Listmania /
Zomerboekentips: vers van de pers en klassiekers
Bizarre treinreis
Het meisje in de trein van Paula Hawkins is dé thrillersensatie van deze zomer, zo’n boek waar je niet omheen kunt. Het boek kreeg maar liefst vijfsterren van Vrij Nederland en werd als Thriller van het Jaar 2015 bestempeld door de redactie van VN's Detective- en Thrillergids. En ook de vergelijkingen op internet liegen er niet om: Rear Window van Alfred Hitchcock meets Gone Girl van Gillian Flynn. Het meisje in de trein is Hawkins’ thrillerdebuut, dat direct op nummer 1 in de bestsellerlijsten van Engeland en de Verenigde Staten binnenkwam. En ook in Nederland gooit ze hoge ogen; sinds haar boek op 6 mei uitkwam staat ze in de top 10 van de Bestsellerlijst van best verkochte boeken.
Onluisterende conclusie
Dit kan niet waar zijn, het nieuwe boek van Joris Luyendijk mag eigenlijk in geen enkele koffer ontbreken deze zomer. Twee jaar lang heeft Joris Luyendijk zich ondergedompeld in het hart van de financiële wereld. Juist omdat hij geen kenner was van de bankenwereld, was hij de ideale auteur om te onderzoeken wat er gebeurd is: hoe gesloten de wereld van de high finance ook is, velen wilde met hem praten om uit te leggen hoe mooi hun werk was. Hoe zwaar. Hoe interessant. En hoe gevaarlijk.
Feelgood op je strandbedje
Voor al diegenen die relax op hun strandbedje willen blijven liggen en niet willen sidderen tijdens het lezen van een spannend boek, zijn er gelukkig altijd nog de boeken van de absolute bestsellerauteur van feelgoodromans Jill Mansell, zoals de nieuwste Je bent geweldig.
Voor iedereen die op een andere manier op het strandbedje wil sudderen, komt 21 juli het vervolg op de Vijftig tinten-trilogie van E.L. James uit, die luistert naar de passende naam Grey. Wereldwijd werden al meer dan 100 miljoen exemplaren van Vijfitg tinten grijs verkocht. Daarna volgde Vijftig tinten donkerder en Vijftig tinten vrij. En deze maand verschijnt dan eindelijk Grey, het langverwachte vervolg.
Autistisch én superintelligent
Eerst was er Het Rosie project van Graeme Simsion, een wereldwijde hit en internationaal een bestseller. Hierin maak je kennis met de autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina's tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden. Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader - een zoektocht waarbij Don haar misschien zou kunnen helpen. En nu is daar deel twee en zijn Don en Rosie terug in Het Rosie effect.
Tijdloos boek
De naam van de roos van Umberto Eco is inmiddels al 32 jaar oud, maar het verhaal staat nog altijd als een huis… klooster in dit geval… en je leest de roman met klassieke whodunit-elementen in een adem uit. Het verhaal is spannend, mooi en tijdloos. En dat zal de reden zijn waarom Time het heeft getipt als een van de twaalf tijdloze zomerboeken. Geen wonder dat uitgeverij Prometheus het boek afgelopen maart opnieuw heeft uitgebracht.
Een, twee, drie... vier
De drie boeken uit de Millennium-trilogie van Stieg Larsson zijn respectievelijk in 2006 (Mannen die vrouwen haten), 2007 (De vrouw die met vuur speelde) en in 2008 (Gerechtigheid) uitgekomen. Oude boeken dus, maar met de komst van het vierde deel – waardoor de trilogie in een reeks verandert – op 27 augustus is deze zomer het aangewezen moment om de trilogie (opnieuw) te lezen. Want de Zweedse schrijver en journalist David Lagercrantz leende Larssons personages en verhaallijnen voor het vervolg: Wat ons niet zal doden.