Bert Spoelstra
Bert Spoelstra (Brunssum, 1953) is een Nederlands schrijver van authentieke politieromans. Hij werd geboren in de Oostelijke Mijnstreek van Limburg, als zoon van een mijnwerker. Reeds op 17-jarige leeftijd startte hij zijn opleiding bij het Korps Rijkspolitie, waar hij na vier jaar uniformdienst in verschillende gemeenten bij de Districtsrecherche in Zuid-Limburg terechtkwam.
Hij was daarmee destijds de jongste districtsrechercheur van Nederland. In deze functie was hij werkzaam bij de bestrijding van verdovende middelen, illegale vuurwapens, bendevorming en fraude. Naast zijn dagelijkse werk als rechercheur, maakte hij gedurende veertien jaar deel uit van een kleine semi-geheime antiterreureenheid waarmee hij onder andere de treinkapingen in de jaren zeventig meemaakte. Na de reorganisatie van de Nederlandse politie bleef hij werkzaam bij de recherche en kwam terecht bij een regionale dienst die zich met de bestrijding van georganiseerde criminaliteit bezighield. Na vierenveertig dienstjaren bij de Limburgse politie ging hij per 1 oktober 2014 met pensioen.
In 1990 debuteerde Spoelstra met twee politiethrillers: Speed en Lüger. Het was de start van een serie met het politieduo Hendriks en Lemmen. Een tweede serie van Spoelstra's hand is die met rechercheur Hoornstra als hoofdpersonage, waarvan het eerste deel Dodelijk verleden in 2000 uitkwam.
In de loop de jaren schreef Spoelstra naast een groot aantal politieromans ook non-fictieboeken, waarvan het tweede in 2014 verscheen. In Een maandag in augustus vertelt de auteur over zijn zoektocht naar de achtergrond van de liquidatie op Math Raeven, een beruchte NSB'er tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Seriepersonage: Rechercheur Hoornstra
1. Dodelijk verleden (2000)
2. Afrikaanse rum (2002)
3. Operatie Raghadan (2004)
Seriepersonages: Ruud Hendriks & Harrie Lemmen
1. Luger (1990)
2. Speed (1991)
3. Operatie Violet (1992)
4. AGA (1994)
5. De gehangen man (1995)
6. Vuil geld (1997)
7. De vergeten dode (1998)
8. Mascotte (2004)
9. Als oud vuil (2007)
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie