#woensdagvoorleesdag | 'Rana' en de andere boekentips van februari
Vaker voorlezen willen we allemaal. Het vinden van tijd en inspiratie schiet er echter nog weleens bij in. Om je het hele jaar door te blijven motiveren, organiseren Hebban en De Nationale Voorleesdagen samen #woensdagvoorleesdag en de Voorleeschallenge.
Elke woensdag wordt er in de Hebban Newsroom een voorleesboek getipt, van nieuwe prentenboeken die je niet mag missen tot klassiekers die op elke kinderboekenplank thuishoren. Naast een recensie van het boek vertellen we je voor welke leeftijd het voorgelezen kan worden en worden er tips en handvatten gegeven om van dit boek een speciaal voorleesmoment te maken. Voortaan is woensdag voorleesdag!
De voorleestips van februari
Kat in de stad
Nele Everaerts en Jamina Van Maele
Kat heeft een steen in haar buik. Een zware, zwarte steen. Kat weet niet hoe ze hem weg krijgt. Ook haar vrienden Eekhoorn, Hond, Zwaluw en Rat weten niet hoe ze Kat kunnen helpen. Maar dan ontdekken ze dat de oplossing binnen handbereik ligt.
Uit de recensie
Door kinderen al op jonge leeftijd te laten zien dat hun gevoelens er mogen zijn, dat anderen er woorden aan kunnen geven, creëer je een veilige omgeving om erover te praten. [...] Van Maele heeft een heel eigen stijl, en weet met lange lijnen en het gebruik van een paar basiskleuren een hele wereld te scheppen.
Hoe lees je dit voor?
Stel vragen om de verhalen tot leven te brengen en zo het inlevingsvermogen van je kind te stimuleren. Daarnaast is het een mooi moment om ze te herinneren aan de kracht van vriendschap en hen te laten vertellen over hun eigen vrienden en hoe zij elkaar helpen.
Rana
Marieke ten Berge
Rana is een kleine poolvos die haar eerste poolwinter door moet zien te komen. Dat is moeilijk in de donkere, koude nacht waar geen einde aan komt. Maar dan herinnert Rana zich een verhaal dat haar moeder haar altijd vertelde: poolvossen kunnen het noorderlicht maken met hun staart!
Uit de recensie
De kleine Rana, haar moeder en de grote beer zijn met veel liefde getekend – het spat van de pagina's af. [...] Met enkele pennenstreken weet Ten Berge Rana af te beelden als speels, nieuwsgierig, verontrust, bang, verwonderd, hoopvol en opgelucht.
Hoe lees je dit voor?
Rana van Marieke ten Berge is een prentenboek dat je beleeft. Laat je kind de cover voelen en praat over wat je ziet. [...] Het is een verhaal om over na te denken en waar je voor oudere kinderen elementen aan toe kunt voegen, zoals de liefde voor de natuur en het behoud van deze landschappen.
Mevrouw Kiosk
Anete Melece
Olga werkt al lang in een krantenkiosk. Zo lang dat ze er niet meer uit kan. De kleine kiosk is haar wereld geworden, maar 's avonds droomt Olga van verre reizen en de zonsondergang aan zee. Op een dag zet een toevallige gebeurtenis haar leven op zijn kop. Olga voelt voor het eerst dat ze vrij is en laat zich leiden door haar dromen. Waar zullen die haar brengen?
Uit de recensie
Anete Melece heeft met Mevrouw Kiosk een prentenboek geschreven dat een belevenis is voor zowel de voorgelezen kinderen als de voorlezende ouder. [...] Melece illustreert kleurrijk en stemt haar tekeningen af op de sfeer van het verhaal.
Hoe lees je dit voor?
Kinderen kunnen uren ontdekken op de pagina's, want Melece heeft overal wel iets interessants getekend, van de spullen in de kiosk tot de mensen op straat, waarbij ze vooral mooi subtiel beweging suggereert. Vraag je kind wat hen opvalt en wijs zelf je favorieten aan.
Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft
Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch, vertaald door Gerda van der Wijk en Ineke de Ris
Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond steekt, gebeurt het: het is rond en bruin en ziet er een beetje uit als een worst en het komt precies op zijn kop terecht. Mol gaat op zoek naar de dader.
Uit de recensie
Poep- en pieshumor is voor veel kinderen onweerstaanbaar grappig, juist omdat je daar in goed gezelschap niet over 'hoort' te praten. Zo tasten ze persoonlijke en sociale grenzen op een veilige manier af en hebben ze een uitlaatklep voor alles wat ze ontdekken en fascinerend vinden op die leeftijd.
Hoe lees je dit voor?
Dankzij de herhaling weten kinderen al snel welk antwoord er verwacht wordt en kun je hen dat antwoord laten geven. Dat bouwt hun zelfvertrouwen en zorgt voor positieve associaties met het boek en het voorlezen. Hoe ouder kinderen worden, hoe interactiever je het kunt maken.
De Voorleeschallenge
De Voorleeschallenge helpt je om leuker en meer voor te lezen. Stel samen een doel in en zoek de boeken uit die op jullie Wil ik lezen-plank gaan komen. Start de voorpret en enthousiasmeer zowel jezelf als je kind. Door het voorgelezen boek vervolgens op 'Gelezen' te zetten, zien jullie de voortgangsbalk vooruit springen. Dat motiveert! Gebruik de boekentips van #woensdagvoorleesdag als extra voorleesinspiratie en vul je Voorleeschallenge met de mooiste (voor)leeservaringen.
Hoe werkt het?
Stap 1. Stel vast hoeveel boeken je dit jaar wilt voorlezen, vul het aantal in en klik op de knop 'Start je challenge'.
Stap 2. Zoek het boek dat je wilt (voor)lezen via de zoekbalk bovenin Hebban, plaats het op je Wil ik lezen-boekenplank en vink de Voorleeschallenge aan.
Stap 3. Heb je een boek voorgelezen? Zet het op Gelezen en het telt automatisch mee voor de Voorleeschallenge. Heb je spontaan een boek gepakt om voor te lezen? Zet het op Gelezen en vink in de pop-up de Voorleeschallenge aan.
Voorleestips voor 7+
Voorleestip
Je vindt de voorleestips van #woensdagvoorleesdag niet voor niets in de Hebban Newsroom in plaats van een wekelijks artikel op de website. Zo heb je er in de Hebban Boekenapp namelijk direct toegang toe. Bijzonder handig voor onderweg! Met het overzicht van onze getipte prentenboeken letterlijk in de hand is het voor jou makkelijk zoeken als je in de bibliotheek of boekhandel staat. Lees de recensie, ga naar de boekpagina en vink de voorleestip direct aan voor jullie Voorleeschallenge.
Zo verras jij je (voorlees)kind met de mooiste boeken, ook als je zelf even geen inspiratie hebt.