Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Algemeen /

Woordvouwen: hoe moeilijk kan het zijn?

door Anouk (Hebban Crew) 53 reacties
Na de eerste Boekkunst-editie was het oordeel duidelijk: dat moet je vaker doen! Afgelopen week vond Anouk eindelijk tijd voor een nieuw project en heeft ze het woordvouwen getackeld. Een onderneming die bijzonder moeilijk leek, maar uiteindelijk goed te doen was en zelfs als plezierig kan worden ervaren. Ze vertelt er alles over in deze tweede editie van Boekkunst met Anouk.

In januari probeerde ik boekkunst voor het voor het eerst, naar aanleiding van ons artikel 6 manieren om van je gelezen boeken af te komen. Er werd al direct geopperd dat ik zou proberen een woord te vouwen, maar ik zag mezelf en mijn twee linkerhanden al finaal afgaan met een project dat er zo ingewikkeld uitzag. De eerste editie van 'Boekkunst met Anouk' begon simpel; het vouwen van bladzijdes tot kraanvogels.

Met alles dat we in 2020 voorgeschoteld kregen, voelt het alsof er sindsdien wel honderd jaar verstreken zijn, maar het waren slechts zes maanden. Toen ik een nieuwe aflevering van 'Boekkunst' voorstelde, werden er meteen creatieve ideeën geroepen op de redactie. Ik vermoed nog steeds sterk dat ze het vooral leuk vinden omdat ik degene ben die straks voor boek-sadist wordt uitgemaakt ... Dit keer kwam ik er echt niet meer onderuit; ik ging 'Hebban' vouwen van boekpagina's.

Men neme...

Een boek

Ja, lach maar, het is een serieuze zaak om er eentje uit te kiezen die voldoet aan je wensen én die onleesbaar gemaakt mag worden. Voor een compleet woord als 'Hebban' heb je een stevig aantal bladzijdes nodig. Hoe graag ik ook De zeven zussen voor dit project had gepakt, ik had een stevige hardcover nodig om te zorgen dat het kunstwerk overeind zou blijven staan. Het is de omnibus van The Hitchhiker's Guide to the Galaxy geworden. Ik heb het boek dubbel, het is een hardcover van bijna 600 bladzijden én het heeft epische schutbladen die zichtbaar zouden worden aan het eind van het project. 

Een tutorial

Altijd als ik niet weet hoe ik iets moet doen, zoek ik op YouTube een tutorial. Hoe deden mensen dat toch voor 2005? Dankzij dit filmpje kwam ik erachter dat woordvouwen eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Je zorgt voor een template, legt die naast de juiste bladzijde, je streept aan waar de vouwlijn moet komen en klaar. Oh, en je maakt even een streep boven en onder op het boek, want het is beter om op een paar centimeter van de rug te vouwen en zo heb je een richtlijn.

Stap 1: Een template maken

Het internet voorziet in alles. Je kunt er kant-en-klare templates vinden, of je maakt er zelf een van je gekozen woord in Photoshop en legt daar een (gratis te downloaden) lijnwerk overheen van het juiste aantal bladzijden. Een kwartiertje werk. Mits, en daar komt het, je in het bezit bent van een printer.

Potverdikkie.

Ik wist dat er een moment zou komen dat iets doodsimpels in mijn geval enorm moeilijk ging worden. Maar soms moet je een uitdaging gewoon het hoofd bieden. Om zelf een template te maken, pak je een vel papier en ga je rekenen. Met 28 centimeter ruimte en een lijn op elke millimeter kom je uit op 280 vouwen. Gezien een vouw 2 bladzijden pakt (voor- en achterkant van het vel), is dat 280x2=540 pagina's. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy heeft er bijna 600, dus meer dan genoeg speelruimte. 

Het lijkt nu net alsof ik dat even handig uit mijn hoofd doe, maar daar ging een half uur van meten, rekenen en dubbelchecken overheen (ik verwijs hier terug naar het verhaal van de puzzel en het doosje). Bovendien ben ik geen secuur mens en kan ik niet elke millimeter een streep zetten zonder dat het allemaal in elkaar overloopt. Ik besloot dus op elke 2 millimeter een lijn te trekken en die lijn dan dubbel te vouwen.

Ik ga eerlijk toegeven dat ik mezelf heb verrast met hoe de template er uiteindelijk uit kwam te zien. Al dat millimeterwerk zorgt voor een aantrekkelijk eindresultaat (behalve dan dat je per ongeluk weleens een lijn te ver doortrekt, en daar in de foto strategisch je potlood overheen legt om het te verbergen). Je kunt natuurlijk een mooi fancy handschrift gebruiken voor je woord, maar ik koos voor mijn eerste poging toch maar even de makkelijkste weg. 

Stap 2: Het vouwen

Geloof het of niet; dit gedeelte blijkt erg zen. Als je het tenminste niet allemaal aan één stuk door wilt doen, zoals ik. Na een tijdje zakt dat zengevoel namelijk flink, zo ongeveer rond de tijd dat de kramp in je nek en pijn in je vingers komt opzetten. Met een woord als 'Hebban' en het zelf maken van de template, ben ik in totaal zo'n zes uur met het project bezig geweest, verdeeld over twee avonden. Als je er zelf ook een poging aan wilt wagen, raad ik je aan het minder ambitieus te maken, of te verdelen over een aantal losse uurtjes hier en daar. Dan werkt het rustgevend en krijg je een mooi resultaat, omdat je gelijkmatiger werkt.

In het vouwen dacht ik dat mijn grootste uitdaging de 'E' zou zijn. Want hoe maak je in hemelsnaam drie vouwen in één blad? Niet. Voor een letter die zo ingewikkeld lijkt, is er een doodsimpele verklaring. Je vouwt de boven-, midden- en onderste lijn om en om. Ik heb terwijl ik bezig was wel tig keer het boek dichtgedrukt om te zien hoe de letter ontstond en warempel, het is écht zoveel eenvoudiger dan je denkt.

En that's it! Het enige dat je echt moet onthouden, is dat je je vel steeds op dezelfde hoogte in het boek steekt. Je zet de streepjes voor je vouwlijnen en klaar. Hoewel dit gedeelte meer tijd kostte door alle vouwen die gezet moesten worden, was de template maken uitdagender. Ik zou bijna willen beweren dat als je een kant-en-klare afbeelding pakt, je toch een gedeelte van de lol mist. Ik was al even trots op die template als op het eindproduct, als een ingenieur met een ingewikkelde bouwtekening. Ik kreeg spontaan zin er meer te maken.

Daarom ging het me best aan het hart toen de schaar er op een gegeven moment in moest. Na een tijdje werken kun je de template niet meer ver genoeg achter je pagina steken om de streepjes te zetten. En ik dacht nog wel zó te kunnen ontkomen aan echt vernietigen. Want in het ergste geval van spijt kun je de bladzijden van het boek tenminste nog terugvouwen.

Het eindoordeel

Eenmaal klaar kon ik mijn arme, gekneusde wijsvingers laten rusten en de vruchten van mijn resultaat plukken. Het ziet er immers indrukwekkend uit, terwijl het in werkelijkheid vrij simpel is. Ik kreeg van alle kanten lofbetuigingen en volgens mijn moeder was ik (zie nou wel!) echt het genie dat zij altijd had geweten dat ik was. Als jullie het haar niet vertellen, doe ik het ook niet. Je kunt je gevouwen woord trouwens nog decoreren voor je het een plaatsje geeft in je huis (of cadeau doet).

Aan het einde van dit project moet ik het wéér toegeven: boekkunst is echt leuk om te doen. Je gebruikt je favoriete medium eens op een andere manier, en ik ben opnieuw oprecht verbaasd dat ik dit zomaar kon. Ik heb thuis twee misdrukken liggen waar we op Hebban HQ niets meer mee konden, dus heb jij een goed idee voor mijn volgende project? Laat het hieronder weten.

Of misschien geef ik het volgende project wel over aan Lindy, want er werd al geopperd in de Weekopening van Debbie dat er ook kerstballen gemaakt kunnen worden...

Wat vind jij?

Ben jij fan van boekkunst of vind je het nog altijd heiligschennis? We dagen je uit om je mening te delen op social media via de hashtag #Hebbanverknipt. Ben je voorstander, dan zien we natuurlijk heel graag jouw eigen boekkunsten.

Je kunt er zelfs een boekenpakket mee winnen: plaats een social media bericht van jouw boekkunst met de hashtag #Hebbanverknipt en je doet automatisch mee. Verwerk je het woord 'Hebban' in je kunstwerk? Dan krijg je bonuspunten!



Over de auteur

Anouk (Hebban Crew)

295 volgers
1685 boeken
34 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Woordvouwen: hoe moeilijk kan het zijn?