Zó recenseer je een kookboek (en win je de Gouden Kookboek-shortlist)
Veel Hebban-lezers hebben zich al gewaagd aan het schrijven van een recensie van hun pas gelezen boeken (meer dan 200.000 in totaal!), maar bij een kookboek is dat toch wel even iets anders. Er is bijvoorbeeld geen plot om te beschrijven en van personages is ook niet bepaald sprake. Toch zijn kookboekrecensies bijzonder handig, want er is heel wat informatie over te brengen waar je andere kook- en bakliefhebbers mee helpt. Het is wel even schakelen, want in plaats van schrijfstijl en plot praat je ineens over ingrediënten en kooktijd. We vroegen het Hebban Team waar je op moet letten!
(W)Eet waarover je praat
Proefkoken is een absolute must voor je een recensie gaat schrijven. Je slaat een boek toch ook niet zomaar dicht voor je de ontknoping hebt gelezen? Je moet wel weten waar je het over hebt. Gelukkig hebben we goed nieuws voor je: de resultaten zijn (hopelijk) verrukkelijk! We grappen erover, maar het is wel degelijk belangrijk. Door uit te proberen verzamel je belangrijke informatie voor je lezers. Klopt het recept, zijn alle smaken mooi in balans en vermeldt de kok alle stappen, of gaat het boek er vanuit dat je sommige dingen weet? Misschien struikel je wel over de ingrediënten of is het recept veel ingewikkelder dan het in eerste instantie leek. Kloppen de bereidingstijden en kooktijden wel? We zijn er heel benieuwd naar.
Jagen & verzamelen
De ingrediënten maken de maaltijd, en mogen dan ook zeker niet overgeslagen worden in een kookboekrecensie. De voornaamste vraag van lezers lijkt toch wel te zijn hoe makkelijk ze verkrijgbaar zijn. Sommige ingrediënten vind je bijvoorbeeld alleen in gespecialiseerde winkels, en niet iedereen houdt ervan om stad en land af te zoeken naar dat ene speciale kruidenbuiltje. In zo'n geval is het zeker handig om te weten waar je aan begint. Daarnaast kun je vermelden of er een dieet- en allergiewijzer aanwezig is, of er makkelijk met porties gevarieerd kan worden en of er tips worden aangeboden om producten te vervangen. Tegenwoordig is bijna elk huishouden wel flexitariër, dus is variatie een must!
Het oog wil ook wat
Food fotografie; het is tegelijkertijd de beste baan ter wereld en de vreselijkste, want je mag als kookboekenmaker de verrukkelijkste plaatjes schieten, maar je mag niet eten. Althans... misschien als de shoot voorbij is? De foto's van het eindresultaat zijn een belangrijk onderdeel in menig kookboek, en vaak worden daar ook andere sfeerbeelden aan toegevoegd. De vormgeving van een kookboek is vaak een lust voor het oog, en daar mag je zeker wat over zeggen. Heeft elk gerecht de ruimte op de pagina, zie je in één oogopslag wat je nodig hebt en bij welke stap van het kook- of bakproces? En, dat willen we nog wel het liefst weten, komt jouw eindresultaat overeen met de fotografie? Beschrijf een van je proefrecepten tot het water je lezers in de mond loopt. In een Hebbanrecensie kun je helaas geen foto's kwijt, maar vertel zeker in geur en kleur hoe jouw eindresultaat eruit ziet.
Maak er zelf een verhaal van
Zelfs in een boek zonder plot valt er wel een gemene deler te vinden die (niet zo) stiekeme samenhang verraadt. Zijn de gerechten divers of valt alles juist binnen hetzelfde thema? Is er een prettige opbouw van de gerechten en zijn ze logisch gegroepeerd? Het lijkt zo eenvoudig om een kookboek in elkaar te draaien, maar gewoonlijk wordt er niets aan het toeval overgelaten. Bovendien hebben sommige kookboeken naast recepten ook verhalen. Over de herkomst van de ingrediënten bijvoorbeeld, of de warme herinneringen van de kok aan een bepaald recept. Jouw recensielezers zijn razend benieuwd wat deze verhalen toevoegen aan het kookboek.
Geef vooral spoilers
Eindelijk iets dat je in een normale recensie nooit mag doen: spoilers! Trek alle registers open en ga helemaal los, want je mag echt álles vertellen over de inhoud van het kookboek dat je recenseert. We moedigen je aan te vermelden hoe lekker het gerecht was, hoe dicht je bij het voorbeeld op de foto bent gekomen en of je vaker uit dit boek zult koken. Je mag zelfs vertellen welke recepten jouw ultieme favorieten zijn. Ook hoef je de kleinere aanwijzingen niet over het hoofd te zien: kloppen de hoeveelheden, de kooktijd, is de smaak zoals beschreven? Ga er helemaal voor en wees zo transparant als mogelijk. Onderbouw je mening natuurlijk wel met voorbeelden, want zo overtuig je de lezer van jouw kunde.
Schrijf een recensie en win
Tijdens de Kookboekenweek dagen we Hebban-lezers en kookboekenliefhebbers uit om een recensie te schrijven over een kookboek. Je maakt daarmee kans op het winnen van de complete Gouden Kookboek-shortlist. Om mee te doen schrijf je een kookboekrecensie en reageer je onder dit artikel met de link naar je recensie!
Voorwaarden
- Gebruik een kookboek uit 2020/2021 voor je recensie
- Plaats je recensie op de boekpagina tijdens de Kookboekenweek
- Plaats de link naar je kookboekrecensie (op Hebban) onder dit artikel