Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Huib Veldhuijsen Auteur

Blogpost: Huib Veldhuijsen

Correspondent tussen Goethe en gossip

Opnieuw heb ik mij eraan gewaagd. Een historische roman over een onderwerp waarvan ik altijd al had willen uitzoeken hoe het nu precies zat. Vier dominante persbureaus die opgaan in één nationaal persbureau, het ANP. Dit jaar precies negentig jaar geleden. Ik stuitte op een vriendschap tussen een vader en zijn zoon, listige nieuwsjagers, dagbladredacteuren die lijnrecht tegenover de particuliere persbureaus komen te staan, een boycot, miljoenenclaim, een vermissing, vermomde nazi's, een crime passionel.ik besloot het verhaal te vertellen rond één journalist, Jan Belinfante. Zijn levensverhaal langs 18 krantenberichten. Hij werkte als persoonlijk secretaris voor de grootste concurrent van zijn vader, M.S. Vaz Dias. Zijn vader Johan J. Belinfante laat zijn 'Correspondentiebureau' in 1935 opgaan in het ANP en wordt er directeur. Het is zijn vurige wens dat zijn zoon hem in 1940 opvolgt. Het lot bepaalde anders.Op de avond van de oprichting van het ANP raakt De Uiver zoek op haar postvlucht naar Nederlands-Indië. Aan boord Dominique Berretty, de flamboyante persmagnaat uit Nederlands-Indië. Wanneer hij verongelukt blijkt te zijn, vvervangt zijn vriend Herman Salomonson hem en wordt Jan Belinfante plaatsvervangend directeur van Aneta in Den Haag. Ik verplaats mij in de fictieve necroloog Stan van Ebbenhout en stel mijn vragen aan wat de tijd over deze persgeschiedenis heeft nagelaten. Ik sprak met nabestaanden en geschiedschrijvers en speurde naar de belangrijkste vruchten van hun werk.Ik heb geschiedschrijvers laten mee- en tegenlezen. De wisselende reacties zijn gekmakend. De één ziet liever een feitelijke biografie, de ander vindt dat mijn fantasievol hol is geslagen. Heb ik mij voldoende gehouden aan de feiten? Ik wilde dicht bij de waarheid blijven. Kan ik dan een alter ego door die werkelijkheid laten bewegen? Ik permitteer mij die vrijheid. 
Correspondent tussen Goethe en gossip is een historische roman over een jonge journalist op zijn zoektocht naar waarheid in een tijd waar het in de schaduw houden ervan je beschermt tegen de vijand. Tegelijkertijd is de luwte een broedplaats voor wrok in een beroepsgroep waar waarheidsvinding de ethische norm zou moeten zijn.
Correspondent tussen Goethe en gossip is vanaf 28 mei verkrijgbaar. Voorintekenen? Graag. vind de eerste 30 pagina's via de Perduco-website.


Lees verder op mijn site

Reacties op: Correspondent tussen Goethe en gossip