Blogpost:
Sia Vogel
De Crockpot.
Ik koop niet veel papieren boeken meer, maar een tijdje geleden heb ik er toch voor gekozen het boekje Topgerechten uit de slow cooker te kopen. Een boekje geschreven door Jean-Francois Mallet, maar in het boek staat helemaal niets over de schrijver. Ook op het internet heb ik geen informatie gevonden wat een beeld zou kunnen geven over wie, wat, waar van deze kookboekenschrijver. De titels van op zijn naam staande kookboeken zijn er, maar ook op literatuurplein niets over de schrijver. Tja...
Maar, het boek ben ik toch heel blij mee. De indeling is heel eenvoudig, Genieten van de slow cooker, Klassieke topgerechten, Exotische topgerechten. Voor de verdere uitwerking heb ik maar even een foto van de inhoudsopgave gemaakt.
Ik heb tot nu toe twee gerechten gemaakt uit het boek. Provencaals rundvlees met gekonfijte tomaten en Parelhoen met kool. Beiden waren heerlijk. Mijn slowcooker heeft twee standen, low en high. Tot nu toe heb ik alleen de stand low gebruikt.
Het rundvlees heeft echt 8 uur in de pot gezeten en was dan ook onvoorstelbaar heerlijk zacht en smakelijk.
Op 2 kilo in grote stukken gesneden stoofvlees nodig: 4 tenen knoflook, 2 uien, 25 cl. rode wijn, 2 eetl. bloem, 150 gr. zwarte olijven, 2 eetl. tomatenpuree, 4 takjes verse tijm, 25 cl. kalfsbouillon. En om het af te maken 200 gr. half gedroogde tomaten en verse basilicum. Bijzonder in dit geval is dat het vlees eerst in een pan wordt aangebraden en met de rode wijn overgoten die wordt aangestoken. De wijn wordt ingekookt tot ongeveer de helft. Even goed omscheppen met de bloem en daarna alles in de crockpot. Olijven, tomatenpuree, tijm, knoflook, ui en bouillon erbij en stoven maar. Pas helemaal op het eind gaan de tomaten en de basilicum er bij. Op het moment dat ik het gerecht wilde maken waren er in mijn dorp geen half gedroogde tomaten te verkrijgen. Een bakje biologische kerstomaatjes een half uur voor het einde meegestoofd, bleek een prima alternatief.
Het andere gerecht, de parelhoen met kool is veel eenvoudiger. Een hele parelhoen, de bladeren van een groene kool, 3 takjes tijm en 4 plakken rookspek en 50 gr. boter. Ik had gekozen voor katenspek. Dit op de bodem van de pan gelegd, daarop de hoen met in de buik de tijm en ingepakt in de grootse bladeren van ongeveer de helft van de groene kool, zout, peper, klontjes boter er om heen en een glas water er bij. Na 6 uur een uit elkaar vallende, heerlijk geurende hoen en met name ook het spek onderuit was verrukkelijk.
Ik maakte deze gerechten in het kader van een groter geheel, een vijf- of zes-gangen diner en dan is het echt heel fijn dat je naar het hoofdgerecht niet hoeft om te kijken tot het bijna op tafel moet verschijnen. Bovendien is de pot van het apparaat prachtig glanzend zwart en is serveren daarin dus geen punt.
Een leuk boek wat ik nog vaak zal openslaan.
Op vele plaatsen nog te koop en zeer betaalbaar.
Voor mijn andere, eigen weblog zie: http://siaweblog.blogspot.nl