Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Tisa Pescar

Je boek uitgeven, hoe werkt dat?

In Nederland zou ongeveer een miljoen mensen bezig zijn met schrijven, hoewel dit aantal door critici in twijfel getrokken wordt. In elk geval zouden er zo’n 60.000 Nederlanders heel graag als schrijver hun geld willen verdienen. Een mooie ambitie die maar heel weinig auteurs kunnen waarmaken. Ook ik behoor helaas niet tot de selecte groep auteurs die van boeken alleen kan leven. In mijn geval kun je beter spreken van een uit de hand gelopen hobby.

Gezien de grote aantallen mensen die schrijven, spreek ik op evenementen vaak met mensen die ervan dromen ooit hun eigen boek(en) in de kast te hebben staan. Ook ontvang ik regelmatig e-mails en Facebookberichten met de vraag hoe je dat doet, uitgegeven worden. Jammer genoeg kan ik daar geen pasklaar antwoord op geven. Uitgevers zijn allemaal verschillend. Als je de stap waagt een uitgever te benaderen zijn er natuurlijk wel wat algemene dingen waar je op kunt letten. Hieronder volgen wat tips.

Tip 1: Stuur je werk naar de juiste uitgever(s). Eigenlijk is het net een sollicitatie. Als je een baan als bakker wilt, ga je niet bij een bloemenwinkel solliciteren. Heb je een thriller voor volwassenen geschreven, dan is het dus niet zo handig om die naar een uitgever van kinderboeken te sturen, of naar een uitgever die alleen non-fictie uitgeeft. Wat onderzoek vooraf kan daarom geen kwaad.

Tip 2: Heb je een geschikte uitgever gevonden, stuur je werk dan op de juiste manier in. De meeste uitgevers hebben instructies op hun website staan over hoe een manuscript kan worden ingezonden. Vaak zijn een paar hoofdstukken met een begeleidende brief en een synopsis genoeg. Bij interesse wordt vanzelf om meer gevraagd.

Tip 3: Zorg dat je manuscript en synopsis goed in elkaar zitten en dat ze niet wemelen van tik- en taalfouten. Wat daarbij kan helpen is een paar kritische proeflezers op je verhaal loslaten. Je hebt per uitgever immers maar één kans om met dit manuscript indruk te maken.

Tip 4: Zorg dat je een goede brief schrijft. Vertel niet hoe geweldig tante Sjaan je boek vond, daar heeft een uitgever geen boodschap aan. Beter kun je uitleggen waarom juist jouw manuscript...

Lees verder op mijn site

Reacties op: Je boek uitgeven, hoe werkt dat?