YA in de mix #4
Lezen maar!
9 YA-boeken om het Back2School-leed te verzachten
September: de eerste maand van een nieuw schooljaar. Hoe ga je dat overleven? Gelukkig verschijnen er mooie Young Adults die het leed verzachten en voor wat ontspanning zorgen in je schaarse vrije tijd. Deze negen boeken verschijnen in september en zorgen dat je jouw eerste schoolmaand met gemak weet te doorstaan. Lees verder…
Wat als Young Adult op de leeslijst mocht staan?
Wat als Young Adult op de leeslijst mocht staan? Dan zou de leeswereld vast wat mooier zijn. Vol lezende jongeren die met plezier een boek oppakken, want geef toe: sommige boeken op de leeslijsten uit zowel Nederland als België zijn heel erg verouderd, té saai en gewoon niet meer interessant voor de jongeren van tegenwoordig. In dit artikel bespreekt de Hebban YA Club van 10 alle kanten van dit dilemma. Zou YA op de leeslijst mogen staan? Maar vooral waarom wij, de jongeren, YA op de leeslijst willen. Lees verder…
De Lezen voor de Lijst Challenge
Dit schooljaar lanceert Hebban de Lezen voor de Lijst Challenge. Wil jij van de verplichte literatuurlijst een leuke leesuitdaging maken of kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van je boeken? Schrijf je dan nu in!
Van Grote Drie naar ongeacht wie?
Hoewel de leeslijst steeds meer wordt toegespitst op de individuele leerling, hanteren nog enkele scholen de verplichte boekenlijst. Op welke manieren proberen docenten leesplezier te bevorderen? Welke landelijke initiatieven proberen literatuur te ‘verhippen’? Deel 1 van een dossier over de staat van het literatuuronderwijs in Nederland. Lees verder…
Kijken maar!
Hoe maak je, naast het schoolgaan, sporten en afspreken met vrienden, tijd om te lezen? Jörgen van Vlogboek geeft tips! Bekijk de video hier.
Bekijk hier alle video's van Vlogboek
Voorproefjes
Het Eos-project
Met het verfilmde ‘Boy 7’ brak Mirjam Mous door als YA-schrijver en daarna volgden nog meer spannende thrillers voor de jeugd. In 2015 sleepte Mous met ‘Virus’ een nominatie voor de Hebban Awards in de wacht, in 2016 deed ze hetzelfde met haar YA-thriller ‘2C’. Nu is er haar nieuwste: ‘Het Eos-project’ en je kunt op Hebban alvast een fragment lezen. Naar de Sneak Preview
Aan het hof van Eden
Schrijfster Joelle Charbonneau is bekend van de succesvolle YA-trilogie ‘De test’ en na de standalone ‘Nodig’ komt ze nu met een nieuwe serie. Dit keer creëerde de auteur een fantasy-tweeluik waarin een koninklijke tweeling elkaar naar het leven staat. Lees hier een fragment uit ‘Aan het hof van Eden’. Naar de Sneak Preview
Bekijk hier alle YA-boeken die binnenkort verschijnen.
Gelezen en beoordeeld
Elke maand bespreekt onze YA Club van 10 en onze pool YA-recensenten de nieuwste YA-boeken. Een greep uit de recensies en beoordelingen van afgelopen periode:
Als de glimmende, bronzen tekeningen op de kaft niet genoeg zijn om je over te halen dit boek open te slaan, doet de inhoud dat hopelijk. Eindelijk weer eens een origineel idee voor een YA-fantasyroman. Geen rijk dat in oorlog is, geen koninklijke familie en al helemaal geen oeverloos gezwijmel over jongens die elke vijf pagina’s een keer om onverklaarbare redenen hun shirt uittrekken, maar gewoon een goed boek.
Joke Simmelink over Inkt van Alice Broadway
Oud-rechercheur Eva Burgers heeft een goede thriller neer weten te zetten. Ze past perfect in het rijtje met Mel Wallis de Vries, Cis Meijer en Juultje van den Nieuwenhof. Burgers gebruikt haar ervaringen als rechercheur op de afdeling zware criminaliteit als inspiratie voor haar boeken en dat is zeker te merken in dit boek. Een goed beeld vormen van de dader is erg lastig. Plotwendingen, meer problemen en mogelijke daders zorgen ervoor dat je door moet blijven lezen.
Noor te Velde over Fataal van Eva Burgers
De dagboeken van Cassandra Mortmain is een boek met een grote liefde voor Engeland en een grote liefde voor (allerlei soorten) lezers. Cassandra weet haar omgeving op humoristische en liefhebbende manier te omschrijven. En ook al maakt ze slechte keuzes, Cassandra is een personage om van te houden. Wat een bof dat dit boek er nu ook in het Nederlands is.
Carmen Ploeg over De dagboeken van Cassandra Mortmain van Dodie Smith
Brieven aan de duisternis trekt je het verhaal van Juliet en Declan in en een rollercoaster aan gevoelens passeert de revue. De anonieme briefwisseling is vreselijk romantisch, want Juliet en Declan leren elkaar kennen op een manier die anders niet mogelijk was. Maar het is ook doodeng, want Juliet en Declan vertellen elkaar hun diepste geheimen. Bij elkaar gebracht door een verlies weten ze de vooroordelen te overwinnen tot hun verliefdheid het enige is wat telt.
Iris Windmeijer over Brieven aan de duisternis van Brigid Kemmerer
Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum heeft hem veel prijzen opgeleverd en is in meerdere talen vertaald, waaronder dus in het Nederlands door Aimée Warmerdam. De vertaling is van zulke kwaliteit dat de unieke stijl van Alire Sáenz niet verloren is gegaan. Zijn zinnen zijn klaar en simpel en in plaats van dat dit de schrijver in de weg zit, lukt het hem om in die weinige woorden veel betekenis te leggen.
Rosalien Manderscheid over Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum van Benjamin Alire Sáenz
Bekijk hier alle Young Adult-recensies
Niks missen over Young Adult-boeken op Hebban? Schrijf je in voor de Young Adult Nieuwbrief, dan word je automatisch op de hoogte gehouden.