#woensdagvoorleesdag | 'Siemon naar rechts' en de andere boekentips van mei
Vaker voorlezen willen we allemaal. Het vinden van tijd en inspiratie schiet er echter nog weleens bij in. Om je het hele jaar door te blijven motiveren, organiseren Hebban en De Nationale Voorleesdagen samen #woensdagvoorleesdag en de Voorleeschallenge.
Elke woensdag wordt er in de Hebban Newsroom een voorleesboek getipt, van nieuwe prentenboeken die je niet mag missen tot klassiekers die op elke kinderboekenplank thuishoren. Naast een recensie van het boek vertellen we je voor welke leeftijd het voorgelezen kan worden en worden er tips en handvatten gegeven om van dit boek een speciaal voorleesmoment te maken. Voortaan is woensdag voorleesdag!
De voorleestips van juni
Te veel troep!
Emily Gravett, vertaald door Johanna Rijnbergen
Terwijl Mo en Bo een prachtig nest voor hun eitjes maken, raken ze ervan overtuigd dat ze meer spullen nodig hebben. Hun jongen verdienen straks het beste van het beste, dus ze halen van alles naar boven. Dat moet natuurlijk een keer misgaan ...
Uit de recensie
Ze slaan helemaal door en als ze zelfs een hele vuilniszak meenemen, gewoon omdat er van alles in zit, is je (voorlees)kind al aan het schateren. Waarom zou je vuilnis willen hebben? Dat is een vraag die de voorlezer wel twee keer zal laten nadenken.
Hoe lees je dit voor?
Hoe hoger de troep wordt gestapeld, hoe moeilijker het wordt alles terug te vinden – kan jouw (voorlees)kind het nog? Ook met de verwachtingen van het kind kan goed gespeeld worden.
Siemon naar techts
Nicole van Brummelen
Siemon de zeemeeuw weet het verschil tussen links en rechts niet en raakt onderweg de andere meeuwen kwijt. Hij komt verschillende dieren tegen en vraagt hen of ze de andere meeuwen hebben gezien. Lukt het hem om de meeuwen terug te vinden?
Uit de recensie
Het is op elke pagina een feestje en het boek nodigt uit tot aanraken, enthousiast bladeren, omdraaien en uitklappen. Na zo vaak naar rechts en naar links gebladerd te hebben, krijgen kinderen bovendien snel genoeg door welke kant ze op moeten.
Hoe lees je dit voor?
Roep 'links!' en laat je (voorlees)kind zo snel mogelijk beslissen en bladeren tot het tweede natuur is, of jullie dubbel liggen van het lachen. Help ze meteen met tellen en leer ze over de verschillende dieren die Siemon tegenkomt.
Agent en Boef
Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer
Boef is voor de zoveelste keer ontsnapt. Hij heeft alle lijm van de school gestolen en de kinderen en de juf aan het schoolplein vastgeplakt. Natuurlijk wil Agent Boef pakken. Zal hem dat lukken?
Uit de recensie
Het wordt altijd weer opgelost, maar het biedt een prima opening tot het gesprek over de grens tussen leuk en niet meer leuk. Vooral voor kleine kinderen is Boefs aftasten van de grenzen precies wat zij ook doen en via hem kunnen ze heel wat leren.
Hoe lees je dit voor?
Wie wil jouw (voorlees)kind vandaag het liefste zijn? Boef met zijn streken, of Agent die toch heel slim Boef weet te vangen? Als je dit aan kinderen voorleest die wat ouder zijn, kun je goed het gesprek met ze aangaan over grapjes en grenzen.
De restjes van de zon
Edward van de Vendel en Jet Parent
De dieren zitten mopperend bij elkaar in de herfstregen. Veldmuis wil de restjes van de zon gaan zoeken, die moeten toch nog ergens zijn? Vos, Uil en Das vinden het een belachelijk idee, maar tot ieders verrassing zegt Eekhoorn: 'Muis, ik ga mee.'
Uit de recensie
De dieren die gelauwerd kinderboekenauteur en dichter Edward van de Vendel creëert hebben elk hun eigen persoonlijkheid en spatten van de pagina. [...] Zelfs de dieren die ze onderweg tegenkomen en slechts één pagina mogen schitteren, doen dat op onvergetelijke wijze.
Hoe lees je dit voor?
Dit prentenboek geeft je alle ruimte voor geanimeerd voorlezen. Gebruik stemmetjes voor de verschillende dieren, Edward van de Vendel geeft in zijn tekst al een mooie voorzet hoe elk dier praat.
De Voorleeschallenge
De Voorleeschallenge helpt je om leuker en meer voor te lezen. Stel samen een doel in en zoek de boeken uit die op jullie Wil ik lezen-plank gaan komen. Start de voorpret en enthousiasmeer zowel jezelf als je kind. Door het voorgelezen boek vervolgens op 'Gelezen' te zetten, zien jullie de voortgangsbalk vooruit springen. Dat motiveert! Gebruik de boekentips van #woensdagvoorleesdag als extra voorleesinspiratie en vul je Voorleeschallenge met de mooiste (voor)leeservaringen.
Hoe werkt het?
Stap 1. Stel vast hoeveel boeken je dit jaar wilt voorlezen, vul het aantal in en klik op de knop 'Start je challenge'.
Stap 2. Zoek het boek dat je wilt (voor)lezen via de zoekbalk bovenin Hebban, plaats het op je Wil ik lezen-boekenplank en vink de Voorleeschallenge aan.
Stap 3. Heb je een boek voorgelezen? Zet het op Gelezen en het telt automatisch mee voor de Voorleeschallenge. Heb je spontaan een boek gepakt om voor te lezen? Zet het op Gelezen en vink in de pop-up de Voorleeschallenge aan.
Voorleestips voor 7+
Voorleestip
Het voorleesniveau van je (voorlees)kind inschatten is niet altijd even makkelijk, want de ene vierjarige is echt de andere niet. Soms kunnen ze zich al goed concentreren op een heel verhaal, maar het kan ook zijn dat jouw (voorlees)kind een veel lagere aandachtsspanne heeft, of liever interacteert met een verhaal dan ernaar luistert. Een kind kan al vroeg abstracte onderwerpen grijpen of nog lang niet bezig zijn met een bepaald onderwerp. Hoe sluit je jouw prentenboekkeuze daarop aan? Het antwoord is eigenlijk heel makkelijk: door veel verschillende soorten prentenboeken uit te proberen, want er zijn echt veel meer opties dan je denkt. Pak je een boek dat je (voorlees)kind niet leuk vindt? Geen probleem, gewoon aan de kant leggen. Wie weet vinden ze het over een paar maanden wel leuk, leg het daarom op een makkelijk grijpbare plek zodat je (voorlees)kind er zelf nog eens rustig naartoe terug kan keren. Raak niet ontmoedigd als jouw (voorlees)kind een bepaald boek (nog) niet voorgelezen kan krijgen en een ander van dezelfde leeftijd wel. Elk kind is anders en elk kind gedijt, leert en groeit het beste met een passend leesniveau.