Zomerhits voor kids #2: klassieke thema’s
Net als sprookjes het hele leven een aantrekkingskracht behouden, geldt dat soms ook voor bijzondere jeugdboeken. Die zijn vaak net zo geliefd bij volwassenen en dat is niet zo gek. Vele kaarten onderwerpen aan die ook onder ‘grote mensen’ leven. Onderstaande zomertitels lijken die belofte ook in zich te dragen en zijn geschikt voor jong én ouder.
Overleven
Voor Vincent betekent school survivallen: de jongen wordt gepest en net als in de wildernis weet je nooit wanneer je een volgende ramp kunt verwachten. Vincent kent het Survivalhandboek dan ook uit zijn hoofd en heeft altijd een blikje met handige survivalspullen bij zich. Een goede voorbereiding is immers het halve werk, want de grootste uitdaging moet nog komen: het schoolkamp. Maar dan komt er een nieuw meisje bij hem in de klas die wars is van regeltjes en meelopers, en dat verandert alles. Ik ben Vincent en ik ben niet bang van Enne Koens (de illustraties komen van Maartje Kuiper) is geschikt voor kinderen van 9+ en verschijnt in augustus bij Luitingh Sijthoff.
Voor diezelfde doelgroep verschijnt in juni het boek Wode Weus en de Wiezewalla’s van Lissa Evans. Het verhaal doet denken aan Alice in Wonderland: de elfjarige Fiet valt van een trap en komt in een vreemde wereld terecht. Om weer thuis te komen, moet Fiet een heleboel moeilijke puzzels oplossen. Dat is niet zo makkelijk met een wrede dictator (knuffelkonijn Rode Reus, door Fiets zusje Wode Weus genoemd) en andere vreemde wezens (Wiezewalla’s) in de buurt. De schrijfster haalde met haar debuut al de shortlist van de belangrijke Carnegie Medal en die van de Costa Children’s Book Award. Dit derde boek zou volgens uitgever Gottmer weleens een nieuw klassieker kunnen worden.
Een nieuw thuis
Ook Lucy Strange leende elementen uit wereldberoemde verhalen voor Het geheim van het Nachtegaalbos voor kinderen van 10+ (juni, Gottmer), waarin ze thema’s als rouw en verlies centraal zet. Zo verwijst ze regelmatig naar klassiekers via de twaalfjarige boekenwurm Henrietta. Het is 1919 als zij met haar familie naar een oud huis aan zee verhuist. Haar broertje is pas overleden en ze hopen zo de draad weer op te kunnen pakken, maar ieder gezinslid worstelt met zijn eigen verdriet. Henrietta vindt troost in haar verbeelding en sprookjesverhalen. Als ze besluit de omgeving te verkennen, maakt ze in het bos kennis met de zonderlinge, maar wijze vrouw Mot, die haar zal helpen haar familie te redden.
Levi, de hoofdpersoon in het debuut van Marike Goslinga voor kinderen van 10+, moet ook een groot verlies verwerken: zijn moeder is pas omgekomen bij een auto-ongeluk. In de daaropvolgende zomer gaat hij samen met zijn vader en oudere broer en zus naar Vlieland, waar het gezin een huisje heeft: de eerste vakantie zonder mama. Ieder van hen gaat op zijn eigen manier om met het verdriet. Levi sluit al gauw vriendschap met Jimmi, die een paar jaar eerder zijn oma is verloren. Samen gaan ze op zoek naar een nieuwe vrouw voor opa. Die zoektocht én het feit dat Levi voor het eerst verliefd wordt, zorgen uiteindelijk dat Levi het verlies van zijn moeder een plek kan geven én dat hij de vakantie weet te redden. Schuilplaats verschijnt in juni bij uitgeverij Leopold.
Bijzondere omgeving
Wat ‘familie’ en ‘thuis’ betekenen komt ook aan bod in het verhaal over Perry. Deze elfjarige jongen woont al zijn hele leven in de gevangenis. Zelf heeft hij niets verkeerds gedaan, maar zijn moeder wel. Zodoende groeit Perry op in een wat vreemde familie: met de bewaker als pleegouder mag hij in de gevangenis wonen, maar gaat hij ook gewoon in het dorp naar school. Dan hoort een openbaar aanklager van de situatie en hij plaatst Perry bij pleegouders. Het is het moment waarop de jongen zich pas echt opgesloten voelt. Wanhopig om met zijn moeder herenigd te worden gaat Perry samen met een vriendin en de schoolbibliothecaresse op zoek naar de waarheid achter haar misdaad en die van de andere gevangenen. De gevangenisfamilie van Perry T. Cook van Leslie Connor (juni, Lemniscaat) is geschikt voor kinderen van 10+ en laat zien wat de echte betekenis is van ‘thuis zijn’.
Net als in het verhaal van Lucy Strange ontstaat in Het verhaal van Mademoiselle Oiseau van de Franse schrijfster Andrea de La Barre de Nanteuil & Scandinavische illustrator Lovisa Burfitt een bijzondere vriendschap tussen een kind en een volwassen vrouw. Op de bovenste verdieping van een appartementsgebouw in Parijs woont de excentrieke Mademoiselle Oiseau tussen de katten en vrij vliegende vogels. Zij is een raadselachtige dame met een grote voorliefde voor bijzondere kleding. De negenjarige onopvallende, bijna onzichtbare Isabella woont in het appartement onder dat van Oiseau en is haar directe tegenpool. Maar wanneer de twee elkaar ontmoeten is er meteen een klik en samen brengen ze vele vrije momenten door in de mysterieuze kleedkamers en daktuin van de Franse fashionista. Langzaam maar zeker verandert Isabella in een zelfverzekerder meisje dat gezien mag worden. Dit prachtig geïllustreerde boek voor kinderen van 7-9 jaar is bovendien een lust voor het oog en verschijnt in augustus bij Van Goor.
Dit wil je misschien ook lezen:
Zomerhits voor kids #1: nieuwe series en vervolgdelen