Blogpost:
Yvette Stevens
Meester X
gemasterd tot in detail,
gedronken met een Margarita,
neergeslagen zoals Ben,
ondergedompeld in een ruwe zee,
duivelse taferelen aanschouwd
maar toch gered door een spookschip
Zomaar wat ervaringen wat ik haal uit de boeken die ik deze week las. Niet zomaar boeken, want deze week lees ik vooral Graphic Novels, de beeldverhalen in romanvorm. Eind juni hielden we al met de Club van Scifi/Fantasy een heuse Week van het Beeldverhaal, als ode aan de grafische romannen en strips. Dit jaar heb ik besloten daarin verder te gaan. Graphic Novels bieden mij ontzettend veel en vandaag geef ik er een mini-ode aan.
Nee, ik ben niet te lui om de echte boekversies te lezen en
Nee, ik heb ook geen dyslectie, waardoor ik moeite zou hebben met lezen en
Nee, ik doe ook niet aan tijdsuitsparing en
Nee, ik heb genoeg plaats over in mijn boekenkast.
Maar:
Ja, ik geniet heel erg van boeken in een andere vorm.
Ja, ik beleef deze verhalen op een andere manier,
Ja, ik heb respect voor de mensen die het aankunnen om dit te tekenen en vormgeven,
Ja, ik hou genoeg fantasie over om toch mijn eigen wereld te behouden.
Ben je al wat overtuigd?Dan geef ik hier nog een korte leeservaring wat betreft de boeken die ik las.
De meester en Margarita – Mikhail Boelgakov uitgewerkt door Klimowski en Schejbal
(af te vinken in de categorie: Graphic Novel, Verboden of Verbannen boek, Boeken met een naam in de titel en Boeken geschreven door meerdere auteurs)
Deze klassieker wordt gezien als een van de belangrijkste Russische romans van de twintigste eeuw. Michail Boelgakov schreef het als satire op Stalins onderdrukkende regime, waardoor het boek lange tijd verboden is geweest. In deze graphic novel wordt het verhaal opnieuw verteld en op een sublieme manier. De lezer volgt de duivel en entourage door Moskou terwijl zij overal waar zij gaan verwoesting veroorzaken. Met Margarita heeft hij zo zijn eigen plannen.Dit boek is zo briljant en gelijk heel rebels, satirisch en krachtig. Ik snap heel goed dat Salman Rushdie zijn Duivelsversen hier op heeft gebaseerd, evenals het de inspiratie vormde voor Sympathy for the devil van de Rolling Stones. Als je dan toch een boek gaat lezen, omdat het een klassieker is en omdat het een must-read-before-you-die is, lees hem dan eens als Graphic Novel. Het maakt hem erg laagdrempelig.
Ben X – Nic Balthazar
(af te vinken in de categorie: Graphic novels, Boeken met een naam in de titel, Vlaams debuut, Boek dat je in een avond uit hebt, Een waargebeurd boek)
Oké dit boek zou ook in de categorie stripboeken passen, maar dankzij het thema en de uitwerking ervan behoort dit toch ook bij de grafische boeken in romanvorm. Deze graphic novel is een uitwerking van de bekroonde film van Nic Balthazar en gebaseerd op het boek Niets was alles wat hij zei. Een aangrijpende lees- en kijkervaring over een jongen die vlucht in een andere wereld. Ben is een jongen met een autisme spectrum stoornis. Hij is anders en de wereld begrijpt hem niet. Op school wordt hij gepest. Hij komt tot rust door te gamen. Maar wanneer de pesters hem ook online achtervolgen is het tijd voor actie. Het is zeer actueel en aangrijpend en ook de film ervan moet je zien!
De tijdreizen van John Blake: Aan boord van het spookschip – Philip Pullman
(af te vinken ion de categorie: Graphic Novel, eerste boek van een serie, Boek met een naam in de titel, Boeken in verschillende tijden)
Dit is niet zomaar een Graphic novel, nee dit is een boemboek. Een boemboek is een beeldverhaal vol actie. Bovendien zijn boemboeken superspannend en je steekt er ook nog wat van op, want een boemboek is goed voor je woordenschat (aldus de achterflap). Ik snap dat wel, die boemboeken. Ik zou mijzelf ook scharen onder de stoere meiden en jongens vanaf dertien jaar, toen ik daadwerkelijk dertien jaar was. Alleen ben ik nu niet meer 13 jaar en ook niet geheel de doelgroep, ik heb er toch van genoten. In het begin is het onduidelijk waar het nu over gaat, wat is nu die Mary Alice en wat zijn al die termen. Daar kom je gaandeweg overheen en dan wil je ook de afloop weten. Soms staat er best gedetailleerde en pittige achtergrondinformatie, wat het boek ook geschikt maakt voor oudere lezers. Aan boord van het spookschip is het eerste deel in de nieuwe serie De tijdreizen van John Blake. Auteur Philip Pullman is bekend van onder meer de bekroonde bestsellertrilogie Het gouden kompas, Fred Fordham maakte de sfeervolle illustraties.
Wetenschapper Blake experimenteert met het ombuigen van tijd en verliest daarbij zijn zoon John. Sindsdien bevaart spookschip de Mary Alice de zeeën van vroeger en nu, met John aan boord. 1493, 1634, 1768; de Mary Alice is er geweest.
Dat is niet zonder gevaar, want er zijn kapers op de kust die haar tijdreisgeheim willen ontrafelen. Magnaat Carlos Dahlberg bijvoorbeeld, die alles inzet op de vernietiging van de Mary Alice. Maar wie het verleden aanvalt, zet de toekomst op het spel...
In de toekomst zal er wederom een Week van het Beeldverhaal gaan plaatsvinden en tot die tijd kun je alvast vooruit met leuke boeken uit deze categorie (en tevens de categorie: lees eens uit een ander genre).