Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Column /

Zo Zondag #22: Renee Kelder

door Hebban Crew 1 reactie
In 'Zo Zondag' vertellen auteurs, uitgevers, redacteuren en andere boekenvakkers met een verhaal hun verhaal. Vandaag aandacht voor Renee Kelder, die in De Don de opkomst en ondergang van reclameman Don Schothorst onder de loep legt. Geïnteresseerd? Dan kun je meteen door naar de leesclubinschrijving!

Gastcolumn door Renee Kelder

Don Schothorst wilde een boek schrijven over zijn leven. Over zijn carrière aan de top in de internationale reclamewereld én over zijn jarenlange verslaving aan coke, drank en seks. Om dit plan te verwezenlijken kickte hij op zijn zevenenveertigste af, vloog naar Bonaire en huurde daar een flamingo-roze villa. Op de eerste dag schafte hij een mooie vulpen aan en na veertien dagen schreef hij de eerste zin, maar op de vijftiende dag raakte hij weer aan de drank. Het boek kwam er nooit. Wel herstelde hij van zijn terugval, trok zich terug in het klooster en richtte SolotionS op: de eerste particuliere verslavingskliniek van Nederland.

Jaren later was het niet meer de drank die hem in de weg stond om zijn biografie te schrijven, maar de ziekte van Parkinson. Hij schakelde Story Terrace in, een organisatie die particulieren aan schrijvers koppelt. Zo ontmoetten Don en ik elkaar op een doordeweekse dag in zijn woonboerderij in Laren. De woonkamer zag blauw van de rook, Don had voor de gelegenheid de open haard flink opgestookt. Ter voorbereiding had hij mijn autobiografisch debuut De parttime-junkie gelezen en was onder de indruk geraakt van mijn rauwe schrijfstijl en onze gedeelde geschiedenis als verslaafden. Toen ik zes uur later Laren verliet nam Don direct contact op met Story Terrace: ‘Bel de rest van de schrijvers maar af. Met die Kelder wil ik mijn boek schrijven.’ En zo geschiedde.

Van coke en drank was ik in mijn verslavingsperiode ook niet vies, maar wat moest ik me voorstellen bij een seksverslaving? De eerste keer dat ik, inmiddels zeven jaar geleden, een seksverslaafde ontmoette kan ik me nog goed herinneren. Ik was zelf nauwelijks twee weken afgekickt van GHB en bevond me in een kring met vijftien andere verslaafden in herstel in een Amsterdamse verslavingskliniek. De groepstherapie begon en iedereen moest zijn naam zeggen en daarna zijn verslaving. ‘Renee aan de GHB’ leidde niet alleen tot hilariteit; ik bleek ook de enige GHB-verslaafde te zijn, terwijl er wel vier seksverslaafden in de kring bleken te zitten. Mannen en vrouwen.

In mijn eerste interviewgesprek met Don begon hij gedetailleerd te vertellen over één van zijn seksuele escapades waarbij hij de barvrouw stiekem nam met uitzicht op de nietsvermoedend-biertappende barman aan de overkant van de straat. Het zweet brak me uit. Maar de verhalen wenden, omdat de gesprekken niet alleen over seks gingen, maar ook vooral over de achterliggende reden van zijn seksverslaving. Over hoe hij gevangen zat in een vicieuze cirkel waarin hij op het laatst vijf dagen per week naar het bordeel ging, terwijl hij eigenlijk naar huis moest: naar zijn gezin.

Na de eerste twee interviewdagen in december 2015 viel Don in zijn woonboerderij van de trap en brak zijn heup. Voortaan bezocht ik hem in een revalidatiecentrum en hadden we gesprekken over coke en tepelklemmen in het cafetaria, op nog geen halve meter afstand van de andere tafeltjes met kibbelende bejaarden. Twee operaties verder mocht Don weer naar huis en had ik inmiddels zes boeken over seksverslaving gelezen. Langzaam begon ik steeds meer grip te krijgen op deze ingewikkelde problematiek.

Anderhalf jaar na onze eerste ontmoeting ligt De Don. Seks, drank & coke: de sensationele opkomst en ondergang van een reclameman in de winkel. Mijn beeld van ‘de seksverslaafde’ is totaal veranderd. Na het lezen van het boek die van jou hopelijk ook.

Lees hier een voorpublicatie

Hebban Leesclub

Wil je graag meer lezen en het boek samen met anderen bespreken, schrijf je dan in voor de Hebban Leesclub rond De Don. We zoeken vijftien enthousiaste en geïnteresseerde lezers.



Renee Kelder (1985) studeerde Humanistiek. Ze debuteerde in 2014 met De parttime-junkie (Prometheus). Ze is een veelgevraagd gastspreker in o.a. het onderwijs, bij overheidsinstanties en in het bedrijfsleven. Aan bod komen onderwerpen als verslaving en zingeving. Daarnaast geeft ze samen met haar zus Eva Kelder (tevens auteur) schrijfcursussen en schrijfworkshops.

Eerdere afleveringen

Eva Kelder | Marijn Sikken | Steven de Jong | Auke Hulst | Henk van Straten Frieda Mulisch | Robbert Welagen Jeroen Windmeijer | Roderick Leeuwenhart Tomer Pawlicki| Milou Klein Lankhorst | Carlo Groot | Murat Isik



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Zo Zondag #22: Renee Kelder

 

Gerelateerd

Over

Renee Kelder

Renee Kelder

Renee Kelder (1985) is afgestudeerd maatschappelijk werker en woont in Amsterdam...

Hebban Spots

De Don

17 volgers

Welkom bij de leesclub rond De Don, het verhaal van reclameman Don Schothorst en zijn uitgebreide verzameling verslavingen, opgeschreven door Renee Kelder (Uitgeverij Boekerij). Onze hashtag is...