Serieschrijvers weten precies wat ze doen als ze een verhaallijn niet helemaal afsluiten aan het einde van een boek. Ze geven de lezer genoeg om tevreden te zijn met het verhaal, maar houden voldoende achter om de honger naar een volgend deel aan te wakkeren. Hebban maakte een overzicht met de vervolgen die we in deze en volgende maand kunnen verwachten. Het is hoog tijd om je Wil ik lezen-lijstje aan te vullen!
Praat mee over thrillerseries en geef antwoord op de volgende vragen:
Ben je een liefhebber van series?
Lukt het je om series te blijven volgen of haak je na x delen meestal toch af?
Wie is jouw favoriete seriepersonage?
Mis je een seriedeel dat in juni of juli verschijnt in ons overzicht? Deel het hier. En laat ook weten waarom je deze serie (misschien wel) tipt aan andere lezers.
Ik hou altijd wel van series, maar dat is misschien ook omdat ik ze gewend ben vanuit het fantasygenre. Ik hou ervan terug te keren naar een wereld waar ik van heb genoten. Dat gezegd hebbende, ik haak bijna altijd wel af na een aantal delen omdat het te veel hetzelfde stramien blijft volgen. Ook ben ik bij thrillers eigenlijk niet geïnteresseerd in het wel en wee van de hoofdpersonages. Mij gaat het echt om het mysterie en bij een serie zit je vaak toch ineens over relatieperikelen te lezen of komt tot in den treure diezelfde ongrijpbare crimineel terug.
Moet ik mijn favoriete seriepersonage in thrillers/misdaadromans nog noemen, of heeft de Hebban Community inmiddels door bij wie mijn voorkeur ligt... ? 😂😉
1. Nee, geen liefhebber van series (meer). Ik volg alleen nog series van mijn favoriete auteurs, onder wie Arnaldur Indriðason en Håkan Nesser. Een enkele keer lees ik vanwege de overzichtelijkheid en de relatief korte tijdspanne nog wel een mooie trilogie. Zo ben ik nu begonnen aan de Antonia Scott-trilogie van Juan Gómez-Jurado.
2. In series afgehaakt omdat de uitgever ineens geen of niet alle delen meer vertaalt (grote ergernis!) of omdat een vervolgdeel zo lang duurt dat ik de lang niet altijd originele clou en/of cliffhanger alweer ben vergeten. Ook afgehaakt omdat te vaak een sjabloon van de ene op de andere (vooral nieuwe) serie kan worden geplakt. Weinig originaliteit dus.
3. Erlendur Sveinsson van Arnaldur Indriðason is mijn favoriet, de persoon Erlendur is me nooit gaan vervelen, sterker nog: wat had ik graag veel meer willen lezen over deze machtig mooie hoofdpersoon die me als enige protagonist zó kon ontroeren, de adem kon benemen. Alle eer dus voor Indriðason. Ik schreef ooit: "Elk boek van Indriðason is vertrouwd en voelt als thuiskomen. (...) Alles is van een ingetogen en stilistische schoonheid. (...) Kan hij nóg beter worden? Bestaat er een Indriðason in de overtreffende trap?" Laat dit nog eens gezegd zijn!
Goede tweede en derde zijn Wallander (Mankell) en Barbarotti (Nesser). Deze schrijvers ventileren eveneens een diep respect en veel liefde voor hun personages. Knap dat je dit zo duidelijk kunt overbrengen aan de lezer.
Die grote ergernis deel ik met je, Anneke. Ik heb nu de neiging pas aan een serie te beginnen als alles vertaald is en ik zeker weet dat de uitgever niet halverwege afhaakt.
Ook ik ben groot fan van Indriðason.
De Antonia Scott-trilogie is goed. Ik heb de eerste twee delen gelezen. Ik ben benieuwd of het bij een trilogie blijft, of dat de auteur zal zwichten voor de druk van de fans, zoals Eva García Sáenz de Urturi ook lijkt te hebben gedaan nu er toch een vierde deel komt in de "Kraken"-trilogie. Ik vind het alleen maar goed nieuws overigens. Dit vierde deel staat al een tijdje op mijn W.I.L.-plank. Volgens de Spaanse uitgever is het een eerbetoon aan de boekenliefhebber, en dat doet me dan meteen aan Zafón denken. Het boek is heel wat dunner dan de andere drie, dat wel, dus ik hoop maar dat het niveau van de oorspronkelijke trilogie gehaald wordt.
Dank, Anita. Ook een idee om pas te beginnen met een serie als alles vertaald is, maar dat vind ik ook een klus, hoor. Beginnen aan bijvoorbeeld een tiendelige serie of nog meer, waarvan de eerste delen mogelijk zelfs gedateerd zijn, is een keuze die ik niet gauw zal maken.
Dank, Marvin. Eerste honderd pagina's gelezen, en inderdaad bevalt het eerste deel me tot nu goed. Ik houd van deze en vooral van weer eens een andere thrillerinsteek, een andere setting. Dat komt misschien ook omdat de serie Spaans is en de sferen voor mij redelijk onbekend zijn, omdat ik vooral Scandinavische, Britse, Amerikaanse en Franse thrillers lees.
Een trilogie is zo goed als ze uiteindelijk is, de auteur heeft het bedoeld zoals ze het oorspronkelijk wilde. Dus als er per se voor de fans nog een deel achteraan moet komen, zet ik daar meestal mijn vraagtekens bij. Maar het kan ook goed uitpakken ...
Van Indriðason ga ik ooit eens alle boeken lezen, van in het begin. Ik heb er een stuk of vijf gelezen, maar dat is lang geleden. Ik denk eerst de boeken met Konráð en dan pas die met Erlendur.
Ik hou wel van series, maar ik loop al heel gauw achter omdat ik nog zoveel andere boeken lees. Toch hou ik ervan om de hoofdpersonen te zien ontwikkelen. In series gaan die mensen toch nog een beetje meer leven.
Dat herken ik Marije. En ik raak ook vaak details over het privéleven kwijt.
En alles in 1x lezen is heerlijk, maar soms raak je ook (even) uitgekeken op bepaalde personen. Dat had ik niet met Rizzoli & Isles, dus ik ben blij te zien dat daar een vervolg op komt!
Ik hou wel van series,men favoriet tot hiertoe zijn rizoli en isles,en de hoofdpersonages in de helen fields reeks.
Tot hiertoe heb ik nog niet afgehaakt bij een serie,maar het moet natuurlijk blijven boeien.Van kindsaf ben ik een thriller lezer,dan ging men voorkeur uit naar de fear street boeken of de babysittersclub.Ik ben een echte thrillerfanaat.
Ik verheug me ook op de nieuwe Rizoli en Isles, maar raak wel enigzins uitgekeken op de (spanning tussen de) hoofdpersonen van Helen Fields. Ik vind het fijne boeken, toch hebben ze het af en toe nét niet ofzo.
Ben je een liefhebber van series?
- Ja een enorme liefhebber van series. Ook wel van losstaande delen, maar ben altijd wel benieuwd hoe het verder gaat met hoofdpersonages, dus daar zijn series heerlijk voor.
Lukt het je om series te blijven volgen of haak je na x delen meestal toch af?
- Het ligt aan het eerste deel. Als die goed bevalt, lees ik eigenlijk de rest ook wel snel. Bevalt die niet, ga ik ook niet snel verder. En na een aantal delen afhaken is ook alleen als het echt ineens minder wordt en de verhaallijnen te voorspelbaar worden.
Wie is jouw favoriete seriepersonage?
- Helen Grace.
Mis je een seriedeel dat in juni of juli verschijnt in ons overzicht? Deel het hier. En laat ook weten waarom je deze serie (misschien wel) tipt aan andere lezers.
- Jaa, deel 11 van M.J. Arligde: Kom eens gauw! Heerlijke serie die mij nog niet is gaan vervelen. Nog exact een weekje voor die uitkomt
Meestal bij series haak ik af na een paar boeken. Vaak gaat het privé-leven van de hoofdrolpersonage een te grote rol spelen en dit verstoort voor mij het verhaal of mysterie. Teveel drama en vete's met dezelfde steeds ongrijpbare vijand is voor mij een afknapper. De serie met Helen Grace heb ik na enkele boeken niet meer verder gelezen om die reden.
De enige serie die ik vrij trouw volg is die van inspecteur Lynley (Elizabeth George).
Ik herken het dan weer wel helemaal. Ik heb dat erg bij Patricia Cornwell en Kathy Reichs. Eerst man 1, dan komt man 2, heel lang eromheen dralen, toch maar wat met man 2, man 2 schijndood, toch weer levend, wel iets, niet iets, enz. De thrillerelementen worden een beetje ondergeschikt aan het verhaal over de mannen...
Ik hou van series. Net als Anouk ben ik ze gewend vanuit het SF&F-genre, maar ook thrillerseries verslind ik gretig. Ik begin echter zelden aan een thrillerserie als daar niet al een aantal delen van zijn verschenen. Die afwachtende houding heb ik ook geërfd van mijn liefde voor SF&F, waar het vroegtijdig stopzetten van vertalingen eerder regel is dan uitzondering. SF&F lees ik hierdoor amper nog in het Nederlands, maar thrillers lees ik dan weer vrijwel uitsluitend in het Nederlands. Afhaken na x delen doe ik eigenlijk bijna nooit. En omdat ik elk jaar wel nieuwe series ontdek, volg ik er ondertussen al meer dan ik kan tellen :-)
Aan favoriete seriepersonages doe ik niet. Ik vind alle personages waarvan ik de serie volg, favoriet. Zo niet zou ik het niet volhouden. Ik heb wel een favoriet nevenpersonage, en dat is Lena Adams uit de boeken van Karin Slaughter. Ik vind dat zij een eigen boek verdient waarin ze hoofdpersonage is!
O ja, ik hou van thrillerseries, ik word altijd enthousiast als er een eerste deel verschijnt. Met al die nieuwe namen die constant verschijnen, hou ik het de laatste jaren wel vaak na één deel voor bekeken. Boek niet echt pakkend? Jammer, de kans dat ik een tweede lees, is heel klein.
Bij een aantal series ben ik helemaal bij, dat is wel tof, want dan kan je echt uitkijken naar een nieuw deel. Ik hoop dat ik ooit de tijd vind (nou ja, me niet steeds door nieuwe dingen laat afleiden) om een paar heel bekende series te lezen. De boeken die mijn interesse hebben (vooral scandi's), staan in de kast, ik moet er alleen aan beginnen.
Een favoriet seriepersonage? Ik denk dat ik voor de hele afdeling Q van Jussi-Adler Olsen ga, Carl Mørck en co dus. Die zijn me na negen boeken al zo vertrouwd. En ook wel Sebastian Bergman van het duo Hjorth Rosenfeldt, maar dat is vooral omdat ik dan aan Rolf Lasgård moet denken, die het personage gespeeld heeft (en die acteur heeft toch wel mijn hart gestolen). Oh, en Luc en Ava natuurlijk, van Helen Fields.
Zeker ben ik een liefhebber van thrillerseries. Nadeel is dat je vaak niet weet hoeveel delen het worden en vooral ...... hoelang je gaat wachten op volgende delen en het daadwerkelijke einde. Soms voor mij een reden om er niet aan te beginnen, Hakan Ostlunds serie met rechercheur Frederik Broman was hierin een uitzondering. Bestond uit 6 delen die ik vrij kort op elkaar allemaal gekocht heb en achter elkaar gelezen heb. Dat is een heerlijke ervaring. Net als de trilogieën van Jeroen Windmeijer - lekker compact in 3 delen en snel achter elkaar uitgegeven.
Jussi Adler-Olsen's serie Q ben ik ook begonnen toen er al zo'n 5 delen verschenen waren en ook die heb ik vrij snel achter elkaar gelezen. Dan zit je er goed in. Nu is het wel wachten op vervolgen, maar dat vind ik de moeite waard. Net begonnen in deel 9.
Dat lukt helaas niet bij alles. Lars Kepler komt met boeken over Joona Linnaerg onregelmatig, maar blijf ik volgen net als de hele Harry Hole cyclus van Jo Nesbo - sinds deel 12 Het Mes is de vraag of er nog een deel volgt en zo ja,,,,,,,,, wanneer. Dit is wel mijn favoriete personage.
Afhaken doe ik niet snel, dan moet het na 1 of 2 delen wel duidelijk zijn dat ik het niets vind. Een minder deel moet kunnen, als het gemiddelde niveau maar hoog blijft.
Net de eerste 9 delen van de Helen Grace serie van Arlidge aangeschaft. Een geweldige actie. € 11,-- per deel en bij 3 boeken halen hoef je er slechts 2 te betalen. De uitdaging is om nu op enig moment aan deel een te beginnen en dan zonder oponthoud alle 9 te lezen.
Aad, zal ik eens wat vertellen? Eind augustus verschijnt er in Noorwegen een nieuwe Harry Hole, en die nummer 13 wordt zonder twijfel weer naar het Nederlands vertaald.
Hallo Greet, dank je wel voor deze reactie. Ik hoop dat dit nieuwe deel in Nederland dan rond de kerst verkrijgbaar is. Een mooi cadeau voor onder de boom 😉
Mm, helaas nog geen 6e deel met Comoron Strike. Een nieuw boek van Deon Meyer zou me ook zeer welkom zijn. Maar genoeg leesplezier zal er ws zijn met Horzel, van Marc Raabe, en Gladiator, van Jensen.
Ik ben gek op series, maar na een deel of 10 ben ik ze vaak wel beu. Ik heb veel gelezen over Scarpetta, Brennan, Helen Grace, Erika Foster, enz. Veel vrouwen dus, maar geen duidelijke voorkeur. Ik lees ook graag over Pendergast. Het verbaast met dat er geen nieuw boek tussenstaat van Child & Preston, die komen ook vaak met iets nieuws rond de zomer.
JA, die was echt goed, deel twee ook, maar daarna werden ze anders. Veel minder eng, meer spannend. En zoals in alle series, sommige delen zijn beter dan andere.
Ik hartje series en blijf ze volgen. Alleen bij Alex Cross van James Patterson ben ik afgehaakt. Na wikken en wegen denk ik dat Erika Falck & Patrik Hedström van Camilla Läckberg het meest favoriet zijn. Die voelen zo vertrouwd, bijna familie!
1. Ik ben gek op series. Ik hou er juist niet zo van als een boek geen deel uitmaakt van een serie.
2. Ik probeer een serie te blijven volgen, maar als de boeken op een gegeven moment tegenvallen stop ik ermee. Er zijn nl. nog genoeg andere boeken (series) om te lezen.
3. Mijn favoriete seriepersonage is zonder twijfel Martin Beck, gecreëerd door de auteurs Sjöwall & Wahlöö.
Martin Beck is de reden dat ik een echte liefhebber van Scandinavische thrillers ben geworden.
Na Martin Beck zijn er nog heel veel andere seriepersonages die me lief zijn.
1. Ik houd heel erg van series, als kind al: de Vijf van Enid Blython heb ik bijvoorbeeld stuk gelezen.
2. Meestal haak ik na een deel of 9-10 wel af, bijvoorbeeld bij Kai Scarpetta. Het wordt dan voor mijn gevoel te veel hetzelfde.
3. Mijn favoriete personage is op dit moment Cormoran Strike, maar Mercy Thompson van Patricia Briggs komt heel dicht in de buurt.
Fantastisch De Vijf. Staan niet voor niets hoog in mijn TOPlijst op Hebban. Desteijds ook allemaal verslonden vanuit de bibliotheek. Nu een beetje via via aan het verzamelen voor de kleinzoons in de hoop dat die dit later ook gaan waarderen.
Ja! Grote fan van series: Harry Hole van Jo Nesbø, M.J. Arlidge (Helen Grace) maar ook Poirot van Agatha Cristie, Will Trent van Karen Slaughter, Carl Mørck & Co van Adler-Olsen maar ook Tom Babylon van Raabe en Cormoran Strike van Galbraith en oh ja: Tom Stilton van Börjlind...
Had ik al gezegd dat ik fan ben van series?? 🙈
Zo lang de hoofdpersoon zich blijft ontwikkelen, blijf ik lezen 😊 En ook al is er enorm veel afleiding in andere boeken, en die voelt als thuiskomen.
1. IK lees veel series, maar vind het ook heerlijk om een paar stand alones te lezen. Een serie kan zo'n stempel op je lezen gaan drukken: je wilt verder, maar wil je wel verder? Zeker als je een serie achter elkaar door leest, zoals ik rond de jaarwisseling met de serie van Camilla Läckberg had (heerlijke serie trouwens, vooral voor rond de kerstdagen)
2. Ik begin vaak pas met series als er al een paar delen uit zijn. Soms ben ik 'te laat' voor mijn gevoel, zijn er al zoveel delen, dat ik niet meer wil beginnen. Niet halverwege, maar ook niet met deel 1. Als ik dat dan wel doe, zoals met de Serie Q of met Camilla Läckberg, ben ik er toch wel weer blij mee. Soms kom ik er ook achter dat er nieuwe delen zijn, als er al meerdere uit zijn. Ik houd het niet echt goed bij dus. (ik dacht dat Rizoli & Isles afgelopen was, maar zie nu een nieuw deel en heb geen idee of ik een deel gemist heb). Soms vind ik de (privé)perikelen van de hoofdpersoon/personen teveel op de voorgrond komen, weer een getroebleerde rechercheur, en word ik daar wat zat van. Vaak helpt het om die serie dan even te laten liggen.
Mijn favoriete seriepersonage is denk ik Temperance Brennan van Kathy Reichs. Rose van de serie Q of Holly van de Mr. Mercedes-reeks.
Ik ben dus meestal niet zo op de hoogte van nieuwe boeken, van series of niet, dus ik mis er momenteel niet 1 :-)
Als kind was ik al dol op lezen en las ook hele series zoals Pim Pandoer en Arendsoog, deze serie heb ik nog steeds compleet.
Later kwam broeder Cadfeal compleet in de kast te staan.
Nu kijk ik uit naar de " Perfecte " serie van Helen Fields en aan de Q serie ben ik net begonnen.
Tara en Diego uit de verslaggever serie van Natalie Pagie komen ook regelmatig langs.
Conmoron Strike is ondanks dat het langdradige boeken zijn ook een geweldige serie.
Maar een favoriet personage heb ik niet.
Als Nederlandse topserie wil ik nog even de aandacht vestigen op de 4-delige serie "De Noordzeemoorden van Isa Maron. Vrij on-Nederlands en zeker de moeite waard om te lezen.
Deze spot net ontdekt, een jaar te laat maar ontzettend interessant! Krijgt deze spot nog een vervolg? En zo ja waar vind ik die terug? Ik heb geen idee hoe ik hier opeeens opgeraakt ben, maar deze is zo interessant!
Ik hou ook wel van series. Maar door mijn chaotisch leesgedrag volg ik die niet altijd al heb ik de meeste wel op mijn ereader of in de kast staan, te wachten.En voor velen waarschijnlijk heel herkenbaar, ben je begonnen in een serie en dan komt er iets tussen en nog een ander boek tot ze wat in de vergeethoek raken en de delen zich opstapelen zodat je de puf niet meer hebt om ver der te gaan.
Een andere reden is zoals hierboven reeds aangehaald het opeens stopzetten van een reeks door de uitgeverijen, om commerciele redenen vermoed ik wat enorm ergerlijk is en zwaar kl....!
Welke ik zeker lees en kost wat kost moet lezen, zijn deze van Lee Child, met Reacher, niet altijd even geslaagd, maar goed, Clancy met de Ryan's, Brad thor en niet te vergeten Steve Berry, met Malone
Recent zijn er een paar series bijgekomen, deze van John Kuipers en Charles den Tex.
Vroeger las ik de serie van Leslie Charteris, The Saint en Mickey Spillane met zijn personage Mike Hammer en Robert B Parker, met Spencer in de hoofdrol.Hardboiled detectives en Karwena, een Duitse serie,met "Der Alte" ok ik weet het ik ben een oude man. Maar ze waren spannend en lazen makkelijk weg tijdens de lange uren in het vliegtuig.
Dit is geen spot, maar een artikel. Je kunt op een tag bij een artikel klikken om alle andere artikelen te vinden met diezelfde tag. In dit geval is dat 'Wordt vervolgd': https://www.hebban.nl/artikelen?filter=tag=wordt%20vervolgd