XXL Challenge Checklist: Lees een favoriet van Hebban-redacteur Soraya
Challenge 2019 | De thema's: jan-jun, jul-dec | Top 100 gelezen | Top 100 voorgenomen | FAQ | XXL Checklist
Download de Hebban Reading Challenge XXL Checklist
Als ik bij iemand op bezoek ben en er staat een boekenkast in de huiskamer, is de kans groot dat je mij op de bank ziet zitten met mijn hoofd enigszins gekanteld zodat ik de ruggen kan lezen. Ken je dat? Daarom is het snuffelen in de Top 25 met Mooiste Boeken op Hebban zo'n fijne aangelegenheid. Ik kan jullie een tipje van de sluier bieden met mijn eigen lijst, boeken die je zeker in mijn boekencollectie zal terugvinden.
Is het niet té spannend?
Voor deze XXL Challenge Checklist-categorie moet je een boek lezen dat een favoriet is van elk van de zes Hebban Crewleden en in deze aflevering kijken we naar mijn toppers. Nu tref je bij mij veel spanning aan, omdat ik verzot ben op het genre en een beetje beroepsdeformatie heb door mijn specialisatie in True Crime en Thrillers. Vaak krijg ik vragen van mensen om hen een spannend boek te tippen waarvoor ik altijd probeer te schetsen hoeveel iemand 'aan kan'. Dat klinkt alsof je gaat bungeejumpen of spinnen aaien, maar het laatste wat ik wil is dat lezers ontmoedigd worden voor het thrillergenre als ze angstig worden tijdens het lezen. Het kan juist tof zijn om mee te gruwelen met een situatie, maar als het niet je ding is moet het je ook niet opgedrongen worden. Daarom zal ik per boek aangeven wat je kan verwachten (bijvoorbeeld of een boek wat expliciet is en ik je daardoor misschien nachtmerries kan geven met mijn leestip), of welke elementen er in deze spannende boeken verstopt zijn. Zo vinden we voor ieder wat wils!
Soraya's Top 25 Maak zelf een Top 25
Veroordeeld van Karin Slaughter
Haar beste standalone tot nu toe
Bij veel lezers zal de naam Karin Slaughter automatisch geassocieerd worden met haar populaire seriepersonages Sara Linton en Will Trent. Toch behoort haar standalone thriller Veroordeeld (de oorspronkelijke titel Cop Town spreekt nog meer tot de verbeelding) tot mijn favorieten, omdat Slaughter in dit boek zo'n authentieke sfeer neerzet in combinatie met een razend spannend verhaal. Je volgt de verhalen van drie politieagenten werkzaam bij de Atlanta Police Department in de jaren 70. Bijzonder is de invalshoek van de moeilijkheden die vrouwelijke politieagenten in die tijd hadden. Betastingen, verwensingen, bespottelijkheden en andere zaken zijn niet vreemd. Groentje Kate Muprhy wordt gekoppeld aan de eigenlijke rot in het vak, Maggie Lawson. Kate is gedwongen mee te gaan in het tempo van Maggie en moet zich bewijzen. Stuntelend met de veiligheidspal van haar wapen en de flapperende mouwen van haar uniformhemd moet Kate zien te gedijen in een wereld van aan heroïneverslaafde prostituees, transseksuele pooiers en bovenal haar mannelijke collega’s die zich als haantjes gedragen. Naast de bijzonder goed gedocumenteerde scènes rond politiewerk, houdt de zoektocht naar politiemoordenaar 'The Shooter' je aan de bladzijdes gekluisterd. Een heel prettige kennismaking met het werk van Slaughter, of voor de liefhebbers van haar seriedelen een uitstapje.
Spanning: deze thriller zorgt ervoor dat je wel twee keer omkijkt als je een donker steegje inloopt. | Elementen: politiewerk, (on)gelijkheid tussen man en vrouw, familie, PTSS, de nasleep van de Vietnam oorlog.
Stil van Thomas Raab
Kruip in het hoofd van een moordenaar
Deze bijzondere roman heeft helaas nooit het podium gekregen dat het verdiende. De Oostenrijkse schrijver Thomas Raab schrijft in Stil (ook hier heeft de oorspronkelijke titel S†ill een knipoog naar het verhaal) de levensloop van Karl Heideman, een jongen die wordt geboren met een heel gevoelig gehoor. Het geluid van het minste of geringste kan hem tot waanzin drijven. Als hij ziet wat voor vreedzaamheid de dood kan brengen, ziet Karl een oplossing in de onnavolgbare elementen om hem heen. Want sommige mensen verdienen absoluut vrede...
Hoewel mijn beschrijving hierboven wat luguber kan overkomen, is dat in deze roman niet het geval als we spreken over het hoofdpersonage. Je ontwikkelt namelijk een vorm van sympathie voor Karl die ondertussen de meest gruwelijke dingen uithaalt. Die scènes waarin hij besluit om tot zijn onomkeerbare daad over te gaan, zijn wellicht niet voor iedere lezer geschikt. Niet heel geschikt voor lezers met een zwakke maag dus, maar de daden vormen in dit geval het personage. Met een uiterst intrigerende beginzin van deze roman:
'De dag waarop Karl stierf was een mooie dag.'
Spanning: dichter bij een moordenaar kom je niet, dus dat kan best schrikken zijn! | Elementen: opgroeien, jeugd, moord, tragiek, levenslot.
Haar laatste vlucht van Edwin Winkels
Bijzonder ingetogen verslag over aanloop naar een ramp
Door mijn universitaire studie Spaanse taal en cultuur lees ik alles wat los en vast zit over Spanje. Mede daardoor volgde ik al de verslaggeving voor diverse kranten van journalist en schrijver Edwin Winkels op de voet. In 2014 publiceerde hij de roman Haar laatste vlucht, waarin de waargebeurde ramp met een vliegtuig van Aviaco in 1958 centraal staat. Hoofdpersoon is Maribel Sastre, een achttienjarige voor wie de toekomst nog volledig voor haar ligt. Haar droom om stewardess te worden komt in vervulling als ze toetreedt tot het team van Aviaco. Tot die ene dag in december voor de crew en passagiers aanbreekt...
'Papa vertelde me eens dat er kort na de oorlog een gigantisch treinongeval was in een tunnel in Noord-Spanje; er stond in de kranten dat er nog geen tachtig dodelijke slachtoffers waren gevallen, maar getuigen hadden het over meer dan vijfhonderd. Franco wilde blijkbaar niet nóg meer doden op zijn geweten hebben.'
Ook het tijdsbeeld is in deze roman uitstekend geschetst. Winkels vertelt meer over de angst die de Spanjaarden hadden ten tijde van het Franco regime en welke impact deze gebeurtenis had op nabestaanden. Voor het schrijven van zijn roman sprak hij onder meer met de familieleden van Maribel Sastre en zocht hij haar graf op. Puur, ingetogen en ieder woord in dit boek is zo indrukwekkend. Dit boek vergeet je nooit meer en krijgt een speciaal plekje in je hart.
Spanning: onderhuids doordat je het verhaal door meerdere ogen ziet. | Elementen: Spanje, dictactuur, vliegtuigramp, nabestaanden, rouw.
In koelen bloede van Truman Capote
Een klassieker die je ooit gelezen moet hebben
Dit boek kwam op mijn pad in mijn examenjaar op de middelbare school. Voor mijn boekenlijst Engels was ik sowieso niet weg te slaan bij de detectives en andere spannende verhalen, ik ging nooit voor dat ene dunne boekje dat de rest van de klas wilde lezen. Waargebeurd, een mysterieus familiedrama op het platteland en een journalist die op zoek gaat naar het werkelijke verhaal achter de gruwelijke gebeurtenis; ik was meteen om bij het lezen van de flaptekst. In koelen bloede van Truman Capote is een klassier in het spannende genre; het geeft een bijzondere manier van verslaglegging weer (een onmisbaar item in een goede True Crime), maar sleept je als lezer ook mee in de zoektocht. Capote trok in die tijd veel op met Harper Lee, die pas veel later zou doorbreken met haar bestseller Spaar de spotvogel.
Binnenkort vind je op Hebban mijn analyse van de heruitgave van In koelen bloede en het boek De moordenaar, de advocaat en de schrijver van Casey N. Cep.
Spanning: bij vlagen om te snijden, zeker als men dichtbij de waarheid is. | Elementen: True Crime, moord, familiedrama.
Overkill van Escober
De hardere signatuur van Esther Verhoef
Onder het pseudoniem Escober schreef Esther Verhoef samen met haar man Berry tot op heden vijf thrillers. Vol met actie en psychologische diepgang; een combinatie die voor mij onmisbaar is in een strakke thriller. Overkill is in deze vijf een standalone die een wat harder karakter heeft. Bijzonder aan dit boek is dat het om drie mannen draait die allen volgens een ander stramien leven; een opportunist, een familieman en een workaholic. Over het verhaal kan ik niet te veel verklappen; het gaat echt om de ervaring en het meedenken in dit boek. Wees wel gewaarschuwd voor wapengebruik, seksscènes en soms harder geweld. Maar dat past absoluut in de sfeer van deze grimmige thriller.
Spanning: snoeiharde actie maar wel functioneel. | Elementen: de grens tussen goed en kwaad, rechtssysteem, normbesef.
Alternatieven
Ligt een thriller je vaak toch in de weg en pak je deze boeken liever niet op? Dan geef ik je graag nog een aantal alternatieven waarbij het verhaal of de schrijfstijl mij enorm aansprak.
Boeken van, uit, voor en over Spanje:
Regelmatig krijg ik de vraag of ik mensen een introductie met Spaanse literatuur kan geven. Natuurlijk vind je in mijn top 25 ook veel Spaanse auteurs, vaak ontdekkingen die ik tijdens mijn studie heb gedaan waardoor ik ze op de voet blijf volgen (vaak in hun moedertaal, omdat niet alles vertaald wordt helaas). Vandaar dit lijstje met auteurs die je absoluut niet mag missen als je je verdiept in Spaanse boeken:
- Victor del Arból | Zijn roman Vals beschuldigd staat in mijn Top 25, helaas is er daarna nooit meer iets van hem vertaald ondanks dat hij in zijn thuisland en Frankrijk enorme successen boekt. Vaak portretteert hij verhalen die uit het leven gegrepen zijn, dilemma's waar je je liever niet mee bezig houdt. In deze roman onderzoekt hij het vraagstuk welke impressie het verleden op een volgende generatie kan hebben, met de Spaanse burgeroorlog als achtergrond. Bijzonder integer verteld, een boek dat je aan het denken zet.
- Carlos Ruiz Zafón | Met stip op nummer 1, alles wat door hem geschreven is kan ik keer op keer lezen. De schaduw van de wind staat dan ook in meedere edities in mijn boekenkast, want ik krijg geen genoeg van het verhaal. Het universum van Het Kerkhof der Vergeten Boeken is een vondst waar geen enkele schrijver aan kan tippen. Iets verderop in mijn lijstje vind je Het labyrint der geesten, de wonderlijke afsluiting van het vierluik. Het begin en het einde; ze maken de cirkel rond. Ik interviewde hem in 2017 voor Hebban en kijk nog steeds met zoveel bewondering terug op ons gesprek.
- Jesús Carrasco | Ja, als je de cover van De vlucht ziet, zeg je waarschijnlijk meteen; 'Oh ja, het geitenboek!'. Precies, maar dit boek heeft zoveel meer in zich dan een subtiel coverbeeld. Carrasco was in een klap bestsellerauteur door zijn ietwat vreemde verhaal over een (naamloze) jongen die op de vlucht slaat. Al rennend komt hij door de meest dorre regio in Spanje, de auteur baseerde de omgeving namelijk op zijn jeugd in Extremadura.
- Mikel Santiago | Dit is super gaaf om te proberen als je eens écht iets anders wil lezen. Santiago is in Spanje een populaire thrillerschrijver en heeft altijd iets aparts in zijn verhalen, waardoor je altijd op je hoede bent. De laatste nacht op Tremore Beach speelt zich af aan de Ierse kust, waar hoofdpersonage Peter zijn werk als filmcomponist probeert uit te voeren. Maar er gebeuren wel heel vreemde dingen...
- Albert Sánchez Piñol | Het bijzondere aan Spanje vind ik dat iedere regio iets speciaals heeft, waardoor een auteur ook zijn of haar stempel kan drukken op een verhaal dat op een zekere plek in Spanje is gesitueerd. Zo ook het tweeluik van deze Catalaanse auteur, te beginnen met Victus - De man die leerde bouwen, liefhebben en vernietigen. Uitstekende tip voor liefhebbers van de historische roman, aangezien je hier in de Spaanse Successieoorlog (1701-1713) duikt. Het hoofdpersonage is heel geestig en de scènes zijn heel gedetailleerd; knap gedaan! Er kwam een vervolg met Victus - De man die de wereld ging ontdekken.
- Javier Marías | De auteur die ooit de Nobelprijs voor de Literatuur moet winnen. Wat een verhalen bedenkt Javier Marías. De romans van deze auteur pak je op als je je tanden echt in een boek wil zetten, want ze zijn een uitdaging. Soms wat ingewikkelde zinsconstructies, maar adembenemend mooi geschreven. In mijn lijstje vind je Een hart zo blank, omdat dit verhaal een interessant gegeven heeft: het draait om dat wat wordt gezegd vaak minder van belang is dan datgene wat niet wordt gezegd.
- Dolores Redondo | Queen of Crime in Spanje. Ze won de Premio Planeta met een thriller, een unicum aangezien dit vrijwel niet voorkomt bij deze literaire prijs. In mijn lijst vind je Beschermengel, het eerste deel uit de reeks rond inspecteur Amaia Salazar. Zij wordt belast met een aantal raadselachtige moorden die hun oorsprong in de Baskische mythologie lijken te hebben. Het tweede deel werd wel vertaald als Erfenis van de botten, de afsluiting is helaas nog niet verkrijgbaar in het Nederlands. Lees daarnaast ook haar indrukwekkende standalone Dit alles zal ik je geven.
- Almudena Grandes | Hoewel mannen de naam hebben in Spanje indrukwekkende historische episodes te kunnen verwerken in romans, behoort Almudena Grandes tot de absolute top wat mij betreft. In mijn lijst vind je Het ijzig hart, waarin ook de nasleep van het Franco regime littekens heeft veroorzaakt bij de personages. Grandes doet grondig research voor haar boeken en maakt er prachtige (familie)verhalen van. Ik mocht haar in 2015 interviewen voor Hebban, over haar project dat zich over meerdere romans uitstrekt.
- Jordi Llobregat | Hoewel deze sympathieke auteur pas één boek op zijn naam heeft, maakte hij met Het geheim van Vesalius wel meteen een verpletterende indruk. Voor alle fans van Carlos Ruiz Zafón een aanrader, maar dan is het net iets duisterder. Bovendien is de auteur betrokken bij Valencia Negra, een van de vele crimefestivals die in Spanje jaarlijks worden georganiseerd.