Blogpost:
Karin Driegen
Herdenk 75 jaar vrijheid met een boek op de bank
Drie kussen en een gelukkig nieuwjaar! Wie had er op oudejaarsavond verwacht dat een uit het niets opdoemende virus de hele wereld plat zou leggen? Dat we dierbaren zouden gaan verliezen, talloze mensen hun baan zouden kwijtraken, de ziekenhuizen de situatie niet meer aan zouden kunnen, mensen alleen nog maar vanuit huis zouden gaan werken, de scholen dicht zouden gaan, de schappen van de supermarkten leeg zouden raken en dat onze opa’s en oma’s in volledig isolement hun oude dagen zouden gaan slijten?
Thuis
Opeens beseffen we hoe het is om midden in een crisis te belanden, net als onze voorouders in de Tweede Wereldoorlog. Ook wij zijn nu niet vrij. Het was juist de bedoeling om die vrijheid in de lente van 2020 te gaan vieren, 75 jaar na de bevrijding. De vrijheid die we te danken hebben aan de geallieerden, maar ook aan onze voorouders die in verzet kwamen. Alle feestelijke evenementen en tentoonstellingen zijn nu afgelast, want we zitten gevangen. Thuis.
Sjoelbak
Onze voorouders kwamen in actie om onze dierbaren te beschermen, maar wij moeten juist thuisblijven om onze dierbaren in leven te houden. Dus geen bezoekjes aan onze hulpbehoevende ouders, geen verjaardagsfeestjes en geen feestelijke herdenkingen. De gezonden onder ons moeten zich zien te vermaken, zonder het gebruikelijke vertier. Ja, Netflix is een uitkomst, maar zelfs dat gaat op den duur vervelen. Gelukkig kunnen we nog naar buiten, de natuur in, maar voor hoelang nog? Misschien wordt het tijd om een ouderwets spel uit de kast trekken of de sjoelbak tevoorschijn te halen, of wie weet, zelfs weer eens een boek te gaan lezen?
Hoe deden onze grootouders dat?
Benieuwd hoe zij zich door de crisis heengeslagen hebben? Lees dan mijn roman met de titel Waarom moet ik u tegen jou zeggen?In mijn psychologische roman, gebaseerd op het leven van mijn grootouders, lees je hoe mijn hoofdpersoon overeind blijft staan in een wereld vol met tegenslagen. Ik neem je mee langs de moeizame paden van een botsend huwelijk, via de onbegaanbare wegen van het verzet en de afgronden van verlies en verdriet naar de hoogvlakten van inzicht en empathie voor de lijdende mens.
Waar gaat de roman over?
Tegen de achtergrond van een Gronings grensdorp in de Tweede Wereldoorlog, volgen we het huwelijk van een Nederlandse verzetsstrijder en een Duitse immigrante. Douwe vecht voor de vrijheid, terwijl Minnie alles op alles zet om hun gezin te voeden. Door haar afkomst wordt ze geconfronteerd met anti-Duitse sentimenten van haar dorpsgenoten en voelt zij zich alleen staan. Als ze haar man verdenkt van een verhouding met een koerierster, raakt ze vertwijfeld en wordt ze verteerd door jaloezie. Vlak voor de bevrijding wordt Douwe verraden, opgepakt door de nazi’s en gefusilleerd. De koerierster pleegt zelfmoord. Minnie wordt gekweld door schuldgevoelens als blijkt dat haar achterdocht ongegrond was. Kan ze zichzelf ooit vergeven? Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een roman over moed, onmacht, onbegrip, spijt en vergeving.
Over mij
Karin Driegen (1961) Ik studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit van Leiden en werkte in het onderwijs. Momenteel schrijf ik fulltime en woon aan de zuidkust van Engeland met mijn man en twee dochters.
Bestellen
Mijn roman verscheen in februari 2020 bij uitgeverij WKD en is te bestellen via mijn website www.karindriegen.nl, via boekenbestellen.nl of bij elke (online) boekhandel in Nederland en Vlaanderen.
Lees verder op mijn site