Zeven redenen om een boek vergeten te lezen: goede én slechte
Tijd, de eeuwige spelbreker
Slechte reden om een boek te vergeten
Hoe vaak we bij winacties op Hebban wel niet horen of we er niet ook een potje tijd bij kunnen schenken. Lezen kost tijd en lezen komt niet vaak op de eerste plek in het rijtje van tijdrovende activiteiten (werk, slaap, huishouden, het sociale leven). Het wordt toch door iedereen, inclusief de lezer zelf, gezien als een luxe om een uurtje stil op de bank te zitten lezen. Of in het weekend een hele middag. Of in de vakantie elke dag. Zuchtend wordt het boek weggelegd op het moment dat de maag vraagt om voeding, het huis om een stofzuiger, de werkgever om aanwezigheid of het hoofdkussen om het zwaargeworden hoofd. Zo kan het gebeuren dat een wekenlang meegesleept boek op dezelfde pagina blijft openvallen en op den duur met een spijtig, maar beloftevol boekenleggertje op die pagina in de kast wordt gestoken.
Lezen ís een luxe. We leven in een land waar lezen kan en mag. Lezen kan goedkoop, lezen kan overal, lezen kan (ondanks bovenstaand verhaal) altijd. Lezen is mooi en goed. Het is in feite onze plicht om deze enorme luxe te omarmen en er gebruik van te maken. Wie zijn wij om al die kansen en al die boeken links te laten liggen?
Lees! Trek dat vergeten boek met dat schreeuwende boekenleggertje uit de kast en lees. Stofzuig minder, kook makkelijker, eet sneller, slaap harder en lees!
Het hebberige hebben
Goede reden om een boek te vergeten
Wie zich in vervoering laat brengen door het boek, kan wel eens doorslaan in zijn hartstocht voor dit voorwerp, dit hebbeding. Wie geniet níet van een volle bibliotheek, een gevulde boekenkast in de woonkamer en een stapel nog te lezen boeken op het nachtkastje? Toch is het noodzaak hier balans in te vinden en aan te brengen. Maandelijks komen honderden boeken uit. Vul je je huis te snel en te ongecontroleerd met het beschikbare leesvoer, dan haal je onvermijdelijk ook 'kaf' binnen in plaats van koren. Je prachtige boekenkast kan dan verworden tot een zielloze verzameling papier waar je je vooral ellendig van voelt. De vergeten boeken in deze kast zijn bewust vergeten, want je wilt ze eigenlijk niet lezen. Je voelt de warmte voor deze boeken niet meer en er is geen plek meer voor de werkelijke liefde.
Zet je over je gevoel van spijt heen, accepteer je verliezen en doe een Marie Kondo. Pas op: pas wel een gematigde Marie Kondo toe, want haar norm van slechts dertig boeken in een huis is onacceptabel. Doe afstand van je bewust vergeten boeken en vul je huis, kast en hart met de parels die je zeker niet zult vergeten.
De favoriete auteur
Goede reden om een boek te vergeten
Een auteur is ook maar een mens. Een weergaloos debuut of ijzersterke roman kan toch echt gevolgd worden door een misbaksel van een boek. Het overkomt elke auteur, het overkomt elke lezer. Een voorheen geliefde auteur die je romans voorschotelt waar je oren van gaan tuiten en ogen wijd opensperren. Wat is dit? Dit is niet wat ik eerder las? Klakkeloos aanschaffen wat een auteur produceert is een dankbare handeling van een lezer. Elke auteur zou zich in de handjes knijpen met dit soort lezers. De loyale, trouwe lezers die alles vreten wat je ze voortzet. En tóch is het zaak om op te passen bij een favoriete auteur. Soms doen ze iets geks als overstappen naar een ander genre. Soms schrijven ze al jaren aan eenzelfde reeks, over eenzelfde hoofdpersoon, in eenzelfde stijl en sfeer en willen ze even iets anders. Dat is hun absolute recht als auteur, maar jij als lezer kan zo'n zijstapje wellicht niet helemaal waarderen. Het is ontzettend lief en warm om je aan een auteur te hechten, maar doe jezelf en je favoriete auteur een plezier en blijf alert. Anders is zo'n favorietenplankje ineens een kerkhof van vergeten boeken waar je helemaal niet blij van wordt.
De mustreads & hypes
Goede reden om een boek te vergeten
Och hemel, doe er niet aan mee. Mustreads bestaan niet en hypes zijn er om links te laten liggen. Wie heeft er níet De Da Vinci Code van Dan Brown al bijna twintig jaar op het nachtkastje liggen, De verborgen geschiedenis van Donna Tartt als deurstopper in gebruik en het eerste Harry Potter-boek inmiddels in ongelezen staat naar de volgende generatie geschoven? Ok, dit laatste is wel onvergeeflijk, maar verder dan dat is het dringende advies van de Hebban Crew om niet blindelings een hype te volgen. Niet elke bestseller past bij elke lezer. Waarom zou je allemaal een vuistdikke, literaire roman met een traag plot willen lezen? Waarom zou iedereen mee moeten leven met een bebrild weeskind dat te eigenwijs is om zijn slimme roodharige vriendin te volgen in alles wat ze zegt? Waarom zouden we allemaal de Dan Brown-puzzels moeten willen uitpluizen? Soms zijn bestsellers zo hot en hip omdat ze goed zijn, soms omdat ze lekker leesbaar zijn en soms is het allemaal een enorme lading gebakken lucht. Lees de flaptekst, verdiep je in een recensie of twee, probeer een fragment te pakken te krijgen en kies je eigen mustreads. Doneer je vergeten hypes aan de kringloop of een minibieb.
Te dik, te ingewikkeld, te lastig, te moeilijk
Slechte reden om een boek te vergeten
Het lijkt zich hierboven tegen te spreken. Hoe kan het vergeten van een te dik en te moeilijk boek nou slecht zijn? Lekker lezen kan hartstikke goed en mooi zijn. Je hele leven hetzelfde genre lezen omdat je daar zo van geniet is een uitstekende keuze. Een boek wegleggen en vergeten omdat het niet lekker begint en je er slecht inkomt, is een logische eerst ingeving. En tóch kan het enorm veel voldoening geven om ook eens een boek te lezen waar je niet doorheen kunt sjezen, waar elke bladzijde zichzelf niet omslaat, waar je niet razendsnel letters kunt vreten. Moeite doen voor een boek klinkt als een klus en dat kan het ook zijn, maar wie weet vind je deze stijl waar je absoluut niet aan gewend bent, na vijftig bladzijden ineens prachtig en zo waardevol. Probeer het toch eens, ontdek jezelf als lezer, verbreed en verwijd je leeszicht en werk even door die vergeten klassieker, die crime noir of die sciencefictionroman die je zo vreemd lijkt.
Uit het oog verloren
Slechte reden om een boek te vergeten
Mede door de hierboven genoemde redenen kun je een ooit aangeschaft boek dat je destijds zo graag wilde lezen vergeten omdat je het tussen alle hebbedingen, mustreads, hypes en boeken van eens favoriete auteurs niet meer in zicht hebt. Doe dat Kondo-ding, werk je terecht vergeten boeken het huis uit en shop in je eigen huis. Wat een feest om al die boeken terug te vinden die je vergeten bent, maar nog steeds graag wilt lezen. En vind jij net zoals Hebbanredacteur Debbie twee exemplaren van eenzelfde titel terug, geniet er dan samen met een leesvriend(in) van.
Het beste boek ooit en dan ...
Onduidelijk, pas helder na lezing van het boek
Deze lijkt een beetje op nummer 3 en we blijven bij het advies om scherp te blijven bij een favoriete auteur. Heb jij wel eens zo'n briljant boek gelezen, zo goed, zo meeslepend, zo spannend dat je het niet aangedurfd hebt het klakkeloos aangeschafte volgende boek van die auteur of in die reeks te lezen? Hoe kan een ander boek ook zo sterk zijn? Dat niveau kan nooit meer gehaald worden en jouw leeservaring van het eerste boek kan onmogelijk geëvenaard worden. Uit angst om je herinnering aan dat eerste boek geen geweld aan te doen, blijft het tweede boek vergeten in de kast staan. Je wil het wel graag lezen, je hunkert naar een herhaling van je eerste onderdompeling in de geest van deze auteur of de wereld uit deze serie. Maar je durft niet.
Heb jij zo'n vergeten boek in de kast staan?