Blogpost:
M4ri4nn3
Marianne spreekt boekdelen AUGUSTUS
1. Twee weken weg | R.C. Sherriff
Dat is precies wat wij ook (gaan) doen. Daarom is het zo leuk om dit boek in de auto op weg naar ons vakantie-adres te lezen. Heel herkenbaar, maar tegelijkertijd ook van een andere tijd.
*** droog boek
2. Morele ambitie | Rutger Bregman
Ik had al veel gehoord over dit boek. Bregman weet met zijn boeken wel vaker discussie los te maken. In dit boek roept hij op om meer maatschappelijke verantwoording te nemen: alleen je werk uitvoeren is niet genoeg. Wat kun je daarbinnen of daarbuiten doen om goed te doen voor de samenleving. En pak het groots aan, dat is zijn boodschap. Dat roep ik al managementcoach ook regelmatig: als expert op het gebied van verandering mag ik mijn klanten toch ook wel prikkelen om net een stapje verder te zetten dan ze bij mij in de gesprekken aangeven... maar niet iedereen in mijn vak is het daarmee eens.En dat roept het boek van Bregman ook op: niet iedereen is in staat om dat te doen en hiervoor energie te hebben. Maar het wordt je wel heel makkelijk gemaakt met veel inspirerende voorbeelden en stappen die je kunt zetten. Zelf heeft hij ook het goede voorbeeld gegeven door een 'school voor morele ambitie' op te richten en mensen met elkaar in contact te brengen.
**** groot boek
3. De Beesten | Gijs Wilbrink
Vervreemdend boek over de Achterhoek, het zich ontworstelen aan je roots en daar toch weer naar terugkeren. Beestachtige dieren en mensen en je vraagt je regelmatig af wie erger is. Ik las het als onderdeel van de Aanjagers en cheerleaders van Gigileest op Hebban. Ik vond het een intrigerend boek, maar voor mij persoonlijk ook wel iets té rauw, met details over de verslavingsscene en de jacht, die ik niet allemaal had hoeven weten. Bij de beesten af, dus! Maar het is goed geschreven en niet een jaar geleden voor niets genomineerd voor de Hebban Debuutprijs. Het was een leuke flitsbespreking op Hebban en ik heb een exemplaar van mijn 24 LUEK in '24 kunnen afstrepen.
**** beestachtig boek
4. Willem die Madoc maakte | Nico Dros
Ik had het al even op mijn lijstje staan en wat me tegenhield was mijn verwachting dat het een dik, wat moeilijk leesbaar boek zou zijn. Die verwachtingen waren gebaseerd op:
- staat op de shortlist voor de Libris literatuurprijs 2022, ja helaas niet altijd een aanprijzing als het om leesbaarheid van een boek gaat…
- het gaat over de Middeleeuwen
Niets is minder waar. Het verhaal is spannend en goed leesbaar. En ja, het gaat over de Middeleeuwen met middeleeuwse gebruiken en woorden, maar de schrijver maakt de hoofdpersoon iemand van vlees en bloed met twijfels, normen en waarden waar wij heden ten dage ook mee worstelen.
Tegelijkertijd leer je veel over de samenleving en dagelijks leven in de Middeleeuwen en dat is leuk om te weten.Het is knap geschreven hoe een professor in onze tijd met een middeleeuws document aan de slag gaat en je eigenlijk zo een fictief levensverhaal van een Middeleeuwse figuur in gesponnen wordt.Ik heb meteen een boek van de 24 LUEK in '24 lijst kunnen afstrepen!
***** duister boek
5. De tachtigjarige vrede | Kees van Kooten
Op grond van de titel verwacht je misschien weer een geschiedenis boek, maar dat is niet het geval.
Het zijn 80 verhalen uit 80 jaar van zijn leven. Bewerkingen van eerder verschenen colums.
Ik luisterde het boek, voorgelezen door Kees zelf. Maar voorlezen is het eigenlijk niet. Hij praat tegen je, want in plaats van alles precies voor te lezen, zoals een willekeurig ander persoon zou doen, geeft hij wat extra toelichtende zinnen als hij je een plaatje of foto uitlegt of een asterisk (sterretje) gaat voorlezen.En de kunst waarmee hij hierin ook met zijn stem weer typetjes te voorschijn tovert is geweldig leuk. Ik zou dus zeker aanraden om dit als luisterboek ‘te lezen’ want dat biedt zoveel meer dan het geschreven boek.
**** laatste boek
6. Thich Nhat Hanh | Spreken met liefde, luisteren met compassie
Deze monnik uit Vietnam is een paar jaar geleden overleden. Ik heb hem tijdens een bezoek aan NL ooit ontmoet, maar nog nooit een boek van hem gelezen. Hoewel ik zijn gedachtengoed van mindfulness en compassie omarm, spreekt dit boek mij totaal niet aan. Het zijn maar 128 pagina's, maar het had in 30 pagina's gekunt als je het mij vraagt. Er zit zoveel herhaling in dat het saai wordt om te lezen en dat is erg jammer. De boodschap uit 2014 heeft niets aan belang verloren, maar zijn tips uit het boek zijn nauwelijks praktisch te noemen. Als je iets van hem zou willen lezen, neem dan het meest recente boek: Innerlijke vrijheid
** hemels boek