Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Ruud van Gessel

Ik wil ook een boek schrijven!



                                                      c9be5c0cf891ef7aa470444a2f68b37a.jpg

Durven en Doen is mijn levensmotto en daarmee ben ik nu al weer schrijvende aan mijn zevende boek. Ik word regelmatig benaderd door schrijvers in spe die ook een boek willen schrijven. Ik deel altijd mijn enthousiasme want hoe meer mooie verhalen, gedichten of romans... Het levende lezen wordt er alleen maar mooier van. Als ik vraag waar het boek over zal gaan blijft het vaak stil. Het romantische beeld van de schrijver die op de mooiste plekjes van de wereld tussen het verpozen door achteloos een meesterwerk tikt blijft een hardnekkig misverstand. Schrijven is na een hoop denkwerk en/of research een eenzame bezigheid van dag in en dag uit om het verhaal rond te krijgen.

Wil je echt een boek schrijven? Ga er dan voor en besef wel dat je niet de enige bent. Na de corona werden uitgevers overspoeld met manuscripten. Zoveel zelfs dat de grote spelers in het van een inzendstop afkondigden. Het tij is inmiddels gekeerd maar je bent nog altijd een van de duizenden. Slechts een enkel manuscript komt ooit in de boekhandel terecht. Uitgevers staan ook niet bekend om het nemen van risico's. Ons kent ons en een debutant moet ook nog over andere marketingmogelijkheden beschikken dan alleen het verhaal. De boekenbusiness is nu eenmaal snoeihard maar laat je ook hier niet door van de wijs brengen.

Dan maar zelf het boek uitgeven? Kan maar is geen goed idee. Ik heb een strenge redacteur die rücksichtlos wijst op de fouten in mijn verhaal. Het tempo, het perspectief, de overgangen. 'De stofkam moet er doorheen' roept ze dan. Gelijk heeft ze! Dan de simpele spellingscorrectie, waar staan de komma's en meer van die kleine ongelofelijk belangrijke details. Het omslag, de lay out de zetting. Dat kan je niet alleen en de 'printers on demand' bieden vaak bovenstaande diensten wel aan maar als je er gebruik van maakt wordt je boek wel heel duur en ligt het nog steeds niet in de winkel.

Kortom, uiteindelijk ben je bij een uitgever aan het juiste adres. Doe eens een rondje door de boekwinkel. Kijk naar de boeken en genres waarin je wilt debuteren. Wie zijn de uitgevers ervan en bezoek daarna hun sites. Daarop staat precies wat ze van je verwachten als je een manuscript opstuurt. Meestal zie je ook dat het maanden zal duren voor je wat hoort. Of niet want als de genoemde termijn verstreken is dan is er geen belangstelling. Bellen of mailen heeft geen zin en dat is geen onwil maar nog altijd krijgen uitgevers een berg aan manuscripten gemaild.

Durven en Doen want het boek wat in je hoofd zit zal er komen! Gelijk heb je en als ik je een advies mag geven. Schrijf elke dag, als is het maar een alinea. Begin met een exposé van zeg 2 A4tjes. Het verhaal van het boek en de ontwikkeling van de personages daarin. Je zult verstelt staan dat nu opeens je boek gaat leven. Je moet wel gaan schrijven en je laten verrassen door de plotwendingen die je nu als vanzelfsprekend voor je ziet. Hoe lang ben je dan nog bezig? Er zijn tijdloze meesterwerken in een maand geschreven maar een gemiddeld boek schrijven zal je leven toch minimaal een jaar verrijken! Heerlijk, kan ik je uit ervaring meegeven. Dus aan de slag en geniet!

Op de foto zie je mijn achtste boek wat in de stijgers staat. Het wordt een internationale roman waarvan de exposé tot in detail is uitgewerkt. In het verhaal spelen jaartallen een belangrijke rol. Vandaar de post it notes. Het zijn geheugensteuntjes of de continuiteit wel blijft kloppen. In professionele schrijvers-software kan je tijdlijnen aanmaken maar op mijn Macbook Pro blijven dat 'postzegeltjes'. Mijn raam is groter dan welke monitor ook :).
 
  

Reacties op: Ik wil ook een boek schrijven!