Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Mascha Gesthuizen Auteur

Blogpost: Mascha Gesthuizen

De geschiedenis herhaalt zich, hoe we ons ook verzetten

De geschiedenis herhaalt zich. Gebeurtenissen komen en gaan maar er verandert niets wezenlijks. Einstein wist dat het onmogelijk is om onze problemen op te lossen vanuit dezelfde strategie die we gebruikten toen we ze creëerden, maar het euvel is dat nieuwe kennis altijd voortkomt uit bestaande kennis. Gezinsdynamieken herhalen zich van generatie op generatie en het voornemen van ouders het anders te willen doen alleen, is onvoldoende om dit te voorkomen. Mensen gaan nieuwe relaties aan, een proces dat grotendeels onbewust wordt aangestuurd, met eerdere ervaringen met hechting als startpunt. En zoals vaker beschreven, vallen mensen onder invloed van stress vaak terug op oude patronen, ook als die inferieur bleken te zijn.
Hannes keuze gaat, uiteraard, over keuzes maken. Hoe kom je als kind los van het juk dat je ouders dragen? Wat heb je nodig om autonoom te worden? En hoe kom je daarachter? Weet je als kind dat het noodzakelijk is dat je dit juk aflegt als je gelukkig wil worden? Wat je thuis ook is, bij gebrek aan een ander referentiekader en binnen de veiligheid van het bekende en het vertrouwde, is het op de kinderleeftijd moeilijk te beseffen dat het inderdaad een juk aan het torsen bent. Enige helicopterview ontbreekt vaak nog. Waarom zou je niet in de voetsporen van je ouders treden?
De symboliek van de zich herhalende geschiedenis ligt aan de basis van dit verhaal over Hanne en Chrissie. De worsteling die ontstaat uit het verlangen naar een paar stevige armen die je vasthouden, opvangen en steunen en tegelijkertijd het ontberen van een normale hechting en het op zichzelf teruggeworpen zijn, kleurt hun leven. Met de beperkt gevulde gereedschapskist van Hanne is het moeilijk een hele bouwmarkt mee te geven aan Chrissie. Is het daarom dat uiteindelijk alleen een botte bijl rest? 

c154700597df9abadf4eeaef4eda098b.jpgBronnen: Prediker: (Bijbel.com) | Universiteit van Utrecht: (uu.nl) (Harry Hummels), Gray (filosoof) | Systeemtherapie jaargang 17 no 3 sept 2005 (L Gerrits en K Kleijbergen)

Reacties op: De geschiedenis herhaalt zich, hoe we ons ook verzetten