat hij weer vertrokken is naar zijn eigen planeet … terugkeert. Met zijn beste vriend. Om te blijven.

Uit de recensie

Er is zoveel te zien dat elke afbeelding een verhaal op zichzelf is, waar je uren naar kunt kijken én natuurlijk over kunt praten. Je vertelt niet alleen een doorlopend verhaal, je kunt het zo ver uitbreiden als je zelf wilt en ook alles om Ava en Moon heen een verhaal geven.

Hoe lees je dit voor?

Net zoals Ava de wereld laat zien aan Moon, kun je als voorlezer het kind mee aan de hand nemen om het verhaal te tonen, groter en gedetailleerder te maken. Laat je kind vertellen en introduceer daarna grotere thema's.

Zet op Wil ik lezen Naar de voorleestip

Donderkopje

Benji Davies, vertaald door Edward van de Vendel

Donderkopje is een kikker. Nou ja, bíjna dan. Ze is zo klein dat ze twee keer zo snel moet zwemmen om de anderen bij te houden. En ook om uit de buurt van Dikke Blub te blijven. Als haar broertjes en zusjes één voor één verdwijnen, vraagt Donderkopje zich af wat er met hen gebeurd is.

Uit de recensie

Davies laat het water in de vijver in al haar facetten zien: het diepe groenblauw tussen de planten, het moddergroen in de donkere hoek van Dikke Blub, het lichte blauw dicht bij de oppervlakte waar de broertjes en zusjes spelen, het donkerblauw van de nacht en het witblauw van de hemel, waar allerlei kleurrijke planten en bloemen te vinden zijn.

Hoe lees je dit voor?

Bespreek thema's als familie, groter worden, angst en meer aan de hand van Donderkopje. Laat je (voorlees)kind voorzichtig in aanraking komen met het fenomeen griezelen en hou je toon opgewekt en vragend.

Zet op Wil ik lezen Naar de voorleestip

Een toren van tijgers

Lizette de Koning en Gareth Lucas

De bekende illustrator Gareth Lucas selecteerde zijn mooiste dierentekeningen voor dit innemende versjesboek. Voeg daarbij de rijmende, lieve en grappige versjes van Lizette de Koning en je hebt iets geweldigs in handen. Zij is een meester in het schrijven van lichte en geestige teksten die heerlijk zijn om voor te lezen.

Uit de recensie

Dat geeft de belevenis van een echt onderonsje met een diersoort en daar zullen kinderen van smullen. De versjes van de Nederlandse kinderboekenauteur zijn speels, grappig, informatief, ritmisch en op elke pagina een volstrekt unieke beleving.

Hoe lees je dit voor?

Je kunt dit poëzieprentenboek in één ruk doorlezen en dat zou je als voorlezer ook maar wat graag doen, maar voor de beleving van kinderen is het waarschijnlijk beter om telkens een pagina te kiezen en een van de versjes voor te lezen terwijl je ook naar de illustratie kijkt en over de dieren napraat.

Zet op Wil ik lezen Naar de voorleestip

Rupsje Nooitgenoeg

Eric Carle, vertaald door J.H. Gever

Rupsje Nooitgenoeg heeft honger. Hij eet maar door. Elke dag van de week wordt hij een beetje dikker, totdat hij verschrikkelijke buikpijn krijgt. Hij bouwt een huisje om zich heen en aan het eind van de week komt hij er weer uit als een prachtige vlinder!

Uit de recensie

De hand van de Amerikaanse auteur en illustrator is voor iedere lezer direct herkenbaar, dankzij het gebruik van een collagetechniek met handbeschilderd crêpepapier, wat Carle zijn unieke stijl opleverde.

Hoe lees je dit voor?

Rupsje Nooitgenoeg voorlezen is een ervaring die bijna vanzelf gaat. Ga zitten met het boek en laat je (voorlees)kind kijken naar de rups. Vraag je samen af waar het verhaal over zal gaan en waar het rupsje allemaal doorheen zal gaan eten.

Zet op Wil ik lezen Naar de voorleestip

Alweer een berenboek

Laura en Philip Bunting, vertaald door Anouk Abels-van den Boogaart

We kunnen geen genoeg krijgen van beren, bijna elk verhaal lijkt erover te gaan. Maar wat vinden de beren er eigenlijk zelf van? Nou, die zijn het zat! Ze stoppen ermee en gaan op zoek naar een vervanger. Maar welk dier kan de plek van de beer innemen?

Uit de recensie

De humor spat van dit verhaal af, waarbij het zelfs zonder inbreng van de voorlezer al interactief wordt met je (voorlees)kind. Door de 'ruzie' tussen de beer en auteurs te visualiseren, wordt het kind het verhaal in gezogen.

Hoe lees je dit voor?

Als voorlezer kun je helemaal losgaan met Alweer een berenboek. Het grote pluspunt is dat de interactie al is aangegeven in de tekst, je hoeft er dankzij de auteurs niet naar op zoek te gaan.

Zet op Wil ik lezen Naar de voorleestip

De Voorleeschallenge

De Voorleeschallenge helpt je om leuker en meer voor te lezen. Stel samen een doel in en zoek de boeken uit die op jullie Wil ik lezen-plank gaan komen. Start de voorpret en enthousiasmeer zowel jezelf als je kind. Door het voorgelezen boek vervolgens op 'Gelezen' te zetten, zien jullie de voortgangsbalk vooruit springen. Dat motiveert! Gebruik de boekentips van #woensdagvoorleesdag als extra voorleesinspiratie en vul je Voorleeschallenge met de mooiste (voor)leeservaringen.

Hoe werkt het?

Stap 1. Stel vast hoeveel boeken je dit jaar wilt voorlezen, vul het aantal in en klik op de knop 'Start je challenge'.

Stap 2. Zoek het boek dat je wilt (voor)lezen via de zoekbalk bovenin Hebban, plaats het op je Wil ik lezen-boekenplank en vink de Voorleeschallenge aan.

Stap 3. Heb je een boek voorgelezen? Zet het op Gelezen en het telt automatisch mee voor de Voorleeschallenge. Heb je spontaan een boek gepakt om voor te lezen? Zet het op Gelezen en vink in de pop-up de Voorleeschallenge aan.

Naar de Voorleeschallenge

Voorleestips voor 7+

(31)
Een bundel met nieuwe avonturen van de hoofdpersonages uit de Tijgerlezenreeks, om te lezen en herlezen.
(19)
Mila krijgt een magische dromenvanger van haar tante, waarmee ze zelf kan kiezen wat ze droomt. Net zoals de lezer!
(32)
Wanneer Tuf en Isidoor de mammoet-bus naar hun schoolreisje hebben gemist, doen ze er alles aan om Tufs klas in te halen.
(0)
Enzo en Leya wonen tegenover elkaar. Maar op het pleintje tussen hen in schuilen volgens Enzo heel wat gevaren.

Voorleestip

Wil je jouw (voorlees)kinderen liefde voor lezen, boeken en voorlezen bijbrengen? Zorg er dan voor dat boeken overal staan waar ze bij kunnen. Maak een plankje vrij in de woonkamer en zorg ook voor mooie prentenboeken in hun slaapkamer. Wissel ze af en toe om, waarbij je andere prentenboeken naar de voorgrond haalt, of leen regelmatig boeken bij de bibliotheek. Kinderen leren door interactie met hun omgeving, en hoe normaler het is dat er een boek tussen hun speelgoed staan, hoe sneller ze het zullen oppakken. Als je alleen een boekje tevoorschijn haalt wanneer je wilt voorlezen en ze er op eigen initiatief niet bij kunnen, gaan ze boeken lezen zien als iets exclusiefs, terwijl je het juist zo duidelijk mogelijk wilt maken dat een boek voor elk moment is. Omring je kind met boeken en je zult zien dat ze er vanzelf naar gaan grijpen, al is het in eerste instantie alleen maar om plaatjes te kijken. Zo leren ze zichzelf immers vermaken met een boek als een mooie afwisseling met fysiek spel.

Naar de Voorleeschallenge



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: #woensdagvoorleesdag | 'Donderkopje' en de andere boekentips van mei

 

Gerelateerd