Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Sanne Hillemans

De reputatie van uitgeven in eigen beheer

Een boek uitgeven is tegenwoordig makkelijker dan ooit. Al jaren zijn er in Nederland allerlei websites die het voor mensen heel eenvoudig maken om een boek uit te geven in eigen beheer. Je kunt boeken per stuk laten drukken middels Printing On Demand (POD) en een e-book uitgeven is nog nooit zo makkelijk geweest. De verlaagde drempel heeft echter ook gezorgd voor een heleboel gevolgen, die ik in deze blog zou willen bespreken. 

De boeken zijn niet geredigeerd

Een van de grootste valkuilen is het niet laten redigeren van een boek dat uitgegeven wordt. Ook al ben je nog zo goed in Nederlands en in het schrijven van teksten en het herkennen van fouten, je kijkt zelf niet naar je eigen tekst zoals een ander dat doet. En ook de kennis van je buurvrouw/moeder/vriendin/mannelijke varianten van deze woorden zal je tekst niet zo tot z’n recht kunnen laten komen als een redacteur dat kan.

Dit is ook een opmerking die je vaak hoort als het gaat over boeken die in eigen beheer uitgegeven worden. Ze staan soms vol met spelfouten, de zinnen lopen niet lekker, de dialogen zijn onnatuurlijk en er gebeuren onrealistische dingen. Logisch, als er niemand naar gekeken heeft. De belangrijkste reden dat dit achterwege wordt gelaten, is volgens mij dat het behoorlijk wat geld kost om je werk professioneel te laten redigeren – en dat vinden mensen die hun boek in eigen beheer uitgeven het vaak niet waard. 

Slechte prijs/kwaliteitverhouding

Een ander aspect dat me is opgevallen bij boeken die uitgegeven worden in eigen beheer, is dat ze vaak erg hoog geprijsd zijn. De reden hiervoor is simpel: er wordt geen oplage gedrukt, maar de boeken worden pas gedrukt wanneer ze besteld worden. Dit heet Printing On Demand en draagt natuurlijk hogere kosten dan wanneer er een aantal boeken in een keer gedrukt worden. Voor de auteurs lijkt dit een fijne uitkomst, want er is geen financiële drempel om het boek te laten drukken.Voor de verkopen is het een ander verhaal. In de praktijk komt het erop neer dat je zelden een boek ziet voor minder dan achttien euro. Naar mijn mening is dat erg veel geld om aan mensen te vragen, die nog nooit van de schrijver hebben gehoord en voor een boek dat geen enkele kwaliteitsgarantie heeft. 

Te slecht voor een reguliere uitgeverij

Een ander veelgehoorde conclusie die mensen trekken over boeken die uitgegeven zijn in eigen beheer, is dat de schrijver geen reguliere uitgeverij kon vinden die het uit wilde geven. Dit spreekt boekdelen over wat mensen denken over de kwaliteit van deze boeken.

Uitgeverijen zijn puur op zoek naar boeken die hen de meeste winst gaan opleveren en dat betekent in de meeste gevallen inderdaad dat manuscripten die ongevraagd naar hen opgestuurd worden, vrij snel aan de kant geschoven worden. Ik ken inmiddels een aantal mensen die uitgeven in eigen beheer en sommigen van hen zouden inderdaad meteen toestemmen als een uitgeverij aanbood hun werk uit te geven.

Maar de anderen…De anderen genieten ervan om alles zelf te doen. Die houden van het schrijven, het zoeken van partners om mee samen te werken, het doen van de marketing… Het uitgeven. Die pakken het aan als een bedrijf en hebben hun eigen strategie. Die voelen zich capabel en zien geen reden om een andere partij te betrekken bij het uitgeven van de vruchten van hun passie, om vervolgens zelf over te blijven met een klein deel van de opbrengsten. Ik denk dat het duidelijk is bij welke van deze twee categorieën ik hoor.

Circus Cesaria heeft nooit op een slushpile gelegen, want is nooit opgestuurd geweest naar een uitgeverij. Ik ben mijn eigen uitgeverij begonnen. Ik wist al meteen dat ik het zelf wilde doen en na het afronden van mijn stage bij een grote uitgeverij, had ik allerlei kennis opgedaan die van pas kwam bij dit nieuwe avontuur. 

It's all about the goals

Een groot nadeel van de vele boeken die in eigen beheer uitgegeven worden, is dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Er wordt tegenwoordig zoveel uitgegeven en hoewel ik het aanmoedig dat mensen hun creativiteit uiten, zou ik wel iedereen aanraden om goed te bedenken wat het doel is. Veel mensen zijn zo verblind door hun eigen passie, dat ze het zakelijke aspect van het uitgeven van een boek compleet negeren.

Als men hun creatieve uitspatting simpelweg een vorm wil geven en daarom een boek uitgeeft, prima. Dan zullen ze tevreden zijn als ze een fysiek exemplaar van hun boek vast hebben. Enkele familieleden kopen wat exemplaren waardoor er misschien zelfs een beetje mee verdiend kan worden en er kan weer iets afgestreept worden van een bucketlist.

Maar als men daadwerkelijk geld wil verdienen met het schrijven, of er meer mee wil op de lange termijn, is dit in mijn ogen niet de juiste strategie. Dan wil je juist dat zoveel mogelijk mensen jouw boek onder ogen krijgen, dat ze je naam leren kennen, dat het kopen van je boek toegankelijk is. En bovenal betekent het in mijn ogen dat het bij het eerste boek (of zelfs de eerste boeken) niet moet gaan om het verdienen van geld. Dat betekent dat er geïnvesteerd moet worden en dat er activiteiten uitgevoerd moeten worden voor de lange termijn. Het betekent dat men vooruit moet denken. 

Ik ben benieuwd welke vooroordelen of conclusies jij hebt gehoord over uitgeven in eigen beheer. Heb je wel eens een goed boek gelezen dat in eigen beheer is uitgegeven?

Lees verder op mijn site

Reacties op: De reputatie van uitgeven in eigen beheer