Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Gert-Jan van den Bemd Auteur

Blogpost: Gert-Jan van den Bemd

Dossier


a6cfa1e7bb0c1137122a67aabe20de85.jpg
























Ik kreeg een tip van een bevriende schrijver. Een succesvolle schrijver, dus wie ben ik om zijn tip in de wind te slaan? Hij zei: voor ik ook maar een letter op papier zet, weet ik alles over mijn personages. Hij toonde me een vuistdikke map. Hij noemde het zijn dossier. Dat klonk gewichtig en dat was het ook. Alleen met twee handen kreeg ik de map opgetild.

Ik mocht er doorheen bladeren. Ik zag foto's van een blonde vrouw, geknipt uit kranten en tijdschriften, ik zag een stadsplattegrond, foto's van een huis met rieten kap, een grijze Opel, een hond met rode haren. Ze heet Georgina, zei de schrijver, mijn hoofdpersoon heet Georgina. Ze is 52, ze woont alleen, ze is vijf jaar geleden gescheiden van Carel. Ze hebben een zoon, Bart, die geneeskunde studeert in Leuven en daar op kot zit. Georgina heeft een cocker spaniƫl, een teefje dat Astra heet. Zo ging de schrijver nog even door, over het lievelingseten van Georgina, haar hobby's (tuinieren en zelf brood bakken), de landen die ze had bezocht en nog wilde bezoeken, de boeken die ze had gelezen en nog wilde lezen, de televisieprogramma's waar ze graag naar keek. Het dossier omvatte alles wat je maar kon bedenken over Georgina en de mensen om haar heen. De schrijver raadde me aan om zelf ook zo'n dossier aan te leggen. Ik moest mijn personage door en door kennen voordat ik met schrijven zou beginnen, zei hij.

Ik heb zijn raad opgevolgd. Het kostte me een jaar om alles over Joep - zo heet mijn hoofdpersonage - te verzamelen. De map is zo dik als een ouderwets telefoonboek van een middelgrote stad. Het dossier gaf me een voldaan gevoel, alsof ik mijn huiswerk goed had gemaakt. Alleen van schrijven is tot nu toe niets terechtgekomen. Ik kan niet goed verklaren waarom. Misschien omdat Joep vreselijk saai is, maar daarover staat niets in zijn dossier vermeld.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Dossier