Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Interview /

Zeven vragen aan Kinderjury-genomineerde Hanneke de Zoete

door Hebban Crew 2 reacties
De Kinderjury, dat zijn alle kinderen van Nederland. Zij kiezen door te stemmen op het beste boek in de categorieën 6-9 jaar en 10-12 jaar. In elke categorie staan er na de eerste stemronde drie boeken op de shortlist en van 10 tot en met 17 mei kiezen kinderen in de tweede stemronde hun winnaars. Op Hebban lees je tijdens deze stemweek interviews met de Kinderjury-genomineerden.

Hanneke de Zoete

Samen met haar dochters Saar en Janna, die je natuurlijk kent als de Zoete Zusjes, maakt Hanneke de Zoete (1981) superleuke YouTube-video’s. Maar ze doet veel meer, want ze heeft inmiddels ook een heleboel boeken over de Zoete Zusjes geschreven! In 2019 maakte ze haar schrijversdebuut en in juni 2021 won ze met De Zoete Zusjes zoeken een schat de Kinderjury in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar. Met De Zoete Zusjes moppenboek veroverde Hanneke in maart 2022 voor het eerst de nummer 1-positie in De Bestseller 60.

De Zoete Zusjes helpen de natuur is genomineerd voor de categorie 6 tot en met 9 jaar.

1.

Je boek staat op de shortlist! Waar en hoe kreeg je voor het eerst het idee om dit verhaal te schrijven? En zag het er toen al helemaal uit zoals het uiteindelijk geworden is?

Ik wilde al heel graag een keer een boek schrijven over de natuur. Wij vinden het heerlijk om lekker te wandelen in het bos, buiten te spelen en te fietsen over de Veluwe. Toen ik hoorde dat het Kinderboekenweekthema (van 2022, red.) ook over de natuur zou gaan, was de keuze dus makkelijk gemaakt. Ik ben heel blij met hoe het boek geworden is: Het is echt weer een Zoete Zusjes-verhaal met veel grapjes en gezelligheid, je leert iets over de natuur, en er staan heel veel leuke tips in om de natuur te helpen.

2.

Wat is de allerleukste reactie die je ooit van een lezer hebt gekregen en waarom was die zo bijzonder voor je?

Ik blijf het altijd geweldig vinden om leuke foto’s te ontvangen van kinderen met mijn boeken. Soms zelfs van kinderen die lezend lopen, met het boek in bed slapen of het voorlezen aan hun broertjes en zusjes. Dat is echt een feestje om te zien als schrijver!

Ook vond ik het heel bijzonder dat er duizenden kinderen hebben meegedaan aan 'De Zoete Zusjes Opschoondag' vorig jaar. In het boek heb ik geschreven over Saar en Janna die samen de natuur in gaan om zwerfafval op te ruimen. Naar aanleiding van het boek gingen ontzettend veel kinderen zelf ook buiten opruimen. Wauw! Dat is toch de beste reactie ooit?!

3.

Natuurlijk is jouw verhaal ook prachtig geïllustreerd. Hoe werken jij en Iris Boter samen?

Ik heb het geluk dat ik (samen met mijn uitgever Marieke) gewoon de allerleukste en allerbeste illustrator van heel Nederland heb weten te strikken voor de 'Zoete Zusjes'-boeken. Iris Boter voelt precies aan hoe de tekeningen van de Zoete Zusjes moeten zijn en maakt ze telkens nog leuker dan verwacht. Zodra het verhaal helemaal klaar is, stuur ik de tekst naar Iris en gaat zij aan de slag. En dan krijg ik al heel snel allemaal leuke plaatjes van de Zoete Zusjes, waardoor het verhaal echt tot leven komt. Ook de vormgever van de 'Zoete Zusjes'-boeken, Caren Limpens, heeft het 'Zoete-Zusjes-sausje' helemaal in de vingers. Ik verheug me altijd op hun mailtjes, want dan ben ik vaak alleen maar aan het genieten van het resultaat.

4.

Als je voor kinderen schrijft, is het belangrijk dat je in hun hoofd kunt kruipen. Hoe pak jij dat aan?

Het komt mooi uit dat ik zelf drie kinderen heb, en bijna twintig jaar voor de klas heb gestaan. Ik heb heel veel kinderen leren lezen en ik heb ook ontzettend veel boeken voorgelezen. Die ervaring gebruik ik bij het schrijven. Ook hebben Bram, Saar en Janna vaak goede ideeën voor een boek. En een heleboel grapjes uit de boeken komen van mijn man Benjamin. Hij leest vaak mee met de eerste versies en roept dan: 'Hier kan nog wel een grap', en die schudt hij dan vaak ook meteen even uit zijn mouw.

Ik schrijf ook veel over de dingen die we als gezin zelf meemaken. Ik sleep ze allemaal mee naar plekken waar ik over schrijf en dan krijg ik vanzelf nog wat extra inspiratie. Heel handig!

5.

Wat is jouw eerste leesherinnering?

Ik weet nog goed dat ik het vroeger ook best lastig vond om vaak te lezen, ik speelde liever. Maar toen ik Kruistocht in spijkerbroek las van Thea Beckman, was ik zo onder de indruk van het verhaal, dat ik daarna nog veel meer wilde lezen. Bovendien hadden we nog geen tablets en telefoons, dus we gingen vaak naar de bieb om mooie boeken te halen. Ook op vakanties ging er altijd een heel krat met boeken mee. Gelukkig hebben we nu e-readers, dat scheelt een hoop gesleep op vakantie.

6.

Welk boek was vroeger jouw favoriete kinderboek en welk kinderboek is dat nu? Waarom is dat anders/hetzelfde?

Mijn favoriete kinderboek van vroeger is dus Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman, omdat ik daarmee het leesvirus een beetje te pakken kreeg. Maar ik kan me de boeken van Joke van Leeuwen ook nog goed herinneren. Die waren altijd zo absurd, fantasierijk en bijzonder, dat ik daar ook enorm van kon genieten.

Nu lees ik nog steeds een heleboel kinderboeken. Elk genre heeft weer iets eigens en moois: Ik hou van mooie prentenboeken met prachtige teksten, zoals De jongen, de mol, de vos en het paard, avonturen zoals de serie van 'Narnia', maar ook heel veel andere kinderboeken vind ik prachtig. Vaak word ik meegenomen in het verhaal en kan ik na een paar bladzijden al niet meer stoppen. Dat blijft toch het mooiste van lezen: avonturen beleven, gewoon in je eigen bed of op je eigen bank.

7.

De Kinderjury wordt helemaal bepaald door lezers, alle kinderen van 6 t/m 12 jaar mogen stemmen. Op welk boek op de shortlist zou jij als kind gestemd hebben?

Dat is een moeilijke vraag! Ik hoop natuurlijk dat ik op De Zoete Zusjes helpen de natuur gestemd zou hebben, maar het zou ook heel goed een ander boek kunnen zijn. De boeken op de shortlist zijn allemaal geweldig, ook al zijn ze allemaal heel verschillend. Boeken vol avonturen, fantasie, met leuke weetjes, of juist gebaseerd op echte levens of met lekker veel plaatjes. Voor elk kind zit er wel wat tussen. En dat is precies de bedoeling: dat heel veel kinderen lekker aan het lezen zijn. Dus welk boek er ook wint, het is maar goed dat er zo veel verschillende boeken worden geschreven elk jaar. Zodat elk kind iets kan vinden wat bij hem of haar past. Dit jaar is het in elk geval weer een lijst vol met leesplezier!

De Zoete Zusjes helpen de natuur

Hanneke de Zoete, geïllustreerd door Iris Boter

Saar en Janna willen iets doen voor het milieu! In De Zoete Zusjes helpen de natuur gaan ze aan de slag om de speelplek bij hun in de buurt te redden van bouwplannen. Want daar leven allemaal bloemen, vlinders en vogels, en Bram heeft er een geheime boomhut! Daarom verzinnen Saar en Janna een actieplan.

Lees een sneak preview

Stem op de Kinderjury

Kinderen tussen de 6 en 12 jaar kunnen van 10 tot en met 17 mei stemmen op de Kinderjury. In twee categorieën (6 tot en met 9 en 10 tot en met 12) staan er drie boeken op de shortlist. Een van deze boeken in de Top 3 wordt de winnaar. De uitreiking is op 17 mei live te volgen.

Stemmen op de Kinderjury

Auteursafbeelding: via Kosmos Uitgevers



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Zeven vragen aan Kinderjury-genomineerde Hanneke de Zoete

 

Gerelateerd

Over

Hanneke de Zoete

Hanneke de Zoete

Samen met haar dochters Saar en Janna, die je natuurlijk kent als de Zoete Zusje...