Wim Geysen
Wim Geysen (°1970) behaalde in 1993 het diploma regent Nederlands, geschiedenis en aardrijkskunde. Van september 1993 tot juni 2001 gaf hij les aan het Gemeentelijk Instituut Brasschaat. In diezelfde periode gaf hij cursussen kortverhalen schrijven aan de Antwerpse Schrijversacademie en in diverse andere vormingscentra. Daarnaast verzorgde hij workshops theater voor jongeren, o.a. in het provinciaal vormingscentrum van Malle. Hij schreef en regisseerde verscheidene theaterstukken voor jongeren en volwassenen en stond in een aantal producties zelf op de planken.
Vanaf 2001 stopte Wim met lesgeven en werd hij voltijds auteur, acteur en theatermaker. Hij debuteerde in 1997 met de roman 'Lek'. Nadien volgden 'Vuur', 'Spiegelschrift', 'Stille Zaterdag' (beide samen met Bart Demyttenaere), 'Op het bot' en ‘Wat de huid fluistert’. De voorbije jaren kreeg Wim heel wat erkenning voor zijn voorstelling 'Flits!', een multimediale monoloog rond jongeren en weekendongevallen. ‘Flits!’ werd tot nog toe meer dan zevenhonderd keer opgevoerd en werd vertaald in het Frans, Engels, Tsjechisch en Servisch. Als aanvulling bij 'Flits!' schreef Wim 'Zonder afscheid', een boek met aangrijpende getuigenissen van ouders, broers en zussen van jonge verkeersslachtoffers. Daarnaast schreef hij voor Rondpunt vzw een cyclus van 25 gedichten waarin hij op een treffende, eenvoudige manier thema’s als rouw, verdriet en verwerking universeel maakt. In 2004 kreeg zijn literair werk een plaats in het AMVC-letterenhuis.
In 2013 bracht Wim zijn eerste boek als uitgever op de markt: ‘Ruimte tussen dood en uitvaart’ van Tjeu Leenders .
Wim Geysen is oprichter en - samen met Astrid Rubbens - zaakvoerder van Wim Geysen Producties bvba. Samen met een team van een twintigtal professionele acteurs, technici en inhoudelijke medewerkers maakt hij via boeken, theater en literaire lezingen maatschappelijk relevante thema’s bespreekbaar. Steeds wordt de kaart getrokken van een artistieke invulling van de uitgewerkte thema’s. De projecten worden educatief onderbouwd met websites en vormingspakketten die Wim Geysen Producties ontwikkelt in samenwerking met hogescholen (o.a. Artesis Hogeschool Antwerpen, Karel De Grote-hogeschool en Arteveldehogeschool Gent).
acteurservaring
1987: leerling van Klas 5B&T (televisieserie ‘Meester hij begint weer’)
Rollen in o.a. ‘Koning van Katoren’, ‘Lek’, ‘Michael’ en ‘De Golf’
Vanaf 2000 professioneel acteur met honderden opvoeringen in scholen, bibliotheken en cultuurcentra in Vlaanderen en Nederland: o.a. Vuur (monoloog), Flits! (monoloog), Spiegelschrift, Tilt, De Man van Taal (monoloog), Stille Zaterdag, Samoerai! en als performer in het muziekproject Oerbos.
Medewerking aan RITS-afstudeerproject ‘Prometheus’ van acteur/theatermaker Michiel Soete
regie
1995: Verboden gedachten - Wim Geysen
1996: Feest van bloed - Alain Pringels
1997: Het Jaar van de Rat - Wim Geysen
1998: Romeo en Julia - Dirk Tanghe
De winter onder de tafel - Roland Topor
2000: Droomnacht - Wim Geysen
2001: Kunst - Yasmina Reza
Top Dogs - Urs Widmer
2002: Droomnacht - Wim Geysen
Het paard van Pizarro - Wim Geysen
Na de regen - Sergi Belbel
Flits! – Wim Geysen
2003: Mistero Buffo - Dario Fo
2006: De Man Van Taal – Wim Geysen/Peter Van Gucht
2008: Op het bot – Wim Geysen
2009: Op het bot / Spiegelschrift (herwerkte versies)
Samoerai! -Wim Geysen
2010: Apathie² - Jan Hardies/Seckou Ouologuem (spelregie)
2011: Vroemtuut – Wim Geysen/Peter Van Gucht
Hijs de schotelvod! – Tine Byloo/Wim Geysen/An Segers
2013: Pop van Steen - jongerenproject