Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Ninja Paap-Luijten Auteur

Blogpost: Ninja Paap-Luijten

Fantasy schrijftip: Laat merken dat er meer is

Schrijftips: ik geef ze graag. Vandaag een fantasytip. Deze is handig als je de lezer het gevoel wilt geven dat er een hele wereld achter het verhaal schuilgaat.

Wat vaak gebeurt bij fantasyverhalen, is dat een auteur dolgraag in het verhaal wil verwerken wat er allemaal is verzonnen. Hele beschrijvingen over een land, de geschiedenis ervan, religies, klederdracht, drakenacademies; alles komt voorbij. De auteur is zo compleet dat de lezer overdonderd raakt door alle informatie.

Er is niets mis mee om te laten merken dat er méér is dan het stukje waar jouw verhaal zich afspeelt. Maar je hoeft niet alles uit te leggen om de lezer het gevoel te geven dat de wereld groot is.
Terloopse opmerkingen en 'toevallig' geplaatste hints doen heel veel om je wereld groot te maken. Laat je hoofdpersoon eens langs een standbeeld lopen van een beroemde politicus, hang een schilderij aan de muur met de bekende bezienswaardigheid uit een ander land erop, laat iemand verzuchten dat de gerechten in zijn geboorteland toch echt lekkerder zijn - je kunt het zo gek niet bedenken of het helpt om de wereld op te bouwen.

OEFENING:
Een boswachter moet naar de stad voor een afspraak met zijn baas. Schrijf een scène waarin hij door de stad loopt, op weg naar de afspraak. Houd het kort en laat doorschemeren dat er méér in het verhaal is dan de straat of het plein waar hij loopt.

Uit wat voor wereld komt jouw boswachter? Hoe werk jij deze scène uit?



Tips en oefeningen geef ik ook elke maand in mijn nieuwsbrief. Ook kun je ze terugvinden in De VerhalenNinja Schrijfgroep op Facebook




50d55d1864da8a184849aa89927be7ec.jpg

Lees verder op mijn site

Reacties op: Fantasy schrijftip: Laat merken dat er meer is