Zo zondag #19: Milou Klein Lankhorst
Gastcolumn door Milou Klein Lankhorst
Vragen hoe te leven, is vragen waar te leven
Mijn eerste ontmoeting met Arnon Grunberg was tijdens een ontbijt in het Amstel Hotel. Een uitermate geschikte locatie, omdat hij drie jaar lang voor online platform De Correspondent zijn leven deelde als Hotelmens. In de voetsporen van de door hem zo bewonderde Joseph Roth schreef hij - zelf voor Arnons doen - een ongewoon openhartige verhalenserie over zijn leven, dat zich veelal in hotels afspeelt.
Daarover spraken we in het Amstel Hotel: over hoe zijn leven er als Hotelmens uitziet, over zijn openhartigheid en in het verlengde daarvan over de dunne lijn tussen privacy en openbaarheid. Voor de Hotelmens is alles materiaal. ‘Moeten wij dit allemaal weten?’ vroeg een Correspondent-lid zich af. Jazeker, vond ik.
Want ik was van meet af aan betoverd door de serie. Iedere week verheugde ik me weer op mijn maandagse moment met de Hotelmens. Toen de serie afliep, heb ik ze op een melancholische middag allemaal in een ruk achter elkaar gelezen. Wat bleek? Mijn leeservaring werd een totaal andere. Dit waren geen losse verhalen, dit was één verhaal.
Een verhaal waarvan ik geloof dat het beter tot zijn recht komt in een papieren boek. Niet alleen omdat alle verhalen in een omslag letterlijk een geheel vormen, maar ook omdat het geheel meer is dan de som der delen: het legt een relevante zoektocht bloot.
Want wat voor Arnon begon als een serie waarin het hotel de hoofdrol speelt, veranderde gaandeweg in een zoektocht, een worsteling soms zelfs, naar waar je thuis bent. Juist nu vragen over 'wie we zijn' en 'van wie ons land is' zelfs in de hoogste rangen van de politiek zijn doorgedrongen, maakt de zoektocht naar waar je thuis bent extra relevant. Een Correspondent-lid zei niet voor niets dat het een van de meest wezenlijke vragen is om te onderzoeken in deze tijd.
In Thuis ben je - berichten van een Hotelmens schrijft Arnon over vluchtigheid, over weemoed die met die vluchtigheid gepaard gaat, over de angsten die op verlangens lijken, over de teleurstellingen, over de kleine catastrofes, over de geluksmomenten, over de verliefdheden.
Kortom: over het leven. Want, zo schrijft Arnon, ‘vragen hoe te leven, is vragen waar te leven.’ Hoe verbonden moet de mens eigenlijk zijn met het stukje grond waar hij - toevallig en voorlopig - werkt, woont en slaapt?
Daarover kun je lezen in Thuis ben je - berichten van een Hotelmens. Het boek ligt op 2 mei in de boekhandels. Thuis ben ik in ieder geval waar dit boek prachtige boekje in de kast staat.
Milou Klein Lankhorst (1987) is uitgever bij De Correspondent. Thuis ben je is het vierde boek dat ze uitgeeft. Van het eerste boek, Gratis geld voor iedereen van Rutger Bregman, zijn ruim 25.000 exemplaren verkocht, en de vertaling verschijnt dit jaar in 21 andere landen. Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers, dat Rutger Bregman en Jesse Frederik schreven, verscheen als essay van de Maand van de Filosofie. Het laatste boek Je hebt wél iets te verbergen: over het levensbelang van privacy van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis kwam op nummer 2 binnen in de bestsellerlijst.
Eerdere afleveringen
Eva Kelder | Marijn Sikken | Steven de Jong | Auke Hulst | Henk van Straten | Frieda Mulisch | Robbert Welagen | Jeroen Windmeijer | Roderick Leeuwenhart | Tomer Pawlicki